Maarten werkt als decor- en standenbouwer, Ine als setdresser. Zij is verantwoordelijk voor alle rekwisieten die de personages in hun scènes nodig hebben. Ze hebben hun eigen projecten, maar op de set van Rundskop werkten ze bijvoorbeeld samen. In eerste instantie was het koppel op zoek naar een atelier waar Maarten zijn decors kon maken. "We zochten naar oude boerderijen, bijvoorbeeld." Tevergeefs. Toen rijpte het plan om zelf te bouwen, in een kmo-zone waar ook wonen bij je bedrijf mogelijk was. Naast het atelier bouwden ze zo een lage-energiewoning in houtskeletbouw.
...

Maarten werkt als decor- en standenbouwer, Ine als setdresser. Zij is verantwoordelijk voor alle rekwisieten die de personages in hun scènes nodig hebben. Ze hebben hun eigen projecten, maar op de set van Rundskop werkten ze bijvoorbeeld samen. In eerste instantie was het koppel op zoek naar een atelier waar Maarten zijn decors kon maken. "We zochten naar oude boerderijen, bijvoorbeeld." Tevergeefs. Toen rijpte het plan om zelf te bouwen, in een kmo-zone waar ook wonen bij je bedrijf mogelijk was. Naast het atelier bouwden ze zo een lage-energiewoning in houtskeletbouw. Het idee voor houtskeletbouw kwam van Mattias Camps en Kris-tof Stuyck, van Collectiv4 architects. Maarten wilde het huis zelf bouwen, met zijn diploma van industrieel vormgever zag hij dat wel zitten. Hij had bovendien al ervaring met hout bij het maken van filmsets. "En ik werk niet graag met cement", voegt hij er laconiek aan toe. "Normaal fronsen we onze wenkbrauwen als we een klant hebben die beslist om zelf te bouwen", lacht interieur-architect Mattias, maar in dit geval is alles prima verlopen. Collectiv4 volgde de werf op, net zoals bij eender welk ander project. "We spraken af dat Maarten tijdens de bouw geen andere projecten zou aannemen, ik werkte ondertussen keihard door. Dat is dan het voordeel dat je als zelfstandige hebt", zegt Ine. Het werk duurde negen maanden, tijdens de ruwbouw kwamen er bevriende decorbouwers meewerken, de afwerking deden Ine en Maarten samen. Alleen het plaatsen van de ramen en het gieten van de betonnen vloer lieten ze aan specialisten over. Na een jaar konden ze verhuizen. "Het was een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan", vertelt Maarten, nog nagenietend. Uit praktische overwegingen kozen ze voor een eenvoudig volume. "Ook omdat we dat mooi vonden." Op het moment dat ze het huis gingen bouwen was het atelier al af, en dat was nodig. "We hebben vaak nog op de werf zelf zitten bijschaven aan de constructie." Het is een compact en praktisch huis geworden, bekleed met thermisch behandeld grenenhout. Beneden vind je eetplaats, keuken en bureau. De trap staat in het midden van het huis, om plaats te winnen. Boven aan de trap stap je de open living binnen, maar er wacht wel een verrassing : een 'huisje in het huis', de slaapkamer, die is bekleed met cederhouten shingles, een mooi idee. Verder is er nog een multifunctionele kamer die nu dienstdoet als washok. De zwarte keuken staat in het hart van de woning en oogt stoer door het betonnen werkblad. Mozaïektegels zorgen voor een gezellige toets. "Het werkblad is een experiment maar het is hier en daar niet goed gelukt", geeft Maarten toe. De kasten zijn van Ikea. Met vintage accessoires in felle kleurtjes en een paar vazen die ze meebrachten van vakanties oogt het geheel heel hip. De toestellen komen uit de stockverkoop van een keukenwinkel. Op een tussenmuur hangt behang met een geprinte foto van artisjokken, een techniek die ze regelmatig gebruiken voor standen. Voor hun meubels mixen de twee eigen ontwerpen met trouvailles van op rommelmarkten en met decorstukken. In het bureau staat bijvoorbeeld een kastje uit het decor van Sara. De grote lamp bij de voordeur is een eigen ontwerp. Maarten houdt van brute onafgewerkte materialen en vindt dat een meubel vooral 'eerlijk en eenvoudig' moet zijn. Hij houdt ook van geometrische vormen, getuige de grote lamp. Ine is dol op vazen en serviezen. In een uit elkaar gehaalde Ikea-eetkamerkast stalt ze haar favorieten uit : fiftiesserviesjes van Royal Boch, Villeroy & Boch of dierfiguurtjes van L&V-keramiek. Ine en Maarten zijn meer dan tevreden over hun lage-energiewoning. "Wij zijn niet fanatiek op milieuvlak, maar we zijn enorm blij met onze keuze voor een lage-energiewoning. Het voelt winter en zomer warm en gezellig, we moeten bijna geen verwarming opzetten. We kozen voor vloerverwarming maar hebben het daarmee vaak eerder te warm dan te koud." Info architect : Collectiv4Architects, www.collectiv4.be, bewoners : www.bat-a-clan.be. DOOR SOETKIN BULCKE - FOTO'S LIESBET GOETSCHALCKX