Categorie nostalgische bistro

Keuken 7,5 Decor 7

Comfort 6,5 Service 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu 7

Op de plaats waar tot voor kort Petit Cabaret was, opende op vijf maart Au Petit Coin. Het interieur van de knusse bistro met plankenvloeren en houten plafonds bleef, alleen het zand op de vloer is verdwenen. Nieuw is de 31-jarige Andy Verdonck. Met hem kwamen onvergankelijke lekkernijen als mousse van bosduif (16 euro), koninginnenhapje (22 euro), kalfsblanquette (20 euro) en kalfskop en tortue (19 euro).

Andy werd culinair opgevoed door wijlen chef-kok Krist DeBruyn van Bistro Novo in Roeselare. Dan weet je als lekkerbek wat je krijgt : rijke, smakelijke gerechten. Andy heeft altijd uitgevoerd wat zijn meester opdroeg. De monumentale stoofgerechten die hij vanuit Roeselare meenam naar Veurne staan op punt, maar vragen om aanpassing aan moderne behoeften. Dat betekent : minder zwaar, frisse smaken en frisse presentatie. Voor een vol-au-vent versnijdt de chef de kip om de filets afzonderlijk op lage temperatuur te garen. Het borstvlees komt versneden op de ragout, samen met afzonderlijk gebakken kalfszwezerik. Het geheel wordt voor het opdienen, zoals dat begin vorige eeuw ging, bestrooid met garnalen. Voor tête de veau en tortue suddert de kalfskop vijf uur, waarna de kop wordt ontbeend. Om het gerecht frisheid te geven worden de kappertjes, augurken en olijven pas op het einde toegevoegd. Ook de hersenen worden afzonderlijk gebakken, waardoor het gerecht meer ‘nuances’ krijgt.

Aan onze tafel kwamen twee voorgerechten. Aan de ene kant carpaccio van rauwe sint-jakobsschelpen, overgoten met warme, rustieke, overheersende soep van gedroogde spliterwten (22 euro). Aan de andere kant verscheen, als ode aan Krist De Bruyn, mousse van bosduif met pata-negraham en salade met limoenvinaigrette (16 euro). Hoofdgerechten waren : tongschar met panade van hazelnoot en truffel en smakelijke puree van aardpeer (24 euro), en contrefilet met merg, pijpajuin, krokante frieten (eerst in bruine fond gekookt en dan kort gefrituurd), opgediend met rijke rodewijnsaus (23 euro). Het glas werd gevuld met een elegante Côtes du Rhône 2005 van Guigal (30 euro).

Als smakelijk en calorierijk nagerecht was er crème brûlée gemengd met meringue en geklopte room, en bestrooid met poeder van framboos (7 euro).

Carte Blanche-menu’s van drie tot vijf gangen, van 45 tot 65 euro. Lunch : 20 euro. Dinsdag en woensdag gesloten.

Au Petit COIN

Appelmarkt 1

8630 Veurne

0495 24 90 82.

www.aupetitcoin.be

Knusse bistro

Andy Verdonck begon in 1994 in Bistro Novo in Roeselare met een leercontract. Hij was de rechterhand van de chef toen het restaurant een Michelinster verwierf. Na het overlijden van Krist De Bruyn in 2005 is Andy alleen in de keuken verdergegaan. Die zelfstandigheid gaf hem het nodige zelfvertrouwen om in Veurne voor zichzelf te beginnen. Ontvangst en bediening vertrouwde Andy toe aan een spontane medewerkster. Valerie Delnoy komt uit Wallonië en spreekt West-Vlaams met een ontwapenend accent.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content