Twee jonge stedelingen braken een benepen flat in Kopenhagen helemaal open en maakten er een stijlvolle leefruimte van met goed gekozen designstukken. Sterke kleuren en gedurfde combinaties zorgen voor een speelse toets.

Islands Brygge heet de oude wijk van Kopenhagen. Charme te over, en dat geldt ook voor de huizen. Hier zochten en vonden Jacob Ploen en Louise Madsen hun plek om te wonen. Zij heeft een bloemenwinkel in de buurt : Isblomsten biedt een leuk assortiment planten en bloemstukken, grote en kleine. Daarin verwerkt ze de gewoonste dingen op een ongewone en verrassende manier. Hij doet in kantoormachines en heeft een dealership afgesloten met het Italiaanse bedrijf Graepel, gespecialiseerd in metalen kastjes. Allebei spelen ze graag met kleuren en combinaties om tot een heel nieuwe look te komen.

De tweekamerflat uit 1930 had een heel traditionele indeling : een kleine hal met deuren naar de keuken en de living, waarachter dan de kamers lagen. Niet meteen de indeling die Louise en Jacob voor ogen hadden. En dus besloten ze alle binnenwanden te slopen. Na enkele weken breekwerk bleven alleen nog de draagmuren overeind. Drie maanden later was de flat opnieuw bewoonbaar. Het is een open ruimte geworden met toch nog een aparte slaapkamer. De leefplek bestaat uit een ingebouwde keuken, een eethoek die groot genoeg is om vrienden te ontvangen en een salon.

Funky

Zuivere lijnen, eenvoudige composities en neutrale tinten zetten de toon. De witte muren en een blank geschuurde, geloogde en geboende plankenvloer vormen de ideale achtergrond voor de sobere, grijsgetinte meubels. Jacob en Louise houden allebei van goed design, of het nu oud of nieuw is. Daarom kregen golden oldies als een staanlamp van Verner Panton en de tafel van Piet Hein, die Jacob erfde van zijn vader, een plekje naast de kronkelende boekenworm van Kartell en de glanzend zwarte keukenkastjes van Ikea. De keuken – grotendeels getekend door Jacob zelf – is speciaal voor deze ruimte ontworpen en volledig afgewerkt in roestvrij staal. Blikvanger is het stalen fornuis van Smeg met geïntegreerde ventilator.

De basis mag dan neutraal zijn, de globale look is dat allesbehalve. Felle kleuraccenten brengen leven in de brouwerij : een groengelakt metalen kastje in de keuken, groene en turkooizen kussens in de living, Ferrari-rood in de slaapkamer… “Op die manier is de sfeer wat meer funky geworden, want alles wit, wit, wit is veel te vrouwelijk”, aldus Jacob Ploen.n

Tekst Lykke Foged l Foto’s Niels Harving

“Alles wit, wit, wit is veel te vrouwelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content