We zouden graag wat meer informatie krijgen over deze buffetkast (2,97 m hoog)

Dit is een van de fraaiste meubels die we ooit in deze rubriek mochten bespreken. Deze monumentale buffetkast is een prachtig Naams meubel. In de 18de eeuw was deze stad, samen met Luik, het belangrijkste centrum van de meubelnijverheid in ons land. Naamse kasten zijn wel heel anders dan Luikse. Ze hebben een uitgeproken architectonische opbouw en de ornamenten werden apart gesneden en opgekleefd. Bij Luikse meubels is de versiering met de constructie vergroeid.

Naamse kasten zijn vrij makkelijk te herkennen aan de lichte kleur van het eikenhout en de strenge opbouw. De deuren zijn weinig versierd, de hoeken hebben niet zelden een verkropping (ze staan schuin en hebben een hol profiel) en de kroonlijst is imposant. Dit buffet tart alle verbeelding: het is een virtuoze constructie. Het concave bouwwerk steunt op een onderkast met convexe deuren in de hoeken. Achter de middelste deuren zitten laden verborgen, die met notelaar zijn gefineerd. Het is een pronkmeubel waarvan de bovenste deuren geopend werden om bezoekers het zilverwerk en het porselein te laten bewonderen. De binnenkant is nog steeds, en ook dat is origineel, groen geschilderd.

Het snijwerk is van een hoge kwaliteit: we herkennen hierin duidelijk de rocailles van de Lodewijk XV-stijl. Het meubel is van rond 1760. In Namen bleef de rococostijl tot rond 1785 in de mode en werd pas daarna vervangen door de classicistische Lodewijk XVI-stijl. Dat is iets later dan in Luik en Parijs, waar het classicisme al in 1760 in zwang was.

Het meubel is niet alleen uitzonderlijk goed afgewerkt maar ook uitstekend bewaard. Dat is niet vanzelfsprekend, want veel Naamse meubels werden, omdat ze zo groot zijn, ingekort. Van dit buffet zijn zowel de kroon met de vazen als de mooie klauwpoten bewaard. Joost mag weten waar dit meubel vandaan komt. Mocht het uit een klooster of abdij komen, dan zou er een religieus symbool op de kuif staan. Als het van een kasteel afkomstig was, zou daarop het wapenschild van een familie prijken. Het loont zeker de moeite om de herkomst trachten te achterhalen, dit meubel heeft immers een hoge kunsthistorische en antiquarische waarde. We schatten het tussen 600.000 en 800.000 fr.

Wie gelijkaardige meubels wil bewonderen, moet een bezoek brengen aan het onvolprezen Musée de Groesbeeck de Croix (rue Joseph Saintraint) in Namen. In dat riant herenhuis zie je de mooiste 18de-eeuwse interieurs van ons land.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content