Knack Weekend ging op snuffeltocht in Namen. We lieten de citadel links liggen en trokken naar het hart van de stad. Een gevarieerde shoppingtrip.

Huis Clos

Emilie Awoust, geboren en getogen in Namen, was het beu dat ze altijd naar Brussel of Antwerpen moest om mooie kleren te kopen. De jonge moeder opende twee jaar geleden dan maar zelf haar modezaak, tegenover het theater. Nu vind je dus in Namen accessoires van grote namen zoals Paul Smith, maar ook labels zoals Red Valentino, Le Fabuleux Marcel, 69 Année érotique en Les filles à papa. Een wereld van verleidelijke, geraffineerde creaties, met altijd net iets meer. Bijzonder geslaagd is ook de paskamer, ontworpen door de Gentse architect Glenn Sestig, met een grote glaspartij die uitgeeft op een fris tuintje.

Rue Emile Cuvelier 7, 081 65 75 10, www.huis-clos.be. Maandag tot zaterdag, van 10 tot 19 uur en na afspraak.

Un p’tit coin de parapluie

In maart gooide dit gezellige winkeltje de deuren open. En dat ging zeker niet onopgemerkt voorbij. Murielle Lenglez, doctorandus kunstgeschiedenis en archeologie, wist wel dat ze een neus had voor de betere brocante, maar enkele vrienden moesten haar toch over de streep trekken. Met mooie vintage, zoals stoffen uit de jaren vijftig, serviezen van Royal Boch, maar ook een verbluffende houten jukebox cre-eert ze een unieke atmosfeer. Ook broccante, occasiehandtassen van Delvaux of (nieuwe) Engelse jurken in pure Mad Men-stijl kun je hier aantreffen. Een paradijsje voor pin-ups.

Rue des Carmes 15, 081 22 55 03, www.unptitcoindeparapluie.be. Maandag tot zaterdag, van 9.30 tot 18 uur.

Rive Gauche

Bewonder de mooie, afgeronde etalage van deze vroegere bonnetterie, nu getransformeerd tot een galerie voor hedendaagse kunst. Stap dan pas naar binnen en maak kennis met de gepassioneerde eigenares Dominique Marcq. Hoewel de barokke aankleding nog niet zo oud is, bestaat Rive Gauche toch al bijna veertien jaar. Dominique heeft een fijne neus én een netwerk om nieuwe talenten te ontdekken, met als resultaat een reeks sprankelende schilderijen, etsen, beelden en foto’s. En vergeten we vooral niet die mooie litho van Tony Soulié.

Rue de la Croix 17-19, 0477 39 18 70, www.rivegauche.be. Woensdag tot zaterdag, van 11 tot 13 uur en van 14 tot 18.30 uur of na afspraak.

Casalù

Op zoek naar een leuke attentie die een tikje origineler oogt dan de traditionele bloemen? Casalù pakt uit met allerlei lampen en verleidelijke vazen voor elke portemonnee. Ze komen hier alvast mooi tot hun recht dankzij de witte Lisianthus. Wie zich tot achter in de winkel waagt, vindt nog een mooi assortiment houten rekjes, poefs van wilgentenen en spiegels.

Rue Saint-Loup 14, 0479 05 89 96. Maandag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur.

Desigual

De drijvende krachten achter het atypische Catalaanse label Desigual hebben de neiging alles groot te zien. Nadat ze een beroep hadden gedaan op Christian Lacroix voor de beperkte minicollectie Dream, openden ze op 26 april een flagship store van zomaar even 600 m².

Rue de l’Ange 44, www.desigual.com. Van 10 tot 21 uur.

Denis Intérieur

Dit is dé referentie in Namen voor hedendaagse meubelen. Tafels en lampen van Kartell, wandrekken van Molteni & C, verlichting van Artemide. De showroom geeft een idee van de vele mogelijkheden. Ook als je een Italiaans leren bankstel zoekt, een stijlvolle wandklok of kwaliteitsbehang, ben je hier aan het juiste adres. Eén minpunt : de koele ontvangst.

Rue des Fossés Fleuris 28, 081 22 43 92, www.denisinterieur.be. Dinsdag tot zaterdag, van 13 tot 18 uur.

Côté c£ur

Zes maanden al prikkelt deze zaak vol sensuele delicatessen het libido van de Namenaars. Pikante babydolls, eetbare massage-oliën, kleurige vibrators, glijmiddelen met vanille, erotische literatuur. Alle accessoires voor het stimuleren van een dynamisch seksleven zijn hier te koop. De bestseller heet EGG, een masturbatie-ei van silicone met intern reliëf om de heren in vervoering te brengen.

Rue de la Croix 37, 081 22 57 22, www.cotecoeur.be. Dinsdag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur.

Les Bijoux de Sophie

Sophie Clément heeft zich met haar atelier en winkel gewoon in het gezellige salon van haar appartement geïnstalleerd. In deze confidentiële sfeer presenteert ze haar mooie halssnoeren, maar ook broches en oorbellen. Sophie geeft haar verbeelding de vrije teugels en speelt met halfedelstenen en natuurstenen, zoals agaat, onyx, gerookte kwarts en amethist. Haar specialiteit ? Juwelen op maat voor de bruid en haar gevolg. Je brengt gewoon een staaltje van je bruidsjurk mee, Sophie laat zich inspireren door de jurk zowel als door je temperament en gaat meteen aan de slag…

Rue du Président 31, 0484 76 07 30, www.lesbijouxdesophie.be. Maandag tot zaterdag, van 10.30 tot 18 uur.

Biernaux

“Mijn juwelen vragen tijd en houden ervan grondig bekeken te worden”, aldus Bernard Biernaux. Al 35 jaar heeft hij zijn vaste stek in deze voetgangerszone. Geen klassieke juwelen, daar heeft hij een hekel aan. Bernard werkt volgens de verlorenwastechniek, want alleen zo kan hij echte etnische pronkstukken creëren. De lijnen, vormen en curven van Afrika, waar hij geboren is, staan in zijn ziel gegrift. En dat merk je aan zijn creaties. Hij heeft er zelfs niets op tegen dat je als klant je eigen materiaal meebrengt.

Rue Saint-Jean 25, 081 22 72 94, www.bijoux-biernaux.be. Dinsdag tot zaterdag, van 9 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur.

C’est Comme ça

Streelzachte stoffen, originele en vooral vrouwelijke vormen, natuurlijke tinten met hier en daar een flashy touch (zin in een mojito ?) De kleren in deze winkel van Sophie Reynvoet onderscheiden zich vooral door hun resoluut eigentijdse en toch tijdloze stijl. Een bekoorlijke elegantie eigen aan Italiaanse labels zoals Hache, High, Isola Marras en Ter et Bantine.

Rue de la Halle 2, 081 23 11 69. Maandag vanaf 13.30 uur, dinsdag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur.

La demoiselle au petit pois

Alleen al bij de aanblik van de appelgroene voorgevel van dit minuscule decoratiewinkeltje gaat het hart van alle girls sneller slaan. Een snoepkleurig valiesje, een kussensloop met bambi, een stel vleugels om in een kaars te prikken, een set waanzinnige oorbellen. Zijn we hier in de grot van Ali Baba beland of bij Alice in Wonderland ?

Rue des Fripiers 13, 081 41 29 36. Dinsdag tot zaterdag, van 10.30 tot 18 uur.

Papyrus

Papyrus is een onafhankelijke boekhandel met een persoonlijke klantenservice. De medewerkers zijn stuk voor stuk gebeten door literatuur en nemen de tijd om voor elke klant de gepaste roman op te snorren. De ideale winkel voor het hele gezin, want er is ook een speciale afdeling kinderboeken.

Rue Bas de la Place 16, 081 22 14 21. Maandag tot zaterdag, van 9 tot 18 uur.

Présidence

Meer dan 20 jaar al is Anne Minet trouw aan haar Italiaanse merkschoenen : Vic Matié, Ixos, Malloni, Alberto Fermani. Alleen de beste kwaliteit is goed genoeg. Van leren plateauschoenen en schoenen met sleehakken tot laarsjes en sandalen. Sinds een tweetal jaren komt daarbij nog een kleine selectie prêt-à-porter in de aangrenzende winkel.

Rue du Président 25, 081 22 44 44. Maandag tot zaterdag, van 10 tot 18.30 uur.

Le Piéton

Eerlijk gezegd : wat trendy mannenmode betreft, is het aanbod in Namen veeleer schraal. Gelukkig is er nog Le Piéton om deze leemte toch enigszins te vullen met enkele toplabels zoals IKKS, Gas, Matinique, maar ook Boss Orange, Green en binnenkort zelfs Rouge. En terwijl meneer hier zijn keuze maakt, kan mevrouw op verkenning gaan bij L’Autre Côté van dezelfde eigenaar.

Rue de l’Ouvrage 8, 081 22 35 85.

Door Valentine Van Gestel – Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content