Muze van de lockdown

Naomi Campbell op de runway bij Kenneth Ize. © GETTY

Sinds haar debuut op de cover van de Britse Elle, in april 1986, is Naomi Campbell nooit echt weg geweest. Ze heeft de voorbije 34 jaar honderden shows gelopen, en grenzen verlegd. Ze was, om maar Ć©Ć©n voorbeeld te geven, het allereerste zwarte model op de cover van de Franse Vogue. Ze is af en toe uitgegleden. Soms letterlijk, op de catwalk, soms ook figuurlijk. Haar langspeelplaat, Baby Woman, was een flop, net als haar door een ghostwriter geschreven roman, Swan. Geen van haar 25 parfums werd Ć©cht een klassieker. Ze heeft met telefoons naar assistenten gegooid, politieagenten aangevallen. Ze deed vijf dagen community service bij de afvalinzameling van New York. British Airways bande haar for life.

Maar de voorbije weken liep Naomi, die deze week haar 50ste verjaardag viert, een foutloos parcours. Eind februari opende ze, oogverblindend, de modeweek van Parijs in de eerste show van Kenneth Ize, een jonge Afrikaanse ontwerper. Ze liep die week geen enkele andere show: het was een uniek, zelfs ontroerend moment. Toen enkele dagen later de wereld in rep en roer stond, vloog Naomi naar huis in New York in een wit laboratoriumpak. Het filmpje, even alarmerend als entertainend, haalt allicht de geschiedenis. Naomi heeft overigens al langer smetvrees: ze reinigt al bijna 20 jaar als een bezetene haar zitje voor elke vlucht.

Tijdens de lockdown hield Naomi de wereld bijna dagelijks gezelschap. Ze was jurylid van Making The Cut, en zowat de enige goede reden om te kijken naar dat door Amazon Prime gefinancierde vervolg op Project Runway – gepresenteerd door Heidi Klum, een oud-collega (terzijde: de Belgische kandidaat, Sander Bos, eindigde derde, maar verdiende eigenlijk de eerste plaats). Ze gymde live op Instagram, showde haar favoriete Met Ball-jurken in haar woonkamer, en presenteert haar eigen talkshow No Filter with Naomi op YouTube. Ze sprak al met onder anderen Cindy Crawford, Marc Jacobs en Sharon Stone. Zelfs Anna Wintour zoomde langs. De mode moet en zal veranderen, zei de gevreesde hoofdredacteur van Vogue. Genoteerd. Maar Naomi Campbell wordt nog niet onmiddellijk afgevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content