NACHTVRACHT

De living en de keuken werden ondergebracht in het voormalige vrachtruim. © MICHEL VAEREWIJCK

EEN RIVIERCRUISE ? EEN NACHTJE SLAPEN OP DE MAAS ? LA VALSE LENTE ONTVANGT ALLE SOORTEN ZOETWATERLIEFHEBBERS. HET VERHAAL VAN EEN BINNENSCHIP IN NAMEN.

Sommige dromen vragen iets meer tijd om gerealiseerd te worden dan andere, maar daardoor zijn ze misschien net kostbaarder. Als kind al droomde Marc-Yves Lesage ervan om binnenschipper te worden. Hij identificeerde zich met de knappe Christian Barbier in L’Homme du Picardie, een tv-serie uit zijn jeugdjaren. “Ik idealiseerde het leven van mensen die steeds onderweg waren”, geeft de kapitein van La Valse Lente toe. “Ik wilde ook gaan zwerven op het water.”

Toen hij 55 was, na een sedentair bestaan als leraar, kwam de droom weer boven. Marc-Yves besloot zijn leven om te gooien. Nadat hij zijn vergunning had gehaald – “Ik dacht dat het nooit zou lukken,” zucht hij, “want het was best moeilijk, al die vlaggen, al die signalen, al die knoppen” -, ging de voormalige landrot op zoek naar een geschikte schuit. Meer dan twee jaar was hij bezig met de renovatie. “Ik woonde toen al op de boot”, vertelt hij. “In het gedeelte dat door de vorige eigenaar en zijn gezin werd bewoond. In de winter, bij -7°C, groeiden er ijspegels in de stuurkajuit !”

Er was een ballast van bijna 80 ton bakstenen nodig, om ervoor te zorgen dat de boot, die was ontworpen om tot 300 ton vracht te transporteren, voldoende diepgang had. Het ruim, waarin indertijd zowel granen als rollen gelamineerd staal werden vervoerd, kreeg een grondige beurt. Het werd volledig ingericht met een echte keuken, voorzien van natuurlijk licht via een dakraam, een leefruimte en vier kajuiten, elk uitgerust met een minibadkamer met een douche en toilet.

La Valse Lente kan tot tachtig passagiers ontvangen, zolang de boot ligt aangemeerd. Je kunt er een cocktailavond geven, een diner, een concert bijwonen, en binnenkort zelfs openluchtfilms. Op de avond van ons bezoek ligt de schuit met zijn dertig meter lange dek te glanzen in de milde stralen van de avondzon. Vandaag wordt er niet gevaren, de riviercruises vinden doorgaans in het weekend plaats. We maken een wandelingetje door het centrum van Namen. Gelukkig zijn we net op tijd terug voor de heerlijke pasta met citroen en asperges, bereid door onze gastvrouw Françoise Rensonnet, de vrouw van Marc-Yves. Zij kookt op aanvraag ook tijdens de riviercruises.

Daarna kunnen de gasten eventueel nog genieten van een bubbelbad dat Marc-Yves op het achterdek geïnstalleerd heeft, en dat plaats biedt aan drie personen. Het krijgt nog meer charme als je dat ’s nachts doet, onder de sterrenhemel en met zicht op het mooi verlichte Élysette, net tegenover de Quai des Chasseurs Ardennais, waar de boot meestal ligt aangemeerd.

Telkens als er een pleziervaartuig passeert, begint onze schuit zachtjes te schommelen. Door de patrijspoort van de blauwe kajuit ‘met zicht op de Maas’ zien we een van de onmiskenbare beelden van Jean-Michel Folon. Ook zijn typische man met hoed geniet van een wandeling langs de rivier. De avond eindigt tussen de slingerende, zwaar geladen binnenschepen die zich haasten om als eerste klaar te liggen voor de sluizen weer opengaan (niet minder dan zes tussen Namen en Dinant). De volgende ochtend wacht ons in de eetkamer een uitgebreid ontbijt, met brood, croissants, yoghurt, vruchtensap, koffie of thee, kaas en huisgemaakte jam. Ja, het leven op deze boot valt best mee…

KAJUITEN VANAF 70 EURO PER NACHT (AANGEMEERD) VOOR TWEE PERSONEN, INCLUSIEF ONTBIJT. CRUISETARIEF OP BASIS VAN 8 PERSONEN, VANAF 80 EURO PER DAG PER PERSOON, INCLUSIEF 5 UUR VAREN, OVERNACHTING EN ONTBIJT. INFO : 0479 56 91 16, WWW.LAVALSELENTE.BE.

DOOR ISABELLE WILLOT & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content