Categorie: knus hoeverestaurant

Keuken: 7

Decor: 7,5

Comfort: 7

Service: 6,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu: 7,5

Ramskapelle werd administratief ingelijfd bij badstad Knokke-Heist maar wist gelukkig zijn eigenheid te behouden. Het is een rustig en schilderachtig polderdorpje, dat je moet kennen, want anders rij je er als automobilist ongemerkt voorbij. Langs de hoofdstraat met het vernieuwde kasseiendek staan met smaak opgeknapte boerenhuisjes. De klokken worden er nog geluid, dorpsbewoners kennen elkaar en groeten elkaar. Onder aan de ‘berg’ met de graanmolen en tegenover een weide met schapen, geiten en een eigenwijze reiger ligt restaurant De Kruier. Het eethuis heeft zich genesteld in een hoevetje. De benedenverdieping werd opengetrokken en kreeg een elegant-landelijke inrichting in Flamantstijl.

In de open keuken staan de broers Callant. Pieter is 27 jaar, volgde Spermalie en ging in de leer in kustrestaurants als Ter Dycken, Esmeralda en Maison Vandamme. Maarten is 25 jaar en studeerde eerst industriële wetenschappen, voordat hij zich bekeerde tot de horeca en in de leer ging in de Knokse Jardin Tropical.

Nadat de broers het restaurant van hun ouders overnamen, introduceerden zij een vlotte stijl met een gezellige sfeer. Het duo kookt klassiek en onderhoudt goede contacten met vissers. De spijskaart brengt een ode aan de Belgische keuken : salade met handgepelde garnalen (17 euro), paling, gebakken of in ’t groen (24 of 26 euro), op het vel gebakken kabeljauw (25 euro) enz. In het seizoen zijn bereidingen met inlands wild specialiteit. De wijnkaart is Frans georiënteerd en afgestemd op conservatieve drinkers.

Wij kozen het menu van 35 euro, dat begon met rechthoekige garnaalkroketten met een braaf smakende en licht korrelige soufflévulling en een proper slaatje als garnituur. Het hoofdgerecht was een côte à l’os van royaal formaat, met zorg gebakken en in dikke plakken gesneden. Het sappige en smakelijke vlees was vergezeld van prima bearnaisesaus en versgebakken frieten.

Van onder de kurk kwam een Château Belair, Cuvée Saint Christophe 2000, een typische Saint-Emilion Grand Cru Classé die paste bij het vlees (38 euro).

Na was er Ierse koffie voorzien, maar omdat we nog een autorit voor de boeg hadden, wisselden wij die om voor ouderwets lekker vanille-ijs, versgedraaid van melk, suiker en eieren en opgediend met een kommetje geklopte room en in huis gemaakte advocaat.

In De Kruier voelen zowel chique weekendinwoners van Knokke als dagjestoeristen uit Blankenberge zich thuis.

DE KRUIER

Ramskapellestraat 66

8300 Knokke

050 51 53 13.

www.kruier.be

Dinsdag en woensdag gesloten.

Betaling enkel contant !

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content