Herwig Van Hove

Ernst en Julio Gallo zijn in Amerika de verpersoonlijking van de American Dream. Ze werden geboren omstreeks 1910 in een eenvoudige rurale immigrantenfamilie uit Piëmont in Noord-Italië. Na de droogleggingsperiode in 1933 begonnen ze, met geleend geld en in gehuurde hangars, een wijnbedrijf. Hun enige bron van kennis waren enkele populaire boekjes uit de lokale openbare bibliotheek van Modesto. Ze maakten wijn van ingekochte druiven tot alle gehuurde tanks gevuld waren: 665.000 liter. Een hoeveelheid die Ernst op weg naar New York prompt verkocht. Het Gallo-succesverhaal was begonnen.

De broers hadden een fijne neus voor de heersende en komende smaak van het volk, en probeerden die zo dicht mogelijk te volgen. Zo maakten ze tot 1967 vooral zoete dessertwijnen, om zich dan tot 1970 vooral bezig te houden met de productie van tafelwijn. Vanaf 1980 bouwden ze mee aan de triomf van de soortwijnen.

De belangstelling voor meer terroirexpressie, voor meer originegebondenheid, hadden ze ook zien aankomen. Vanaf 1950 al begonnen ze in Sonoma goedgelegen wijngaarden op te kopen. Vandaag, drie generaties later, bezit de Gallo-familie er 16.000 ha in de drie beste appellations: Russian River, Dry Creek en Alexander Valley. En onlangs brachten ze een selectie van hun cru’s op de markt, onder de namen van de wijngaarden zoals Frei Ranch, Laguna Ranch en Stefani. Ze werden in Amerika op alle wijncompetities met goud overladen. Deze single vineyard-wijnen vertonen massief fruit, een zachte alcoholrijke aanspraak, en fris-tintelend zuur in de finale: op en top Amerikaans. De prijs in België varieert van 350 tot 500 fr. per fles. Wat meer universeel en iets makkelijker om mee te beginnen, zijn de Gallo-wijnen “van ruimere komaf”, onder de appellation Sonoma County, nu ook in België verkrijgbaar.

Cabernet Sauvignon 1992, Sonoma County, Gallo.

De kleurconcentratie is goed en de nuance is er een van gedegen rijpheid. In de neus komt expressieve rijpe cabernet, zoethout en groene pepers, maar iets hoogtonig, wat in Amerika doorgaat voor frisheid. De smaak is gebonden en rond, met goed geïntegreerde zuren en tannines, en met een mooie, mondvullende goed samengeknoopte lengte. Met een alcoholgehalte van 13,4° is koel schenken aangewezen.

Chardonnay 1993, Sonoma County, Gallo.

Ruime vanille-achtige neus van zacht rijpe chardonnay, ontwikkeld en goed door hout omhuld. Stevige smaak, tegelijk friszuur en rijp met abrikoos en witte perzik, en met een goede door zuur gedragen lengte. Iets restsuiker.

Beide wijnen zijn voor 100 procent van het Amerikaanse type: hoog in alcoholgehalte en met het accent eerder op présence dan op ondergedoken finesse. Moet kunnen. Ze worden bij ons door Remy-Bols ruim verdeeld: Drankenpaleis in Antwerpen, Dewit in Overijse, Bollaert Wijnhuis in Merelbeke, De Caigny in Zonhoven, Krija in Kortrijk, Jaenen in 2480 Dessel, De Clerck in Koksijde en De Moor in Aalst.

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content