Wie door het raam van dit huisje in het bos naar binnen kijkt, ziet een mix van retromeubelen, fiftiesdecoratie en slimme vondsten.

Hun eerste zomer in het chalet was een succes, nu kijken Nathalie Posson, Piet Hemerijckx en hun twee dochters uit naar de volgende. Eind 2011 kochten de meubelrestaurateur en de arbeider in de Zoo/ontwerper (twee parttimebanen) dit houten chalet, op een dik halfuur rijden van hun stadswoning. Het houten huisje van 35 m begint stilaan de vorm aan te nemen die ze voor ogen hadden. “We wonen in een achterhuis in de stad”, vertelt Nathalie. “We werken allebei veel thuis, in ons eigen atelier dat we ‘De Klopperij’ doopten. Ik restaureer er niet alleen meubelen, we maken ook van alles uit recuperatiemateriaal. En we organiseren evenementen, waarbij we zowel de catering als de inrichting verzorgen.”

“Voor zelfstandigen is de verleiding groot om thuis constant te werken, maar we willen er af en toe eens echt uit. Vroeger huurden we meestal een vakantiehuisje. Maar inpakken voor zo’n weekend met twee kinderen is altijd zo’n gedoe. Zes jaar geleden zijn we beginnen te zoeken naar een eigen vakantiewoonst. Niet alleen om een buitenplek te hebben voor de kinderen, maar ook als een soort test : zouden we dat romantische, ecologische idee van met weinig rondkomen in de natuur eigenlijk wel aankunnen ? We zochten in Noord-Frankrijk, daar staan prachtige hoeves te koop. Maar vier uur rijden met kleine kinderen was ook niet ideaal. Dus gingen we dichterbij rondkijken en botsten op dit chalet, dat duidelijk al een tijdje leeg stond. We klopten aan bij de buren en vonden zo de eigenaars, een bejaard paar. Bleek dat ze hier al tien jaar niet meer geweest waren, de koop was snel beklonken.”

HET BOS VERKENNEN

“Veel valt er niet te verbouwen aan een houten hok, maar het eerste wat we deden was een deur toevoegen aan de zuidkant. Dat brengt niet alleen licht binnen, maar ook het uitzicht naar een open plek in het bos, de “wei”. We haalden de omheining rond ons perceel weg en kapten samen met de boswachter dennen en braamstruiken, zodat er meer ruimte en openheid is. We legden een nieuwe vloer, sloopten enkele binnenmuren en legden een terrasje aan. In de kringloopwinkel vond ik een kast die de ruimte bepaald heeft, ze bleek ideaal om ons bed achter te zetten. Het keukentje hebben we behouden, net als de keukentafel. Een kacheltje kregen we van vrienden en al de andere meubelen zijn tweedehands, van rommelmarkten en kringwinkels. Thuis is dat ook zo, maar de sfeer is hier veel fijner, een beetje fifties. Ik verzamel constant en heb thuis altijd een grote zak met spullen klaarstaan voor in het chalet.”

“Dat er geen water en elektriciteit is, was een deel van de test : kunnen we zonder of met een beetje alternatieve energie ? Water halen we op het kerkhof of in het tankstation. Een klein zonnepaneel levert elektriciteit. Maar we betrappen onszelf erop dat het misschien wel een illusie is : het eerste dat we doen als we in de bewoonde wereld komen, is al onze apparaten opladen. We proberen alvast onze computer nooit mee te brengen en de telefoon zo weinig mogelijk te gebruiken. Dat wil niet zeggen dat we ons afzonderen : we nodigen hier graag mensen uit, ook voor de kinderen. We hebben een trampoline ingegraven en bouwden net nog een speelwinkel voor hen. En soms wandelen we tot aan het zwembad of de speeltuin.”

“Piet is in een bos opgegroeid. Die woning is intussen verkocht, maar hij herkent de sfeer van zijn ouderlijk huis. Ook daarom vonden we het belangrijk om onze dochters dit mee te geven. Echt ver lopen Juliet en Josefine nog niet van huis, maar ze verkennen stilaan meer en meer de buurt. En ze leren vogels kennen : we hebben hier een koolmeesfamilie, zwaluwen, een boomkruipertje en flink wat uilen. Volgend jaar willen we een moestuin aanleggen, al zal het niet eenvoudig zijn op deze zandgrond.”

WWW.DEKLOPPERIJ.BE

INFO : NOG TOT 29 JUNI HOUDT DE KLOPPERIJ VAN PIET EN NATHALIE EEN POP-UPCAFÉ OPEN IN DE STATIESTRAAT 47, BERCHEM, ELKE DONDERDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG TELKENS VAN 10 TOT 18 UUR.

DOOR LEEN CREVE & FOTO’S DIEGO FRANSSENS

“HAAST ALLE MEUBELEN ZIJN TWEEDEHANDS, VAN ROMMELMARKTEN EN KRINGWINKELS”

“NOEM HET EEN TEST : ZOUDEN WE DAT ROMANTISCHE, ECOLOGISCHE IDEE VAN MET WEINIG RONDKOMEN IN DE NATUUR EIGENLIJK WEL AANKUNNEN ?”

“ER KOMT VAAK BEZOEK,OOK VOOR DE KINDEREN. HUN WINKEL STAAT KLAAR”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content