Dit leuke schatteboutje komt uit de koker van Angela Hartnett, een kok met een uiterst fijngevoelig gehemelte, maar zonder alle pretenties die veel van haar collega’s eigen zijn. Mijn recept is niet helemaal van haar, maar ik ben haar dankbaar voor de inspiratie, hoewel lang niet zo dankbaar als mijn kinderen haar zijn. Ik serveer dit graag met wat volle room, die ik om de panna cotta op het bordje giet. Als ik een enthousiaste bui heb en als ik dit toetje niet voor kinderen maak, maar voor volwassenen met een kinderlijke smaak, dan doe ik er ook een scheut Frangelicohazelnootlikeur in. Je kunt trouwens ook een slokje bij het Nutellamengsel in de pan doen, en/of de fles op tafel zetten.

VOOR 6

500 ml slagroom, niet geklopt

250 g Nutella of andere hazelnootpasta

2 blaadjes gelatine (uit een pakje waarin 15 blaadjes 25 g wegen)

Frangelicoroom, om erbij te serveren (naar wens)

6 el slagroom, 6 tl Frangelicohazelnootlikeur

6 metalen flanvormpjes met een inhoud van 125 mlGiet de slagroom in een pan en roer er de Nutella door (giet er een scheut hazelnootlikeur bij als je zin hebt). Zet de pan op laag vuur. Leg, terwijl dit mengsel geleidelijk warm wordt en aan de kook komt, de gelatine in een platte, wijde schaal. Giet er zo veel koud water bij dat ze onderstaat en laat weken tot de gelatine zacht is. Dat duurt ongeveer 3 minuten, dus ga terug naar de pan op het vuur terwijl de gelatine weekt. Zet de pan van het vuur wanneer het mengsel aan de kook begint te komen (wanneer het aan de rand belletjes begint te vormen). Roer en giet ongeveer 250 ml van het mengsel in een hittebestendige kan. Controleer of de blaadjes gelatine zacht zijn – ze zouden een beetje moeten aanvoelen als een weefsel dat gemaakt is van kwallen – en knijp er dan zo veel mogelijk water uit. Doe de uitgeknepen blaadjes al kloppend in de kan met het roommengsel. Giet, terwijl je klopt, de inhoud van de kan weer in de pan, nog steeds van het vuur, en giet het mengsel dan weer terug in de kan. Schenk het in de vormpjes en klop tussendoor het mengsel elke keer weer even door.

Zet de vormpjes minstens 6 uur in de koelkast, maar liefst tot de volgende dag, totdat de panna cotta’s opgesteven zijn. Doop voor het gemakkelijk storten van de panna cotta de bodem van een vormpje ongeveer 8 seconden in wat kokendheet water – eentje tegelijk – en laat het een paar seconden staan. Veeg het dan droog en leg een dessertbordje op het vormpje. Draai vormpje plus bordje om, til het vormpje op en laat de panna cotta op het bordje vallen. Doe hetzelfde met de andere vijf. Zet een kan met room – al dan niet met Frangelico – op tafel om rond de panna cotta’s te gieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content