ONLINEARCHIEF VOOR MAARTEN VAN SEVEREN

Maarten Van Severen © STEFANIE EVERAERT

De stichting Maarten Van Severen lanceert deze maand het onlinearchief van de legendarische designer. Een aantal van zijn belangrijkste ontwerpen gaat opnieuw in productie.

Er is nogal wat veranderd in de Bel- gische designsector sinds het overlijden van Maarten Van Severen, in 2005. Belgisch design is nog steeds niet smoking hot (in tegenstelling tot Belgische architectuur), maar best heet genoeg.

The Maarten Van Severen Foundation, de stichting die zijn creatieve nalatenschap beheert, ontvouwde onlangs een aantal initiatieven die Van Severens design moeten vereeuwigen. Zo gaat er een databank online, die vanaf 28 mei vrij kan worden geraadpleegd op de website van de stichting. De organisatie, die in 2009 werd opgericht, werkte drie jaar lang aan een wetenschappelijk verantwoorde inventaris van het archief van de ontwerper. Dat archief was in december 2008 verplaatst van het atelier van de ontwerper in de Galgenberg in Gent naar het Stadsarchief, de Zwarte Doos. Van Severen wou zelf graag dat zijn archief in Gent zou blijven, beschikbaar voor onderzoekers, ontwerpers en liefhebbers van zijn werk.

De onlinedatabank is gekoppeld aan een beeldbibliotheek, zodat elk projectdossier meteen geïllustreerd wordt. Dossiers kunnen online worden geraadpleegd, en vervolgens worden opgevraagd en bekeken in de leeszaal van de Zwarte Doos.

De lancering van de databank gaat vergezeld van een voorstelling in het Stam, op 28 mei. Vier sprekers zullen daar elk vanuit hun eigen invalshoek getuigen over hun band met Van Severen. Met name : politicus Wivina Demeester, voor wie Van Severen de woning en kantoor verbouwde in Zoersel ; architect Xaveer De Geyter, die verscheidene keren met hem samenwerkte ; Harm Scheltens, die als voormalig directeur van de Nederlandse meubelfabrikant Pastoe twee van zijn ontwerpen in productie bracht ; en journalist Anna Luyten, die hem interviewde voor de film die in 2004 over hem is gemaakt voor een retrospectief in het Designmuseum Gent.

Dezelfde avond wordt ook de beperkte editie gelanceerd van een portret dat kunstenaar Willem Colle van Van Severen heeft gemaakt (eveneens in 2004), alsook een reeks postkaarten.

En er is nog meer goed nieuws voor de liefhebbers van Maarten Van Severen : nadat fabrikant Top Mouton/Aiki van de markt was verdwenen, waren verscheidene meubelen (vooral tafels) een tijd uit productie. Ze worden sinds kort opnieuw gemaakt bij het Nederlandse bedrijf Lensvelt.

DE DATABANK KRIJGT EEN VASTE STEK OP WWW.MAARTENVANSEVEREN.BE DE VOORSTELLING IN STAM, GENT OP 28 MEI IS GRATIS, MAAR INSCHRIJVEN IS VERPLICHT, INFO@MAARTENVANSEVEREN.BE

DOOR JESSE BROUNS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content