Van een typisch appartementje in de Parijse Marais maakte ontwerpster Angelica Steudel een prettig-praktische woonst, waar alle functies in elkaar overlopen.

Angelica Steudel werd in Mannheim geboren en getogen, maar woont en werkt al een hele tijd in Parijs. Nadat ze haar diploma grafisch ontwerpen behaalde, vertrok ze naar MĆ¼nchen. Daar ging ze aan de slag als grafisch designer voor Vogue, en later werkte ze als artdirector mee aan de lancering van Elle-magazine in Duitsland. Vervolgens verhuisde ze naar Parijs, waar ze artdirector werd voor Madame Figaro en later voor Architectural Digest. Daarnaast volgde ze keramieklessen en ontwierp ze papieren dozen die verkocht werden in diverse Parijse winkels. Gaandeweg legde ze zich steeds meer toe op haar eigen grafisch werk. Tegenwoordig is ze exclusief daarmee bezig.

Angelica kocht deze typisch Parijse flat in 2002 en transformeerde de vrij kleine ruimte (80 mĀ²) tot een aangename woonplek waarin alle functies mooi in elkaar overvloeien. Eerder woonde ze in een klein appartementje met twee verdiepingen, eveneens in de historische Maraiswijk, en daarna in een nog kleiner flatje op een vijfde etage. ?Op een goede dag nam ik een andere route dan gewoonlijk. Zo ontdekte ik deze straat, die ik helemaal niet kende, en meteen zag ik het verkoopbordje hangen.” Toen Angelica de flat bezocht, was ze op slag verkocht.

De indeling van het appartement was traditioneel, met drie kamers, een keuken en een badkamer, die alle in verbinding stonden met een kleine hal. Angelica begon met het neerhalen van enkele muren, zodat de in kleine kamers verdeelde ruimte helemaal werd opengetrokken. Van bijna overal heb je nu zicht op de totaliteit van de flat, met diepe en brede doorkijkjes en een overvloed aan contrastrijke stijlen en kleuren. Wit, zwart en een vleugje oranje zijn nu prettig gecombineerd met de klassieke houtelementen in de typisch Frans-elegante stijl, zoals de parketvloer met visgraatmotief. Angelica behield ook de hoge plafonds met stucwerk, de hoge balkondeuren en de zwarte smeedijzeren balustrades. Aan luchtigheid is hier geen gebrek. Angelica houdt niet van ‘bekrompenheid’. Niet in het leven en niet in haar interieur. Haar stijl is klassiek maar persoonlijk ingekleurd, en geaccentueerd door karaktervolle kunstobjecten. Zo heeft ze bijvoorbeeld oude invitaties op zo’n fantasierijke manier geschikt dat het moeilijk is om nog te onderscheiden wat wel of wat geen kunst is.

GEK OP STOFFEN EN KLEUREN

De locatie zelf, in de trendy Marais waar het leven dag en nacht doorgaat, staat in contrast met Angelica’s flat die een harmonische streling is voor het oog, overal waar je kijkt. De omringende gebouwen met hun zachte tinten en krachtige volumes dragen nog bij tot die vredige charme. ?Ik ben opgegroeid op de buiten en ik waardeer het contact met de natuur”, zegt Angelica, die naast haar flat in Parijs ook een huis op het platteland heeft, waar ze helemaal tot rust komt. ?Deze flat is mijn kleine oase in het centrum van Parijs.”

Angelica werkt samen met diverse grote modemerken, zoals Comme de GarƧons, dat altijd al een van haar favorieten was. Maar ze ontwerpt ook dessins voor stoffen. Sommige daarvan worden verkocht in de stoffenwinkel Rue HĆ©rold, die gespecialiseerd is in uitzonderlijke creaties. Haar grafische kunstwerken worden ook tentoongesteld in verschillende galeries. ?Ik ben altijd al gek geweest op stoffen, kleren, stijlen, kleuren. Maar ik geraak erg snel verveeld, dus moet ik voortdurend nieuwe uitdagingen zoeken om mezelf binnen mijn vakgebied te verrassen.”

TEKST EN FOTO’S LYKKE FOGED

Chic en rustgevend is de combinatie van design en klassieke Parijse stijlelementen, zoals de hoge ramen met balustrade

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content