Kunnen accessoires de wereld mooier maken ? Het antwoord vind je op onze favoriete adressen.

1 PAARL

Hartje Gent heeft er een Paarl van een winkel bijgekregen. Pearl-Lisa De Buck opende er onlangs haar boetiek/atelier waar ze zelf ontworpen, handgemaakte handtassen verkoopt. De tassen hebben onconventionele vormen en kleuren, en hangen tegen een zwarte muur voor dramatisch effect.

Al zijn de tassen op zich bijzonder genoeg: ze worden vervaardigd uit het beste leder en volgens een fabricageproces dat Pearl-Lisa zelf ontwikkeld heeft. Er komt nauwelijks een stikmachine aan te pas, en er wordt gewerkt met schroeven. Als je die losdraait, kun je de tas binnenstebuiten keren. Twee voor de prijs van één.

Een handtas aanpassen naar eigen smaak door een andere kleur- of materiaalkeuze kan ook. Zo krijg je een echt uniek stuk.

Paarl, Nieuwland 1, Gent, www.paarl.be.

2 OLYMPIA LE-TAN

De voordeur van het kleine witte huisje open je met hetzelfde gevoel van spanning als een kind dat voor het eerst de Efteling bezoekt. Eens binnen word je gecharmeerd door het interieur : het roze behang en de paarse fluwelen zeteltjes zouden niet misstaan in een Wes Anderson-film. Op een boekenplank literaire klassiekers zoals Lolita, TheCatcher in The Rye en Dracula, met prachtig geborduurde covers. Het zijn handtassen. Intellectuele clutches. Ontsproten aan het brein van Olympia Le-Tan, boekennerd en modeontwerper. De boek-clutches bestaan slechts in beperkte oplage, echte collector’s items.

Olympia Le-Tan, Passage des deux Pavillons, Parijs, www.olympialetan.com.

3 JACKIE JANE

In een oud art-decohuis in de meest modebewuste Belgische badstad vinden we de pop-up & concept store Jackie Jane. Jackie zoals in Kennedy, Jane zoals in Birkin : de twee stijliconen van uitbaatster en blogger Nanouk De Cauwer. Verspreid over veertien kamers van deze prachtige villa vind je kledij, interieurobjecten en een waaier aan accessoires. Zo zijn er juwelen van Bodo en Paris Dot Com en schoenen van Morobé (de vrouw achter March23). Ga zeker ook op zoek naar het hoekje met de tweedehands it bags van Chanel tot Céline. De pop-upstore is nog open tot 31 augustus. De tweedehands designertassen kun je ook nadien nog bestellen via Nanouks webshop Preloved.be.

Jackie Jane, Driehoeksplein, Knokke.

4 MAISON MARGIELA

Om als niet-Maison Margiela-fan toch de winkel binnen te stappen, moet je twee drempels over. De eerste : weten dat de accessoirelijn van dit modehuis uit veel meer bestaat dan de alom bekende Tabi-laarzen (geïnspireerd op Japanse sokken waarbij de dikke teen gescheiden wordt van de andere tenen). De tweede drempel : je gêne opzijzetten en aanbellen. Eens binnen zie je alles wat de opschriften op de witte voorgevel al beloofden : collection d’accessoires pour femme & homme. Dat gaat van speelse juwelen en zonnebrillen tot schoenen en conceptuele clutches. Alles is zeer stijlvol uitgestald in verschillende, typische MM-witte kamers. Gewoon aanbellen.

Maison Margiela, Vlaamsesteenweg 114, Brussel, www.maisonmargiela.com.

5 GENERAL EYEWEAR

Iets tussen een brillenwinkel en een brillenmuseum, zo kun je General Eyewear het best omschrijven. De oudste modellen gaan terug tot begin 1800. Die historische stukken zijn niet te koop, maar worden wel gretig gebruikt in fotoshoots.

‘Recentere’ designerbrillen zoals een Lanvin van de jaren ’40 kun je wel mee naar huis nemen. General Eyewear heeft een eigen collectie die meer dan de moeite waard is. Het gebouw zelf heeft een historische waarde: het is een oud victoriaans paardenziekenhuis. Redenen genoeg voor Time Out Magazine om General Eyewear een plaats te geven in zijn lijst van beste shops in Londen.

General Eyewear, Arch 67, The Stables Market, Camden Market, Chalk Farm Road, Londen, www.generaleyewear.com.

6 HONEST BY

De Belgische modeontwerper Bruno Pieters lanceerde in 2012 Honest by, een kledinglabel dat zich profileert op ecologisch en ethisch verantwoorde mode. Honest by schreef onlangs geschiedenis door als eerste modelabel een collectie accessoires te ontwerpen die je kunt downloaden. Pieters werkte hiervoor samen met Comme Des Machines, een Spaans bureau dat technologie en mode verzoent met duurzaamheid als doel. De collectie Download EP01 bestaat onder andere uit een sleutelhanger, een haarkam en een soort broche om aan je schoenveters te bevestigen. Na aankoop download je het ontwerp en laat je het printen in 3D (liefst in biologisch afbreekbaar of gerecycleerd materiaal).

www.honestby.com.

Modeliefhebbers en hipsters hoeven we allang de weg niet meer te wijzen naar dit artistieke indiezusje van de winkelketen H&M. De stukken zijn heel erg ‘nu’, met een snufje strakke Scandinavische rock-‘n-roll. Verwacht geen fast fashion-prijzen, wel betaalbaar design. In tegenstelling tot H&M is het er rustig shoppen, net als in een boetiek. & Other Stories heeft een uitgebreide accessoirecollectie met juwelen, zonnebrillen, tassen en hoeden. Schoenen worden ontworpen door een voormalige designer van Acné en worden grotendeels geproduceerd in Italië.

& Other Stories, Korte Gasthuisstraat 17, Antwerpen ; Guldenvlieslaan 14-15, Brussel ; Veldstraat 2, Gent, www.stories.com.

8 SHOEBALOO

Hartog Streim begon in 1976 in de Amsterdamse Jordaan met de verkoop van Spaanse laarzen. Inmiddels telt Shoebaloo zeven winkels : vier in Amsterdam, en één in Maastricht, Utrecht en Rotterdam. De Shoebaloo-winkels zijn stuk voor stuk architecturale hoogstandjes, ontworpen door architectenbureau Meyer en Van Schooten. Streims motto luidt : loop steeds voorop. Verwacht naast klassieke pumps dus ook showstoppers van onder andere Miu Miu, Prada, Jimmy Choo en Gucci. Shoppen kan ook online.

Shoebaloo, Koningsplein 5-7 ; Cornelis Schuytstraat 9 ; Leidsestraat 8 ; P.C. Hooftstraat 80, Amsterdam, www.shoebaloo.nl.

9 NDC

Gsm-hoezen zijn de nieuwe parfums: ze zijn een manier om met een beperkt budget toch een grote naam in huis te halen. Maar niet alleen grote modehuizen ontwerpen stijlvolle hoezen, kijk maar naar het Finse Nunuco Design C°, opgericht door twee ondernemende studenten. Kristiina Kurkikangas en Tiitus Kareno hadden hun buik vol van grijze Finse winters, massaproducten en afgeborsteld design. Hun tegengif : zelf ontworpen, kleurrijke, unieke en handgeschilderde iPhone- en iPadhoezen. Elk stuk is uniek, betaalbaar en voor een kleine meerprijs kun je je initialen op het hoesje laten schilderen.

NDC, www.nunucodesigncompany.com.

DOOR LEEN VAN SEVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content