T ijl Waelput had tien jaar in de reiswereld rondgezworven en een groot deel daarvan in het buitenland doorgebracht toen hij in 1992 in Brugge een oud pand ontdekte. Het dateert grotendeels uit de 17de eeuw en was generaties lang door adellijke families bewoond. In 1859 werd de normaalschool Sint-Andreas er opgericht, later en tot in 1991 woonde Suzanne de Giey er, een Franstalige schrijfster en journaliste. In haar testament schonk ze het huis aan de stad, op voorwaarde dat die er alleenstaande vrouwen zou huisvesten. Tot verwondering van velen bedankte het stadsbestuur.

“Ik had genoeg gereisd en dit leek een kans die ik niet mocht laten liggen”, zegt de tolk Duits-Spaans, die zich met een vennoot aan de restauratie van het pand wijdde. Door de vele reglementeringen die bij een beschermd monument horen, bleek dat een delicate onderneming, maar met de hulp van de architecten Omer Vermandele en Hein Verbeke van Groep-3 werd ook die hindernis stijlvol genomen, al moest de lift aan de buitenkant tegen het huis worden aangebouwd.

Het resultaat mag er zijn, en het hotel dat de naam van de eerste Brugse drukker draagt, behoudt zelfs in zijn nieuwe functie de grandeur van weleer. De entree met de Venetiaanse luchter, de muren in faux marbre en de intieme olijfgroene ontbijtzaal met hoge spiegels, geel behang en een indrukwekkende luchter uit Bohemen zetten de toon. De marmeren schouwen en de 18de-eeuwse beschilderingen die zorgvuldig werden gerestaureerd, vervolledigen het beeld.

De achttien kamers liggen verspreid over twee verdiepingen. Op de tweede verdieping bevinden zich de kleinere kamers onder het gebinte, zodat de gasten moer- en kinderbalken, zelfs de hanenbalken kunnen onderscheiden. Op de eerste verdieping bleef de sfeer van het herenhuis nagenoeg intact, ook al werd een paar kamers opgesplitst. In de kamer van de barones is het oudroze gerespecteerd, elders heeft men een uitkijk op de binnentuin en de stallingen waarmee de eigenaar nog plannen heeft. Maar het meest gevraagd is de junior suite, de markieskamer met de 18de-eeuwse schoorsteenmantel en de marmeren badkamer. Het geheel is prachtig, maar de tapis-plain, die om redenen van isolatie overal werd gelegd, doet een tikkeltje afbreuk aan de ambiance.

Hotel Jan Brito**** telt 18 kamers, verdeeld over vier categorieën en in prijs variërend tussen 3800 en 7600 frank, ontbijt inbegrepen.

Hotel Jan Brito, Freren Fonteinstraat 1, 8000 Brugge. Tel. 050-33 06 01 en 050-33 16 01, fax 050-33 06 52 .www.hotelbrito.be

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content