Na de punk de rust

De vernieuwde villa ligt midden in Arnhem en toch in het groen. © FOTO'S MORTEN HOLTUM

De bezielers van het eigenzinnige Nederlandse modemerk Humanoid kochten in Arnhem een sixtieswoning, die ze stripten en opnieuw inrichtten. Een helder en rustgevend geheel met natuurlijke kleuren en zachte contrasten.

Als je een lelijk huis koopt, kun je het nog altijd veranderen. Maar als je een mooi huis koopt, zal het zo blijven en zul je nooit doen wat je eigenlijk wilde doen”, zegt Sandra Harmsen. De ontwerpster en eigenares van het Nederlandse bedrijf Humanoid was samen met haar man Hans Boelens nauw betrokken bij het hele proces van de verbouwing van het pand uit de jaren zestig dat ze samen hadden gekocht. Het ligt op een hoogte midden in Arnhem en maakt deel uit van een wijk van zestien wooneenheden die dateren uit dezelfde periode, maar toch allemaal heel verschillend zijn. Het koppel maakte er een functionele hedendaagse woning van die volop profiteert van het prachtige uitzicht. Alleen de structuur bleef bewaard, al de rest werd veranderd.

Wat vooral opvalt, is dat de woning erg transparant is. Het daglicht stroomt van alle kanten ongehinderd naar binnen, en wordt nog geaccentueerd door het gebruik van overwegend lichte kleuren. De stijl is modern, puur, strak. Materialen zoals natuurbeton, hout en glas werden gecombineerd met diverse persoonlijke elementen. Hier kunnen de bewoners, die aan het hoofd staan van een bedrijf met 22 medewerkers en klanten over de hele wereld, tot rust komen.

Sandra Harmsen en Hans Boelens zijn al sinds hun achttien jaar samen. Hij was timmerman en zij studeerde nog. Wat ze precies wilde, wist ze niet. “Het moest iets met kleren zijn, zoveel was zeker, maar verder had ik geen idee”, vertelt ze. “Toen vernamen we dat de baas van Hans enkele gebouwen in de stad bezat, waar we zomaar gebruik van mochten maken. Daar is het allemaal begonnen, 31 jaar geleden. We waren jong, wild en in de ban van de punk, maar we zijn wel altijd harde werkers geweest. En dat zijn we ook vandaag nog steeds.” Humanoid, hun bedrijf, is sindsdien flink gegroeid. Zij staat aan het hoofd van de ontwerpafdeling, en hij houdt zich bezig met de zakelijke kant.

Ze kozen ervoor in Arnhem te blijven wonen, waar ze allebei zijn opgegroeid, in de omgeving die ze al kennen sinds hun kinderjaren. Eerst woonden ze in een ander huis in het centrum, waar ook hun bedrijf gevestigd was. Maar uiteindelijk besloten ze werk en privé toch maar te scheiden. Ze kochten dit pand in 2006 en begonnen meteen met de renovatiewerken. Sandra was erg gehecht aan de keuken uit hun vorige huis, en ze slaagde er ook in ze mee te nemen. Daar is ze erg blij om, want ze vindt dat ze perfect past in de nieuwe woning. Ze werd gemaakt door Roel de Vos, die meerdere opdrachten voor hen uitvoerde. “We zijn soms erg vasthoudend als het gaat om zaken die ons bevallen. En dat geldt ook voor de relatie met onze medewerkers. De meesten werken al jaren bij ons”, zegt Sandra.

Het stel organiseerde de hele verbouwing in overleg met Roel de Vos, die ook zorgde voor de praktische uitvoering. Sprankelende ideeën en ingenieuze oplossingen, zoals het opentrekken van de vele kamers, zijn hier legio. Ook aan de keuze van de mate- rialen werd bijzonder veel zorg besteed. En hier en daar lichten enkele meer geprononceerde kleuren op, zoals in de keuken en de eetkamer, waar een donkerbruine kern de blik naar het midden van de ruimte trekt.

Wanneer we aan Sandra vragen wat ze eventueel nog zou willen veranderen, zegt ze alleen maar : “We zouden waarschijnlijk nog een badkamer bij maken.” Degene die ze nu hebben, is zeer groot. Het zijn eigenlijk twee kamers die werden samengevoegd tot één ruime badkamer met sauna, met uitzicht op de tuin. “Maar als we gasten hebben, is één badkamer echt niet genoeg”, zegt Sandra. Voor de rest is ze erg in haar nopjes met deze woning. En dat is ook volstrekt niet moeilijk te begrijpen.

DOOR LYKKE FOGED

‘Eenendertig jaar geleden stichtten we ons bedrijf. We waren jong, wild en in de ban van de punk, maar we zijn wel altijd harde werkers geweest. En dat zijn we nog steeds’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content