Vanaf de straat zie je alleen een vierkant, vrij saai, industrieel gebouw. Niets laat vermoeden welke fantastische woonruimte de voormalige penselenfabriek herbergt. Het pand ligt in Island Brygge, een lang verwaarloosde wijk in Kopenhagen die nu een revival beleeft die heel wat andere steden inspireert. De opgefriste kades, met grasvelden en buitenzwembaden, trekken steeds meer jonge gezinnen en creatievelingen aan die weer resoluut kiezen voor de stad. Ook grafisch ontwerpster Trine Andersen en haar man Martin voelen zich thuis in deze rustige, luchtige omgeving. Ze wonen hier nu vijf jaar. Via een makelaar ontdekten ze de oude fabriek uit 1919. De enorme oppervlakte, 330 m², kwam hen goed uit, voor de ontwikkeling van Ferm Living, het woonaccessoiremerk dat Trine enkele jaren eerder had opgestart. De vele grote ramen waardoor het licht naar binnen stroomt, gaven de doorslag. Al moesten er grote aanpassingswerken gebeuren. De oude fabriek was door de vorige eigenaars omgebouwd tot opnamestudio en de oppervlakte was verdeeld in tien kamers met een laag plafond e...

Vanaf de straat zie je alleen een vierkant, vrij saai, industrieel gebouw. Niets laat vermoeden welke fantastische woonruimte de voormalige penselenfabriek herbergt. Het pand ligt in Island Brygge, een lang verwaarloosde wijk in Kopenhagen die nu een revival beleeft die heel wat andere steden inspireert. De opgefriste kades, met grasvelden en buitenzwembaden, trekken steeds meer jonge gezinnen en creatievelingen aan die weer resoluut kiezen voor de stad. Ook grafisch ontwerpster Trine Andersen en haar man Martin voelen zich thuis in deze rustige, luchtige omgeving. Ze wonen hier nu vijf jaar. Via een makelaar ontdekten ze de oude fabriek uit 1919. De enorme oppervlakte, 330 m², kwam hen goed uit, voor de ontwikkeling van Ferm Living, het woonaccessoiremerk dat Trine enkele jaren eerder had opgestart. De vele grote ramen waardoor het licht naar binnen stroomt, gaven de doorslag. Al moesten er grote aanpassingswerken gebeuren. De oude fabriek was door de vorige eigenaars omgebouwd tot opnamestudio en de oppervlakte was verdeeld in tien kamers met een laag plafond en een verhoogde vloer voor een optimale geluidsisolatie. Gelukkig was er één zichtbare pilaar overgebleven, zodat Trine en Martin zich een idee konden vormen van de oorspronkelijke structuur. Ze kozen voor een gedurfde renovatie. "We hebben meteen alles uitgebroken, tot er nog één ruimte overbleef met de originele hoge plafonds." Na vier maanden werk konden ze intrekken in hun nieuwe woonst. Aanvankelijk werd de privéruimte (150 m²) slechts door een muur van meubels afgescheiden van het ontwerpatelier. Maar toen het merk zo'n succes kreeg dat het team moest uitbreiden, besloten Trine en Martin in het voorjaar 2013 om hun bedrijfje te verhuizen naar het stadscentrum, op zo'n tien minuten fietsen van hun woning. Dat was een opluchting. "Met het atelier naast ons, hadden we het gevoel dat we altijd aan het werk waren", zegt Trine. "De verleiding was ook groot om terug te keren om iets af te werken van zodra onze zoon August in bed lag." In de daaropvolgende winter werd een nieuwe verbouwingsfase aangevat die twee maanden zou duren. Een vloer met visgraatmotief à l'ancienne moest eenheid brengen in de enorme ruimte die werd verdeeld in twee grote woonkamers die uitgeven op de slaapkamers. In de nis van de eetkamer kwam een bureauhoek. Kleine August kan nu naar hartenlust op zijn driewieler rondtoeren in de living die baadt in het licht, terwijl zijn ouders de lunch klaarmaken. Door de verhuizing van het bedrijf kon een ruime keuken worden geïnstalleerd met zicht op een terras van 45 m² aan de voorkant. "Omdat de centrale ruimte zo enorm was, leek het ons een goed idee om een soort gang te maken met behulp van een groot 'eiland' van hout, waarvan de zijkant, nabij de voordeur, kan dienen als garderobe en de andere zijkant als keukenkast", zegt Martin. Met de hulp van een lokale vakman werd een mooie keuken van eikenhout, geoxideerd messing en lavasteen geïnstalleerd, met uitzicht op de hangtuin. Net als de keuken is ook de nieuwe badkamer een eigen ontwerp van het koppel. Van zodra er een straaltje zon is, worden de vensterdeuren opengezet, zodat het gezin met volle teugen kan genieten van de 'groene hoek' die erop aansluit en in de zomer als extra kamer dienstdoet. "Trine is een kind van de buiten", legt Martin uit. "Haar moeder leerde haar alles over planten. En dat wil ze graag doorgeven aan onze kinderen, ook al wonen we nu in het centrum van Kopenhagen." In de serre die in het voorjaar werd geïnstalleerd kunnen, ondanks het koele noordse klimaat, tomaten, komkommers en kruiden worden gekweekt. "Hoewel we de industriële stijl van het pand wilden behouden en ons hebben geïnspireerd op lofts in New York, wilden we toch een warm huisgevoel creëren", zegt Martin. Een deel van de muur van de woonkamer en van de slaapkamer van August - die hij binnenkort zal moeten delen met de nieuwe telg van het gezin - is bekleed met geometrisch behangpapier van Ferm Living. Naast de warme kleur van licht hout tref je in het interieur vooral zachtgrijze tinten, bijvoorbeeld op een beschilderd meubel of een stuk textiel. Hier en daar ontdek je grafische creaties - manden, schalen, kussens, beddengoed... - van het eigen merk. Opvallend zijn ook de moderne kunstwerken, sommige in XXL-formaat, die het interieur een bijzondere uitstraling geven. Voor de meubels kozen Trine en Martin voor vintage, zoals de Grand Prix-stoel van Arne Jacobsen en heruitgaven van Scandinavische klassiekers, in combinatie met meer hedendaagse creaties zoals de lamp van de broers Bouroullec (Flos) boven Trines kaptafel. De hoge muren worden optimaal benut door metalen rekken uit de doe-het-zelfwinkel, die veel opbergmogelijkheden bieden, onder meer voor speelgoed van August (een Legofanaat) en bureaumateriaal, zodat de vloer zo veel mogelijk vrij blijft. Overal staan grote planten waardoor de loft iets van een wintertuin heeft. Natuur, cultuur, emoties : uit alles haalt Trine inspiratie voor haar creaties die stilaan een plaats veroveren in de nieuwe Scandinavische designscene. DOOR MURIEL FRANÇOISE & FOTO'S STELLAN HERNER & STYLING LO BJURULFEen vloer met visgraatmotief 'à l'ancienne' brengt eenheid in de enorme ruimte die werd verdeeld in twee grote woonkamers Naast licht hout tref je in het interieur vooral zachtgrijze tinten. Eigen creaties en kunstwerken brengen toetsen van kleur