Leren skiën stond al heel lang op mijn verlanglijst. Ik ben dol op de bergen, maar skiën, dat was er nooit van gekomen. Dit reisnummer helemaal in het teken van sneeuw, was het perfecte alibi om tot de actie over te gaan. Ik trok naar Zuid-Tirol met een missie. Ik wilde uitzoeken of je na je veertigste nog kunt leren skiën (“Ein bisschen bange ?” pagina 52). Om het reality-gehalte van het stuk nog wat te verhogen, heb ik de opdracht in drie dagen proberen te klaren. Het werd een avontuur.

Maar wat heet avontuur ? De jonge Taissa Toune interpreteert het begrip duidelijk veel grootser. Net afgestudeerd, trok ze in november vorig jaar met een reis- en werkvisum voor een jaar naar Canada. Niet dat er al een job en een verblijf geregeld waren. Ze verkende het land couchsurfend. Ter info voor de 35-plussers : couchsurfing betekent dat je via internet bij leden van het uitgebreide netwerk een plek zoekt om gratis te slapen. Taissa verkaste om de paar dagen en had er memorabele ontmoetingen. Uiteindelijk vond ze een job en een vaste stek in Whistler, het grootste skioord van Noord-Amerika. Van daar schrijft ze, zeer geestig overigens, over haar Canadees avontuur, waarin ze de traditionele ski’s snel ingewisseld heeft voor een funky snowboard (“Van sofa- tot sneeuwsurfer”, pagina 69).

Ook Kat De Baerdemaeker bracht heel wat sneeuw in dit nummer. Zo ging ze skiën in Toscane (pagina 36), een regio die je normaal associeert met glooiende, groene landschappen en eindeloze zomeravonden. Maar helemaal in het noorden van Toscane ontdekte Kat een goed bewaard geheim : het bergdorp Abetone met zo’n 80 kilometer verzorgde skipistes. Firenze ligt vlakbij en Abetone is ’s winters dan ook een geliefde skibestemming voor de modieuze stedelingen die in blitse outfits naar beneden skiën.

Nog meer sneeuwglamour vond Kat in Zermatt, het Zwitserse skioord van de internationale jetset. Daar gingen voor haar de deuren open van The Omnia, een hotel dat door het prestigieuze reistijdschrift Condé Nast Traveller werd uitgeroepen tot de top 10 van ’s werelds meest selecte designhotels (“Design op skilatten”, pagina 44). Kat omschrijft het hotel als een luxueuze en eigentijdse interpretatie van een alpenhut, met de technologische hoogstandjes uit een Bondfilm.

Voor wie naar de sneeuw wil, maar geen zin heeft om te skiën, zijn er tegenwoordig heel wat alternatieven. In het Oostenrijkse Voralberg testte Aart De Zitter verscheidene mogelijkheden uit (“Sneeuw maar dan anders”, pagina 60). Van wandeltochten op sneeuwraketten tot huskytochten. Aart waagde zich ook aan de hype van het moment : airboarden, waarbij je op een soort opgeblazen luchtmatras met twee handvatten van de berg vliegt. Een echte kick, volgens Aart. Ik geloof hem graag.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content