Eddy De Maesschalck eindigde op de derde plaats in de wedstrijd ‘Hobbykok van het Jaar 2004’. De gedreven hobbykok presenteert drie favoriete visgerechten.

Eddy De Maesschalck is verpleger op de dienst nucleaire geneeskunde en won met de bereiding ‘Lamsfilet opgebonden met keukentouw met een krokantje van pancetta en zongedroogde tomaten’ de derde plaats in de wedstrijd Hobbykok van het Jaar 2004. Koken is sinds zijn jeugd zijn grote hobby. In het begin wist hij zijn kennis te vergroten door zelfstudie. Maar er komt een moment dat je jezelf nog maar moeilijk kunt vervolmaken. Daarom schreef Eddy De Maesschalck zich in aan de hotelschool van Aalst, waar hij zeven jaar lang avondcursus volgde. Via specialisatiemodules met onderwerpen als vis, vlees, fijn gebak en buitenlandse keuken, verwierf de amateurkok een brede basis. Die lessen waren niet alleen interessant omdat men er veel leerde, maar ook omdat men andere culinair geïnteresseerden van alle leeftijden ontmoette. De opgedane kennis brengt Eddy De Maesschalck dagelijks in de praktijk wanneer hij ’s avonds voor de familie kookt. Dan kiest hij voor gerechten uit de burgerkeuken. Komen er vrienden over de vloer, dan komt de gastronomie aan de beurt. De vaste vrienden weten dat ze zich aan iets speciaals kunnen verwachten.

’s Zomers bereidt Eddy vaak hele menu’s op de barbecue. Maar hij zal nooit twee keer hetzelfde maken. Wanneer hij ergens een recept vindt dat hem aanspreekt, zal hij dat ook nooit klakkeloos overnemen. Meestal gebruikt hij slechts een onderdeel van een recept. Het kookboek van Geert Van Hecke van restaurant De Karmeliet krijgt zijn voorkeur, want de hobbykok kan uit de recepten heel wat gebruiken. Eddy De Maesschalck houdt veel van kruiden en het kookboek Koken met Kruiden over de keuken van het Scholteshof is inspirerend leesvoer.

Eddy kiest voor relatief eenvoudige bereidingen, waarin de ingrediënten herkenbaar blijven en smaken naar wat ze zijn. Specialiteit vormen de nagerechten. Deze hobbykok is de trotse bezitter van een ijsmachine en experimenteert daar lustig mee. Laatste succesnummer is sorbet van Campari met partjes sinaasappel. Ook visgerechten vormen een specialisatie. Vis is een dankbaar product want de vele bereidingswijzen, garnituren en sausen bieden oneindig veel mogelijkheden. Het gepubliceerde recept van de gebakken zeebaars refereert aan de smaken die Eddy tijdens reizen naar het zuiden van Frankrijk ontmoet. De carpaccio van sint-jakobsvruchten is gebaseerd op een gerecht met tonijn, dat hij proefde in een restaurant. Kabeljauw is Ed- dy’s lievelingsvis. Het gepubliceerde recept is een aanpassing van een bestaand recept met kalfsribstuk en hamstrooisel.

De kurk gaat van een Domaine Gardies 2002, Cuvée les Glacières, Côtes du Roussillon, als zuiderse witte wijn, gemaakt van grenache blanc, roussanne en viognier en acht maanden op nieuwe eik bewaard. Deze wijn met koppig alcoholgehalte en presente houttoets past bij het visgerecht met de aubergineka- viaar die een ‘filmpje’ legt in de mond. De fles kost 10,89 euro bij Leirovins, Oude Heerbaan 9, 9230 Wetteren (09 369 07 98).

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content