Voor het werk kom ik af en toe in Milaan. Dat je met een bezoek aan de modestad niet meteen heel Italië doorgrondt, is natuurlijk waar. Toch is het telkens weer een prettige onderdompeling in de Italiaanse cultuur, van de geanimeerde taal over het lekker eten tot de schijnbaar nonchalante, maar onberispelijke elegantie van mannen en vrouwen.

Begin juni had ik er afspraak in een restaurant in het centrum. In Brussel regende het, maar Milaan had perfect terrasjesweer. Rond een schotel antipasti ontstonden drukke gesprekken. Het terras was ondertussen langzaam volgelopen en voor ik er erg in had, was ik aan het staren. Naar een klassieke pakkenman, gebruind, zonnebril in het haar, modieuze gsm tegen het oor. Naar een jong koppel van duidelijk goeden huize : hij in een mix van designerjeans en duur kostuumjasje, zij sober elegant met diamanten oorbellen en ring. Naar een opzichtige babe ook, met veel make-up en weinig textiel, die recht uit het decor van een typisch Italiaans tv-spelletje leek te komen. Een van mijn tafelgenoten haalde mij discreet terug, maar bevestigde mijn gedachten. “Er is hier ook zoveel te zien.”

Gelukkig kom je met dat staren weg op een Italiaans terras. In haar zoektocht naar de betekenis van la bella figura, het sleutelbegrip van het sociale verkeer daar, ontdekte Linda Asselbergs onder meer de passeggiata, waarbij Italianen zich ’s avonds op straat begeven om te kijken en bekeken te worden. Vooral de goed geklede Italiaanse mannen vallen daar op. Overigens, hoe ouder de mannen, hoe kleurrijker hun schoenen, dat heb ik in Milaan al vaak bewezen gezien.

Op het ogenblik dat ik dit schrijf, volgt Jesse Brouns voor ons de mannendefilés in Milaan (zie www.weekend.be) en bezocht hij al de Pitti Uomo in Firenze, ’s werelds belangrijkste beurs voor mannenmode. Op zijn blog uit modeland, lees ik dat de mannenmode teruggrijpt naar de klassiekers en dat de klassiek Italiaanse stijl met op maat gemaakte hemden en elegante maar comfortabele pakken, perfect in het plaatje past. Naar aanleiding van de mannendefilés verwijst de International Herald Tribune naar Milaan als de stad “where suits and jeans coexist”.

Maar in dit zomernummer vergeten we vooral niet dat Italië nog altijd één van de favoriete vakantiebestemmingen van de Belgen is. Met Rome als eeuwig fascinerende stadsbestemming. Schrijfster Rosita Steenbeek is er onze gids.

Om Venetië te bezoeken heb je niet echt een extra reden nodig. Maar de 53e Biënnale van Venetië is zeker een bonus. De Antwerpse antiquair-kunstkenner Axel Vervoordt heeft er met ‘In-finitum’ een fascinerende tentoonstelling neergezet in het Palazzo Fortuny.

Het eerste woord echter, krijgt Carlo Petrini, de paus van de slowfood. Niemand kan beter de rijke culinaire traditie kaderen dan hij.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content