Sofie Albrecht
Sofie Albrecht Sofie Albrecht is beautyjournaliste en mede-oprichtster van de blog Café Cosmétique

Poezenfluisteraar . begon 7,5 jaar geleden MET het Poezennetwerk . Opende met vrienden het opvangcentrum in Tremelo

opende met vrienden het opvangcentrum in Tremelo

“In mijn tuin zat een zieke zwerfkat. Ik heb haar zien aftakelen, maar kon niets doen. Pas toen ze verzwakt genoeg was, kon ik haar pakken en naar de dierenarts brengen. Ze had een tumor, een spuitje was de enige optie.”

“De bestaande organisaties leggen niet genoeg de nadruk op het voorkomen van geboortes, vind ik. Daarom besloot ik om zwerfkatten te gaan vangen om te laten steriliseren en dan terug te zetten. Ook kittens. De technieken en voordelen van vroegsterilisatie zijn in België nauwelijks bekend.”

“Ik wil het probleem van zwerfkatten indijken op een rationele manier. Ik vind het absurd om veel geld uit te geven aan de verzorging van zieke poezen waarvan je niet weet of ze het wel zullen halen. Toch niet als er jaarlijks duizenden gezonde dieren worden afgemaakt.”

“Vroeger ging ik om vijf uur ’s morgens al katten vangen om ze naar de dierenarts te brengen voor mijn werk. Ik haalde ze dan ’s avonds op om terug te zetten. In het weekend ging ik naar kattenshows om geld in te zamelen om de dierenarts te kunnen betalen. Sinds juli werk ik niet meer. Eigenlijk werk ik wel — meer dan fulltime : zo’n zeventig uur per week –, ik word er alleen niet voor betaald. Mijn man is soms slechtgezind als ik geen tijd heb voor het huishouden, maar daar kom ik vaak niet aan toe : als het druk is of er zijn veel zieken dan gaat dat voor.”

“Je weet pas hoe groot het probleem is als je ermee begint. Toen ik van start ging in de streek rond Mechelen had ik verwacht dat we er een tiental zouden vangen, maar het zijn er een duizendtal geworden. Jaarlijks worden er officieel 37.000 katten in asielen achtergelaten. Er zijn er minstens evenveel die men verzuipt in een emmer water of begraaft in een put. Of ze worden ergens gedumpt. Dat worden dan zwerfkatten. Mensen nemen hun verantwoordelijkheid niet genoeg. Er moet dringend een mentaliteitswijziging komen en we moeten stoppen met poezen bij te kweken. Daarom ga ik ook in lagere scholen praten om kinderen te sensibiliseren.”

“Ik trek regelmatig mijn eigen portemonnee open, maar ik steek er vooral veel tijd in. Al vind ik dat zinnige tijd. Ik haal meer voldoening uit het schoonmaken van kattenbakken dan uit tv-kijken. Bovendien leer ik altijd nieuwe mensen kennen. Maar voor hobby’s is er geen tijd meer, net zomin als voor een bezoek aan de kapper of om te gaan winkelen. Vakantie is al twee jaar geleden.”

“Soms is het dweilen met de kraan open. Je ziet er geen eind aan komen, dat is eigen aan monnikenwerk en idealisme. Maar de katten die bij ons terechtkomen, zijn tenminste gered en zorgen niet meer voor nakomelingen. Onze aanpak is niet origineel : er zijn verschillende gemeentes die een zwerfkattenbeleid hebben, die doorhebben dat het probleem zichzelf redelijk snel oplost als je begint te steriliseren. Dan neemt die populatie op natuurlijke wijze snel af.”

“Ik ben al in mijn gezicht gespuwd en bedreigd. Door mensen die niet begrijpen wat je doet. Door dierenartsen die me beschuldigen van broodroof, omdat ik met dierenartsen werk die steriliseren aan een sociaal tarief. Dat werkt ontmoedigend, maar dan denk ik aan het aantal katten dat we al gered hebben.”

www.poezennetwerk.be

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content