Stefan Vanbergen is een ‘vrije’ hobbykok : hij kookt zelden twee keer hetzelfde en heeft nog nooit een gerecht uit een kookboek nagemaakt.

Stefan Vanbergen is regisseur van reclamespots en bedrijfsfilms. Hij heeft twee kinderen en dat, in combinatie met het drukke werk, maakt dat er weinig tijd over is voor hobby’s. Stefan geniet wanneer hij in zijn vrije tijd uit eten gaat. Wat hij in het restaurant ziet en proeft, past hij thuis toe aan het fornuis. Op weekdagen koken Stefan en zijn vrouw Inge om de beurt. Komen er in het weekend vrienden over de vloer, dan staan de twee naast elkaar in de keuken. Stefan bereidt dan meestal de voorgerechten en het hoofdgerecht, Inge houdt zich bezig met het nagerecht.

Stefan Vanbergen is een ‘vrije kok’ die nog nooit iets uit een boek heeft nagemaakt. De meeste ideeën komen tijdens etentjes in restaurants, waar hij thuis op verder borduurt. In zijn fantasie begint hij te combineren en zo ontstaan er spontaan eigen creaties. Hij maakt een shopping list in zijn hoofd en gaat uit winkelen. Wanneer iets niet meteen voorhanden is, vormt dat geen probleem want Stefan kiest dan gewoon een ander product. Niets staat vast en alles kan, zolang het maar lekker is ! Meestal bereidt hij zijn creatie één of hooguit twee keer, want de hobbykok is snel gepassioneerd door iets nieuws.

In de loop der tijden zijn de bereidingen gestaag complexer geworden. Omdat hij tijd voor de kinderen wil vrijhouden, begint Stefan meestal laat te koken. Zo’n anderhalf uur voordat het bezoek komt, trekt hij de keuken in. Wanneer de gasten binnenkomen, is hij vaak nog volop bezig in de keuken. Dat is geen probleem, want dan wordt er een glaasje gedronken terwijl Stefan kokkerelt. Bovendien staat de lange eettafel in de buurt van de open keuken. Stefan Vanbergen combineert de klassieke keuken graag met experimentele elementen, zoals in het recept met victoriabaars en pompoenchutney. Hij presenteert heel wat bereidingen in torenvorm en dan maakt hij bij de opbouw gebruik van metalen ringen. Stefan droomt van een salamander (keukengrill) om zijn in de hoogte gepresenteerde bereidingen warm te houden. Misschien een tip als verjaardagscadeau ?

De keuze van de wijn gaat naar een Château d’Estoublon uit 1999, een rode Côtes de Provence, die perfect past bij het hoofdgerecht (te koop voor 20,41 euro bij Wijnmakelaarsunie, 011 23 06 10).

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content