Mensen met een passie voor interieurinrichting, brocante en creaties met gerecupereerd materiaal zouden dringend moeten kennismaken met L’Utile e il Dilettevole in Milaan.

Sinds 16 september 2012 heeft L’Utile e il Dilettevole (Italiaans voor ‘het zakelijke en het aangename’) een nieuwe look. De naam bleef bewaard, maar de eigenaars besloten de winkel een andere, aparte uitstraling te geven.

Stelt u zich voor : een oude fabriek van keukengerei, verlaten en onaangeroerd, die werd opgefrist en opnieuw werd aangekleed. Het resultaat is een boeiend contrast tussen een ruimte die je niet meteen als elegant zou omschrijven en een inrichtingsstijl die gebruikmaakt van zowel negentiende-eeuwse, Franse interieurobjecten als van nieuw, exclusief, Engels behangselpapier.

De meest uiteenlopende items kun je hier aantreffen. Drie familieleden zijn hier aan het werk geweest, elk met een stijl gebaseerd op persoonlijke ervaringen en hun eigen verbeeldingswereld. Kortom, je vindt er een aanbod dat sterk afwijkt van wat je in normale winkels aantreft.

Enrica Stabile is een trendsetter op het gebied van interieurinrichting en meubilering. Zij staat al meer dan dertig jaar aan het hoofd van deze legendarische winkel en heeft tal van gerenommeerde klanten.

Carla Saibene is modeontwerpster en runt tegelijk een winkel aan de via San Maurilio. Haar kledingstukken en tassen getuigen van haar grote veelzijdigheid en originaliteit. Ze passen perfect bij de meubels en schilderwerken, en geven de plek een eigentijdse toets.

Tot slot is er Alessandro, die jarenlang restaurateur was en een atelier heeft in de wijk Isola. Hij herstelt en hermaakt interieurstukken, schilderijen en objecten die tegelijk iets exotisch en iets hedendaags uitstralen. Hij is een echte alchemist.

“Onze managementvisie”, vertelt Enrica, “wortelt in ons streven om het verleden achter ons te laten. We wilden een gemeenschappelijk project starten, een plek creëren die de huidige nood aan lichtheid en vernieuwing weerspiegelt. We gingen samenzitten en vergeleken onze ideeën. Het was erg stimulerend voor ons drie. We hadden vaak heftige discussies, maar uiteindelijk kwamen we altijd tot een vergelijk. We beslisten wel volledig onafhankelijk te werken, zonder onze andere professionele activiteiten op te geven. Daarom is L’Utile e il Dilettevole ook maar twee dagen per week open, op woensdag en donderdag – en natuurlijk ook op afspraak. Door deze aanpak geven we onszelf de ruimte die we nodig hebben om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Op de andere dagen van de week kunnen we dus continu aan nieuwe projecten werken. Zo ziet elke dag er hier anders uit, ook voor onze bezoekers. ”

“We willen blijven verrassen en voortdurend zoeken naar nieuwigheden : dat maakt het werk prettig, en daardoor blijft het ook aangenaam voor de bezoekers die we ontvangen. We zitten dicht bij het stadscentrum, en tegelijk ver van de stedelijke realiteit. Alles is hier zonder veel omhaal, we maken tijd voor onze klanten, tijd om samen thee te drinken… En tot slot zijn er nog de kleine evenementen en marktjes, zoals we dat gewend zijn bij L’Utile e il Dilettevole.”

www.utile-dilettevole.it, via Carlo Maggi 6, Milaan, Tel. en fax : +39 02 34 53 60 86.

Tekst en styling Francesca Davoli & Foto’s Fabrizio Cicconi / Living Inside

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content