Vanaf deze week stellen we u de kandidaten voor van de tiende Weekend Fashion Award. Wim Bruynooghe en Mattia Van Severen vertegenwoordigen de Antwerpse modeacademie.

Mattia Van Severen (26)

Geboorteplaats : Gent.

Opleiding : behaalde in 2009 zijn diploma als interieurontwerper (KASK, Hogeschool Gent) en trok daarop naar de Antwerpse modeacademie. Die opleiding voltooide hij in juni van dit jaar.

Werkervaring : assisteerde van 2005 tot 2009 zijn vader, meubelontwerper Fabiaan Van Severen, en liep stage bij handtasontwerper Michaël Verheyden.

Wim Bruynooghe (25)

Geboorteplaats : De Haan

Opleiding : voltooide in 2007 zijn artistieke opleiding aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge en studeerde dit voorjaar af aan de Antwerpse modeacademie. Op Show2013 sleepte zijn collectie Lena de Knack Weekend Award in de wacht. De modeproductie die daarop volgde, vindt u in dit nummer op p. 58.

Werkervaring : liep in het jaar tussen zijn bachelor- en masteropleiding stage bij Maison Anna Heylen in Antwerpen.

Mattia Van Severen

“De titel van mijn collectie verwijst naar de gelijknamige film van Jacques Tati en diens speelse kijk op het modernisme”, zegt Mattia Van Severen over zijn mannencollectie Play Time. Klassieke mannenkleding met uitgesproken volumes en grafische trekken, maar ook ingenieuze materialen en technieken als flocken (zeefdrukken om een poedercoating aan te brengen). Die bieden een frisse kijk op colour blocking. Naast katoen met een 3D-tekening creëerde Van Severen vernieuwende lederen boots en slimme opbergmiddelen voor de mobiele generatie, en in samenwerking met illustrator Inge Rylant kwam ook een boek tot stand. “Ik zag mijn toekomst altijd in de toegepaste kunsten”, zegt Van Severen. “Uiteindelijk belandde ik via productontwikkeling en interieurdesign in de mode. De uitdaging speelde zeker een rol, want die wereld lag buiten de comfortzone die ik kende in Gent en de interieurwereld. De komende jaren wil ik graag meer ervaring opdoen in een team, indien mogelijk bij een internationaal modehuis. Dat zegt me momenteel meer dan een eigen label.”

Wim Bruynooghe

“De band tussen een artiest en zijn muze is complex en vraagt soms om een compromis”, meent Wim Bruynooghe, “een evenwicht tussen het verlangen van de artiest om zijn muze te vereeuwigen en de drang van die muze om zich te emanciperen.” Die dualiteit kenmerkt ook de gelaagde silhouetten in Lena, met ondoordringbaar polyurethaan met couturesnit bovenaan en meer eenvoudige kledingstukken onderaan. Grafische elementen in Oost-Indische inkt en verwijzingen naar kuststad Oostende, waar Bruynooghe deelnam aan de masterclass Sea The Line, geven zijn persoonlijke kijk op vrouwelijkheid een poëtische ondertoon. In een handtas herkent u het vijfhoekige grondplan van het oude Fort Napoleon in de duinen van Oostende. Na het voltooien van zijn opleiding wil Bruynooghe mode blijven combineren met zijn interesse voor kunstgeschiedenis, de beeldende kunsten, theater en film. “Wellicht ga ik verscheidene projecten combineren. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar die vrijheid is voor mij belangrijker dan werkzekerheid.”

Info : www.wimbruynooghe.be

Info en tickets : www.knackweekend.be/fashionaward2013.

DOOR WIM DENOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content