In onze rubriek Tafelen krijgen nieuwkomers met potentieel voorrang. Een duwtje in de rug kan helpen als je, zoals Frédéric Helsen en Wendy Van Loon, je centjes en die van de bank hebt geïnvesteerd in een eigen restaurant. Alle begin is moeilijk : je moet op korte tijd naam en faam maken om klanten over de vloer te krijgen die het mogelijk maken de kosten te betalen en de lening af te lossen.

Restaurant Helsen is nieuw en te vinden in het pompoendorp Kasterlee. De witte villa ligt op vijf minuten stappen van het magische Kabouterbos. Om op kosten te besparen doen Frédéric en Wendy alles met zijn tweeën. De gastvrouw ontvangt spontaan vriendelijk en beschikt over de juiste eigenschappen om mensen snel op hun gemak te stellen. Frédéric is wat mensenschuw, van hem vang je slechts een glimp op via het keukenraam.

De kok kiest voor eersteklasproducten en verse kruiden die hij verwerkt in zuivere bereidingen. Hij brengt een pure versie van de moderne gas-tronomische keuken, die goed past bij de pure inrichting van de eetzaal. Om de prijzen redelijk te houden mogen de bereidingen niet te ingewikkeld zijn en blijft de keuze op de spijskaart beperkt tot tien bereidingen, die ook terugkomen in de populaire menu's. Voltreffers zijn : tartaar van noordzeekrab met aan één kant gebakken tonijn en zeegroenten (19 euro) en dikke pladijs met handgepelde couscous, courgette en chorizo (24 euro). Het eten krijgt ondersteuning van een wijnkaart die samengesteld is uit vriendelijk geprijsde Franse, Spaanse en Italiaanse flesjes.

Wij kozen het degustatiemenu van drie gangen (39 euro) en namen daar de geselecteerde wijnen bij (15 euro), die ruim werden geschonken en van goede kwaliteit waren. Oosterscheldepaling was smakelijk bereid met rolletjes van komkommer en limoen, ganache van ganzenlever en appel, en werd begeleid door een frisfruitige witte, Les Galets Dorés, Château Mourques du Grès, Costières de Nîmes 2008. Het zachte, sappige vlees van een flink stuk rosé gebraden kalfsvlees van Peters Farms werd opgediend met pastinaak, kleine aardappelkroketjes en beukenzwammen, en kreeg als begeleider in het glas een Palacio de Otazu, Crianza 2005 uit Navarra. Opnieuw wisten wijn en spijs te behagen.

Zalvend zacht gedraaid ijs van babelutte, poederijs van yoghurt en witte chocolade en karamelpopcorn met peer en een glaasje halfzoete muscat, Grès Saint Paul-Rosanna 2006 uit de Languedoc, sloten deze verzorgde en smakelijke maaltijd af.

Info

-

RESTAURANT HELSEN

PASTORIJSTRAAT 29

2460 KASTERLEE

014 72 92 02

WWW.RESTAURANTHELSEN.BE

-

Lunchmenu 28 euro, degustatiemenu's van 39 tot 59 euro. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Door Pieter van Doveren