6 middelgrote (vastkokende) aardappelen
...

6 middelgrote (vastkokende) aardappelen Olijfolie 3 aubergines 2 rode uien 2 teentjes knoflook Kaneelpoeder Komijnpoeder 500 g rundergehakt 3 forse eetlepels tomatenpuree 1 tl gerookte paprika Voor de bechamel 90 g boter 5 el bloem 400 ml havermelk Nootmuskaat Zout en peper 1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Schil de aardappelen en kook ze net niet gaar zodat ze makkelijk in schijfjes kunnen worden gesneden. 3. Snijd de aubergines in plakjes op een mandoline (ca. 3 millimeter dik). Leg de aubergineplakjes op drie bakplaten. Bestrijk ze met olie. Zet 15 minuten in de oven. 4. Giet een bodempje olijfolie in een pan. Doe de fijngesneden ui en knoflook in de pan en stoof even aan, voeg naar smaak kaneel en komijn toe en roer los. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Doe er 3 eetlepels tomatenpuree bij en laat even pruttelen. Werk af met de gerookte paprika. Meng alles goed door. 5. Snijd de aardappelen in schijfjes van 3 à 4 millimeter. Leg ze op de bodem van een ovenschaal en vul de gaatjes op met kleine stukjes aardappel. Leg de plakjes aubergine erop. Leg ze gerust over elkaar heen. Voeg het gehakt toe en werk af met een nieuwe laag aubergines. 6. Maak een (niet te dikke) bechamelsaus met de boter en de bloem. Begin op een laag vuur en roer regelmatig om de twee ingrediënten goed te mengen. Voeg de melk toe en zet op middelhoog vuur. Rasp de nootmuskaat erover zodra de saus de juiste consistentie heeft. Voeg zout en peper toe. 7. Strooi wat kaneel op de bereiding van vlees, aubergines en aardappelen. Giet er vervolgens de bechamelsaus bij. 8. Zet 30 minuten in de oven op 180°C en serveer. Tip: zin in een vegetarische versie? Vervang het gehakt door seitan.