AMBACHTELIJK BIER

De brouwerij van Blaugies van de familie Carlier is een pionier op het gebied van ambachtelijke bieren. De ongefilterde bieren ondergaan een tweede gisting op fles. Het assortiment omvat de Moneuse, de SpĆ©ciale NoĆ«l, de Darbyste en de Saison d’Epeautre. Onlangs kwam daar de Vermontoise bij, een speciaal brouwsel op basis van Amerikaanse hop.

BRASSERIE DE BLAUGIES,

RUE DE LA FRONTIƈRE 435,

7370 BLAUGIES. 065 65 03 60.

WW.BRASSERIEDEBLAUGIES.COM

VRUCHTENWIJNEN

Ook als het gaat om wijn, laat de provincie Henegouwen zich niet onbetuigd. Ludovic Boucart maakt geen klassieke wijnen maar heerlijke Vins de Roisin van Belgisch fruit : kersen, frambozen, kweepeer, aardbeien, rabarber…

LES JARDINS DE ROISIN, RUE DU MARAIS 8, 7387 ROISIN. 0470 12 82 99.

HTTP://LESVINSDEROISIN.WEBNODE.COM

GEAROMATISEERD BIER

De Brasserie FantĆ“me knoopt aan bij oude tafelbieren en de tijd toen elk dorp nog zijn eigen brouwerij had. Wars van marketing en commercie, brouwt Dany Prignon bieren die “variĆ«ren volgens de seizoenen”, gearomatiseerd met linde, kamille, appelsap of jeneverbes.

BRASSERIE FANTƔME, RUE PRƉAL 8,

6997 SOY, 086 47 70 44. WWW.FANTOME.BE

HOMMAGE AAN DE ‘SAISON’

Brouwerij Dupont is niet echt een ‘microbrouwerij’, maar levert wel bijzondere producten af. De Saison Dupont is een mooi eerbetoon aan de Saison, een bier dat vroeger in de streek werd gebrouwen als verfrissende drank voor de seizoenarbeiders in de zomer. Andere succesnummers zijn de Moinette Blond en de BiolegĆØre, een fris biologisch biertje met een bescheiden 3,5 vol.- % alcohol.

BRASSERIE DUPONT, RUE BASSE 5,

7904 TOURPES. 069 67 10 66.

WWW.BRASSERIE-DUPONT.COM

BIER MET VLIER

De adelbrieven van Brasserie de Cazeau gaan terug tot 1753. Brouwer Laurent Agache verrast onder meer met het uitstekende Cazeau Season, een uniek bier gearomatiseerd met vlierbloesem. Omdat vlier maar een drietal weken bloeit, tussen half mei en half juni, is de productie zeer beperkt, waardoor dit bier erg gegeerd is.

BRASSERIE DE CAZEAU, RUE DE CAZEAU 67, 7520 TEMPLEUVE. 069 35 25 53.

WWW.BRASSERIEDECAZEAU.BE

SPECERIJENBIER

Nog in de categorie ‘seizoenbieren’ komt het lekkere Saison de Pipaix van de Brasserie Ć  Vapeur, de enige nog operationele achttiende-eeuwse stoombrouwerij ter wereld. Specifieke specerijen, als peper, gember, zoete sinaasappelschil en steranijs maken er een apart product van.

BRASSERIE ƀ VAPEUR, RUE DU MARƉCHAL 1, 7904 PIPAIX. 069 66 20 47. WWW.VAPEUR.COM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content