De gesofisticeerde dame zwaait de scepter dit seizoen. Die look begint met een smette-loze teint, door middel van foundations die zich aanpassen aan de eigen huidkleur. Een vleugje blush in roze of perzik suggereert een gezonde blos. We dragen het haar lang en los in een zij- of middenstreep, of achteruit met een zwarte haarband of in een knotje. Wie het graag gesofisticeerder heeft, maakt een chique chignon of gebruikt een sierspeld. Kostbare materialen en edelstenen leverden inspiratie voor het oogschaduwpalet, de bijdrage van de sixties zijn eyeliner en valse wimpers. Smoky eyes blijven populair, zij het ingetogen. Bij zware oogmake-up wordt alleen neutraal roze met een tikje glans geduld. Voor wie een felrode mond verkiest, volstaan enkele lagen zwarte mascara. Raffinement is immers het sleutelwoord, en dat geldt ook voor de nagels, die weer wat langer mogen in een natuurlijke of donkerder kleur.

Teint.

Een vlekkeloze teint ligt binnen handbereik met de nieuwe foundations die van alle markten thuis zijn : ze laten je huid stralen en blijven zo dicht mogelijk bij je eigen huidskleur voor een natuurlijk, langdurig resultaat. Erg naturel is Nivea’s Stay Real. Ook de Teint Compact Hydrafeel van YSL belooft een fris, mat resultaat dat lang houdt. Concealers blijven eveneens bij de tijd : ze camoufleren niet alleen imperfecties, maar fungeren ook als highlighter. Chanel brengt de Vitalumière uit in een crèmetextuur, Biotherms Light Catch is een praktische pen.

Foundation egaliseert de teint, waardoor ook de natuurlijke schaduwen uit je gezicht verdwijnen. Een discreet vleugje blush op je jukbeenderen zorgt weer voor wat reliëf. Erg trendy momenteel is de Flush Blush : die gezonde blos van een stevige wandeling of een stomend moment. Werk daarvoor meer op de appels van de wangen, maar hou het subtiel met natuurlijke tinten als warm roze ( Clinique N°114) of perzik ( Chanel N°115).

Haar.

Lang is een must deze winter. Korte kopjes waren nergens te bespeuren op de catwalk, net zomin als pony’s. Die ruimen baan voor een al dan niet strakke zij- of middenstreep. Of we dragen het achteruit, in toom gehouden door een zwarte haarband of opgestoken met een mooie sierspeld. Een knotje of een chignon kunnen ook. Het brave schoolmeisje en de gouvernantelook zijn nooit veraf. Los haar is altijd netjes gestyled. Qua kleur zijn er weinig geboden : blond, bruin of rood kan allemaal, zolang het maar een warme gloed heeft.

Ogen.

Op de catwalk werd het edelsteenthema soms wat letterlijk genomen, in de parfumerie draait het vooral om kleur. Kostbare materialen ( Metal eyes van The Body Shop en bronskleurige oogschaduw N°104 van T. Leclerc) en edelstenen blijken een dankbare inspiratiebron en leveren letterlijk schitterend amethistpaars, smaragd- of jadegroen. ( Shiseido A10, A11 & A12).

Eyeliner is terug en wel op zijn sixties : geen praktische kohlpotloden maar de vloeibare versie die als een fijn lijntje in je binnenste ooghoek begint en geleidelijk aan naar buiten toe breder uitloopt om te eindigen in een fijne, opwaartse punt. Je bondgenoten : de Dior Style Liner en Biotherm Magic Painting.

Erg jaren zestig zijn ook valse wimpers ( Shu Uemura) of enkele lagen zwarte mascara, een must bij een felrode mond. Het beeld van het seizoen is immers gesofisticeerd, waarbij evenwicht belangrijk en less altijd more is. Onze favorieten : Helena Rubinsteins Lash Queen, YSL Volume Infini Curl en Lancaster Infinite Glamour.

Smoky eyes worden ingetogener maar daarom niet minder sexy. Gebruik hiervoor een vet, zacht kohlpotlood in een diepe, donkere kleur ( Chanel Bleu Ming, Clinique Starry Plum N°106).

Lippen.

Zwaar aangezette ogen vragen om natuurlijke lippen, die wat roze en een tikje glans verdragen. Een mooi voorbeeld is Aveda’s lipshine N°371. Voor wie liever zijn lippen dan de ogen in de verf zet, zijn er prachtige dieprode lipsticks, die we al opmerkten op de catwalk van Armani en Dior. Onze keuze valt op Guerlains KissKiss N°523, YSL’s Rouge Pur N°120 en Chanels Hydrabase N°78. Donkere tinten vergen precisiewerk waar een lipliner bij helpt, al mag die absoluut niet te zien zijn. Gebruik er dus een in exact dezelfde kleur en breng de lipstick met je vingertoppen aan voor een minder hard resultaat.

Nagels.

Nagels worden weer wat langer gedragen, wat echter geen vrijbrief voor jaren-tachtigklauwen betekent. Gesofisticeerd is ook hier het sleutelwoord. In de praktijk komt dat neer op perfect gemanicuurde nagels in een lichte of diepe kleur.

Innoxa 08 beige peau & 20 rouge opera, Shu Uemura C111 & C995, Chanel N° 179 Gold Shimmer & N° 183 Shanghai Red, Givenchy N°139 Metallic Night & N° 140 Electric Light

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content