Olivier Polge, de jonge veertiger die sinds 2013 Parfumeur Créateur is bij Chanel, volgt er, na een jaar samenwerking, niemand minder dan zijn eigen vader op. Van hem kreeg hij de passie voor het metier mee.

Jacques Polge is wat ze in het Frans een grosse pointure noemen. In 1978 trad hij in dienst bij Chanel en ontwierp er tot voor kort alle kunstwerkjes. Legendarische parfums zoals Coco Mademoiselle, Allure en Egoïste dragen zijn handtekening. Zoon Olivier is inmiddels ook geen groentje meer. De kneepjes van het vak leerde hij in Grasse bij Charabot, waar destijds ook Ernest Beaux studeerde die samen met Coco Chanel het parfum N°5 bedacht. Daarna ging hij aan de slag in Genève, New York en Parijs. Hij werkte samen met grote namen en maakte al snel een eigen naam met successen als Dior Homme en Flowerbomb (Viktor & Rolf). Tijdens een overgangsperiode van een jaar werkten vader en zoon voor het eerst samen bij Chanel. Nu volgt Olivier zijn vader op en knoopt hiermee aan met zijn familieverleden en dat van het huis. Zijn eerste eigen parfum voor Chanel, Misia, is genoemd naar de hartsvriendin van Coco. “Mijn inspiratie voor deze geur was niet zozeer Misia als persoon maar wel de wending die zij gaf aan het leven van Gabrielle Chanel”, vertelt de parfumeur. Misia was een felbegeerde socialite met oog voor talent, die ook in de jonge Coco meteen iets zag. Toen ze elkaar leerden kennen, rouwde Chanel om haar grote liefde, Boy Capel. Om Coco op te beuren nam Misia haar mee naar Venetië. Niet veel later doken de Byzantijnse en de barokke stijl van de stad op in Chanels creaties. Terug in Parijs introduceerde de charismatische Misia de ontwerpster in de avant-gardekunstscène met onder meer Picasso, Cocteau en Stravinsky. Samen steunden ze Diaghilev en zijn Ballets Russes. Gabrielle kleedde haar vriendin, gaf haar een nieuwe stijl en nam haar in dienst in haar couturehuis, waar Misia Coco op het idee bracht om zich in de parfumerie te lanceren.

Nu, bijna een eeuw later, draagt een Chanelparfum Misia’s naam. “Met dit parfum wilde ik de sfeer van de Ballets Russes oproepen en de geur van de make-up van toen”, zegt Olivier. Daar hoort een vleugje viooltjes bij, eerder ongewoon bij Chanel en allicht een teken dat de veelbelovende neus zijn stempel zal drukken op het prestigieuze huis.

Misia (vanaf 75 ml : 133 euro) van Les Exclusifs de Chanel is verkrijgbaar in de Chanelboetiek, in Brussel en bij Place Vendôme Haute Parfumerie in Wevelgem.

DOOR DELPHINE STEFENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content