Zo voorkom je financiële meningsgeschillen in een relatie.

Veel mensen denken : we gaan nu elk op een andere manier met geld om, maar als we eenmaal samenwonen of getrouwd zijn, zal dat wel beter gaan. Je praat niet over de verschillen uit angst elkaar te verliezen. Fout, natuurlijk. Communiceer over geldzaken en regel de dingen als het nog goed gaat, zo vermijd je onaangename verrassingen bij scheiding of overlijden van een partner.

Wie brengt er geld in het laatje ? Wie gaat er werken en hoeveel uur ? Dat kan variëren in de verschillende levensfases, wat betekent dat er onder partners over onderhandeld moet worden.

Wiens geld is het eigenlijk ? Is het inkomen van allebei, ook als er maar één kostwinner is ? Hoe zit dat als de één veel meer verdient dan de ander, of met schenkingen en erfenissen ? Ook dat kun je maar beter bespreken voor het aanleiding geeft tot onderhuidse irritatie en rancune.

Hoe vinden we een balans tussen ‘voor ons’ en ‘voor mij’ ? Hoeveel zetten we op de gemeenschappelijke rekening, hoeveel op de persoonlijke ? Hoeveel mag ik uitgeven voor mezelf ? Hoe zwakker de emotionele band tussen partners, hoe meer liefde en gulheid veranderen in krediet. Partners doen elkaar nog wel gunsten, maar verwachten er iets voor terug. Nog erger is het als de interactie begint te lijken op een zakelijke relatie of door egoïsme wordt bepaald.

Wie regelt de huishoudelijke administratie ? De meeste mensen schatten hun eigen financiële gedrag beter in dan dat van hun partner. Probeer daar realistisch in te zijn. Wie is zakelijker ingesteld, wie heeft de discipline om de betalingen op tijd te regelen ? Voor belangrijke kwesties (leningen, verzekeringen) ga je bij voorkeur samen naar de financiële instelling.

Hoeveel gaan we uitgeven, beleggen, sparen ? Wie betaalt voor de kinderen uit een vorige relatie ? Hoeveel schulden kunnen we aan ? Sommige mensen zien schulden als een uitdaging om hard te werken, anderen kunnen er niet van slapen. Zo kunnen leningen en hypotheken aanleiding geven tot grote spanningen binnen een relatie.

In een utopische situatie hebben beide partners een inkomen dat ongeveer even groot is en houden ze er ongeveer dezelfde geldstijl op na. In de realiteit is elk stel anders qua draagvermogen, besteding en financiële ambities en moet het samen uitmaken hoe het zich organiseert.

Bron : Financiële intelligentie, geld & relaties. Michael Goovaerts, uitg. Houtekiet, 163 p., 16,50 euro, ISBN 978 90 8924107 8

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content