Herwig Van Hove

Jean-Luc Colombo is een ‘gerecycleerde’ apotheker. Door de veel te lange wachttijden in Frankrijk om een zaak te mogen openen, ging hij over op de studie van de oenologie, en begon in 1984 in de streek van de noordelijke Rhône een laboratorium voor wijnanalyses. Van het een kwam het ander: vrij snel kocht hij een kleine wijngaard van nauwelijks een halve hectare in Cornas, die nu, bijna 15 jaar later, uitgegroeid is tot een 8-tal hectaren. Door zijn analyseactiviteiten kent hij de wijnen van de streek, beter dan wie ook, en die kennis, gepaard aan zijn rusteloos temperament, dreven hem naar de wijnhandel. Onder de naam Vins Jean-Luc Colombo commercialiseert hij een 10-tal zorgvuldig uitgekozen wijnen van klanten van het labo, waarvan hij het maken en bottelen van zeer nabij volgt.

Traditioneel is Cornas een moeilijke appellation. Rode Cornas wordt gemaakt van 100 procent syrah-druiven en heeft de reputatie van “un vin dur et noir”, die minstens 20 jaar moet liggen om wat open te komen. Maar Colombo verzet zich daartegen: “Tegen deze zinloze traditie heb ik moeten reageren: we plukken alleen op volle rijpheid, met potentiële alcoholgehaltes van 13,5 tot 14°. We ontristen voor 100 procent en laten de gistende massa voor wel vier weken op de schillen trekken. We lageren voor een flink gedeelte op nieuwe eiken vaten. Syrah is geen cabernet: hij heeft de smaak van warme jam maar dan goed omhuld door fris zuur. Wat mijn gelagerde wijnen betreft, is er in Cornas geen enkele traditie, ze kunnen jong gedronken worden voor het exuberante fruit, maar evengoed na tien jaar fles voor de finesse. Zelf ontkurk ik nooit een fles op voorhand, oxidatie is dodelijk, maar vlak voor het uitschenken decanteer ik wel altijd.”

Jean-Luc Colombo heeft wat weg van een beeldstormer. “Les vignerons ont des têtes de cochons”, is een van zijn gereputeerde uitspraken waarmee hij het immobilisme van de landelijke wijnboeren illustreert.

Crozes Hermitages 1995

Négociant Jean-Luc

Colombo

De wijn komt van een wijngaard met oude wijnstokken en wordt voor tweederde gelagerd op eiken vaten van enkele jaren. De kleur is normaal geconcentreerd, en de neus overweldigd door fruit van zwarte kersen. De smaak is aangenaam met goed structuurzuur. (385 fr.)

Saint-Joseph 1996

Négociant Jean-Luc

Colombo

Een assemblage van een 4-tal percelen uit de appellation Saint-Joseph, voor de helft op vat gelagerd. Normale zachte kleur en een getemde neus met kruiden, zwarte kersen en zelfs wat cacao. Zachte, aangename, typische fruitsmaak van syrah (390 fr.).

Cornas 1994

‘Les Méjeans’

De naam Les Méjeans is een merknaam van de wijnhandelaar Colombo: een assemblage van wel 8 verschillende percelen, met 18 maanden hout (voor minstens 15 procent nieuw). De 1993, een beter jaar, kost 640 fr. De 1994-versie is zwakker, met minder kleur en veel simpeler in het fruit. Groot is de 1995 (684 fr.): flink met goed hout doortimmerd, en in zijn verse toestand uiterst rond en aangenaam van smaak. Kan ook goed verouderen.

Cornas 1995

‘Terres Brûlées’

Eigenaar Colombo

Een assemblage van verschillende eigen wijngaarden. Smakelijke, innemende, grote wijn: zacht zwart fruit met structuur en corpus, rijk en rijp. (Een flinke 1000 fr.)

Cornas 1995 ‘Les Ruchets’

Eigenaar Colombo

Deze beroemde wijngaard is met stokken van 80 jaar oud beplant en de wijn wordt voor 70 procent op nieuwe eik gelagerd. Heel geconcentreerde maar toch volkomen evenwichtige en zijdeachtige wijn, dens en gespannen, spectaculair groot.

De wijnen van Colombo worden in België ingevoerd door Wine Partner in Oostende.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content