:: Lut Bullen, Westmeers 84, 8000 Brugge, 0474 27 26 00, 050 34 74 20, e-mail lutbullen@yahoo.com, www.bandb-bullen.be

Lut Bullen restaureerde een zeventiende-eeuws Brugs huisje tot een gezellige b&b. Lut heeft vele jobs aangepakt en op vele adressen gewoond, maar toen de Limburgse drie jaar geleden in de Brugse binnenstad een oud pand ontdekte, kon ze aan de lokroep ervan niet weerstaan. Er had jaren een Engelse dichter gewoond, en omdat de deur op een kier stond, piepte ze even binnen.

“Ik werd meteen aangetrokken door de sfeer van het huis en van de straat, en zag de mogelijkheden die de woning in zich droeg. Er waren nog andere kandidaat-kopers binnen, maar ik klampte meteen de eigenaar aan. Als zij het niet kochten, dan ik wel. Een half uur later was de koop gesloten.”

Elk weekend werd er aan de restauratie van het huis gewerkt, dat geen badkamer bezat en waarvan de bovenste verdieping onbenut was gelaten. Ook was de leefruimte te klein en te donker. “Ik ben van het ondernemende type, dat openbloeit als er zich een uitdaging aandient en alhoewel ik oorspronkelijk een grootschalig idee van een b&b in het achterhoofd had, vond ik het huis perfect geschikt.”

De gastvrouw baat er nu twee kamers uit : eentje voor twee personen op de eerste verdieping, met witte muren en oud meubilair, en hogerop, onder het vrijgemaakte gebinte van het dak, een grotere ruimte waar plaats is voor drie. Met het schuin binnenvallend daglicht illustreert vooral die laatste kamer perfect de sfeer van een oud Brugs huis, een sfeer die Lut perfect heeft weten te bewaren. Jammer genoeg bleek er net niet voldoende plaats voor twee badkamers. Daarom werd op de eerste verdieping een badkamer met ligbad en douche voorzien die door alle gasten gebruikt kan worden. Wel is er in elk van de kamers een lavabo.

Het ontbijt met vers fruitsap, fruit, diverse broodjes, granen, kaas en vlees wordt geserveerd op de benedenverdieping, waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Tegen de achtergrond van een moderne, in het grijs gezette keuken eten de gasten aan een houten tafel, met een verzilverde stolp en een kandelaar als ouderwets accentje. Als het zomert, kunnen ze ook op het terras terecht, dat naadloos overloopt in de tuin, waarachter de Brugse vesten liggen.

“Alle gasten zitten zowat op dezelfde golflengte”, zegt de gastvrouw. “Het zijn levensgenieters, vaak met interessante jobs, van een Engelse butler tot restaurateurs en muzikanten. Ze weten de ongedwongen, huiselijke sfeer te appreciëren, komen terug of sturen weer anderen op ons af.” Lut Bullen verhuurt haar kamers tegen 50 tot 55 euro voor twee en tegen 65 tot 75 euro voor drie personen, inclusief de ontbijten. Singles betalen 35 euro per nacht.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content