De Moezel tekent een van de mooiste streken van Luxemburg. De rivier komt het Groothertogdom binnen in het oosten, waarna hij zuidwaarts richting Remich gaat via kleine dorpen, chique zomerverblijven, steile oevers en talloze wijngaarden. Ten westen van de Moezelvallei ligt Mondorf-les-Bains, een van Europa’s bekendste kuuroorden. Het pittoreske dorpje, op twintig minuten van Luxemburg-stad, is een vreemde eend in de bijt. Zijn beschutte ligging tegen de Franse en Duitse grens verschaft dit oord een mild klimaat en onverwacht internationale allures. Alhoewel, onder de nauwelijks 4000 inwoners tellen we al dertig nationaliteiten. Mondorf-les-Bains is bovendien de thuishaven van internationale jumpingwedstrijden en het populaire Casino 2000. Misschien de reden waarom Europese toppolitici er zo graag vergaderingen beleggen?

Het kuuroord in Mondorf-les-Bains werd geopend in 1847, nadat een Belgische onderneming er op zoek was gegaan naar steenzout. Tijdens de boorwerken stootte men op 502 meter op de heldere Kind-bron, waarvan het mineraalrijke water geschikt bleek voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, reuma en aandoeningen van de darmen, lever, galblaas en luchtwegen. Al snel bezochten rijke klanten de Prises des Eaux, nogal ceremoniële rituelen waarbij charmante donneuses d’eau het water te drinken gaven. In ’79 werd de bron verder uitgeboord, tot 750 meter diep, en Michel Lucius genoemd. Het water stroomt nu met een debiet van 440 liter per minuut en komt aan de oppervlakte met een temperatuur van 26 graden.

Aanvankelijk was kuren het privilege van de hogere klassen. Tot 1853 werden slechts een zeshonderd mensen behandeld. Als de instelling eind 19de eeuw wordt opgekocht door de Luxemburgse overheid, gooit die het roer om. Het kuuroord, aanvankelijk niet meer dan een zwembad met enkele privé-cabines, wordt stelselmatig uitgebreid met recreatieve faciliteiten, het kuren wordt gedemocratiseerd en de medische behandelingen worden opgenomen in de sociale zekerheid. De beau monde van weleer verdween, de internationale faam van het kuuroord bleef.

Bekende gasten waren onder meer E.U.-voorvaderen Robert Schuman en Jean Monnet, schrijvers Victor Hugo en Günther Grass, componist Maurice Ravel en pianist Arthur Rubinstein. En uiteraard de halve Luxemburgse dynastie.

Inmiddels is Le Domaine Thermal uitgegroeid tot een park van 50 hectare met verzorgde bloemperken, wandel- en fitnesspaden, een rozentuin en romantische etages met balustrades. Kortom, alles om overwerkte stadsratten tot rust te brengen. ’s Zomers zijn er in het park tentoonstellingen, thé dansants en concerten. Maar het gaat hier natuurlijk om de faciliteiten: de ultramoderne kuurinrichting Mondorf Les Thermes, het fitness- en badrecreatiecentrum Mondorf Le Club, het schoonheidsinstituut Mondorf L’Esthéthique en het 113 kamers tellende viersterrenhotel met zijn gastronomische restaurants. De onderling verbonden centra zijn het jaar rond geopend en lokken maandelijks zo’n 12.000 bezoekers. De thermische behandelingen zelf ontvangen jaarlijks een 4000 gasten. Luxemburg en België leveren de meeste bezoekers, maar ook Duitsers, Fransen en Nederlanders zijn goed vertegenwoordigd.

Bij onze aankomst in Le Domaine Thermal is het wel even schrikken. Mondorf Le Club, een complex uit midden jaren tachtig, lijkt in niets op het luxekuuroord dat we verwachtten. De renovatie, waarbij nieuwe faciliteiten en fingerprint access worden geïnstalleerd, komt niets te vroeg. De sobere aankleding onderstreept dat de all in one-formule (hotel, fitness, kuren, schoonheid, park, gastronomie) duidelijk op het grote publiek en dagtoeristen mikt. Kortom, Disneyland voor health- en beautyfans.

Onze reserves smelten echter als sneeuw voor de zon bij de aanblik van de mogelijkheden in Mondorf Le Club. Het 15.000 m² grote en rokersvrije complex is duizelingwekkend. We beginnen in het fitnesscentrum, waar zo’n 113 ultramoderne spier- en hartversterkende toestellen op ons wachten. Ze staan opgesteld over een vijftal zalen, zodat het geheel overzichtelijk en comfortabel blijft. Dankzij een consequent aankoopbeleid staat het centrum aan de spits van de fitnesstechnologie. Computerprogramma’s stippelen een parcours voor je uit en monitoren telkens je conditie. Voor wie wat onwennig is, staan gekwalificeerde begeleiders en zelfs persoonlijke fitnesstrainers ter beschikking. Je algemene conditie of bloedsomloop versterken, krachtiger worden of je cellulitis beperken – hij vervult al je wensen.

We negeren de (kleine) klimmuur en de squashzalen. Verderop schallen immers pompende basritmen uit de luidsprekers. We tuimelen middenin een cursus indoor cycling: puffende fietsers op veredelde hometrainers, aangespoord door een onvermoeibare trainster. Het is maar een van de vele activiteiten die je hier dagelijks van ’s ochtends tot ’s avonds kunt bijwonen: taï-bo, powerlifting, pump (met halters en gewichten), cardio-sculpt workout en veel specifieke aerobics. Daarnaast zijn er gym-, aerobic- en stretchinglessen onder water, in een ondiep zwembad van 28 graden. De voordelen: de spiermassage door het water vermijdt stijfheid, het risico op spierverrekkingen is kleiner (onder water overschrijd je minder snel je grenzen) en de hydrostatische druk bevordert de bloedsomloop en de zuurstoftoevoer naar de lichaamscellen. En wat helemaal mooi is: het gebruik van het fitnesscentrum en deelname aan de cursussen zijn volledig vrij – inschrijven is niet nodig – en inbegrepen in de toegangsprijs tot Mondorf Le Club. Een overzichtelijke brochure helpt je bij het maken van je keuze.

Ons favoriete gedeelte vergt minder inspanning: het Thermarium, een heerlijke badrecreatiezone. Met een temperatuur van 36 graden, is het binnen- en buitenkuurzwembad voor veel gasten de ideale startplaats. Het wordt aanbevolen tegen reumatische aandoeningen en ter bevordering van de bloedsomloop. Vooral buiten is het zwembad aangenaam, met tal van relaxplaatsen, de overdekte badruimte is minder ambitieus.

Aan de andere zijde van het Thermarium is er een tweede openluchtzwembad (28 graden) met een golfbad, zonneweide en zithoeken. Het zwembad biedt uitzicht op een viertal in cirkelvorm opgestelde blokhutten, met onder meer een Finse sauna aan 80 graden, een eucalyptussauna en een (zeer warme) Tiroolse Schwitzstüberl. In al zijn eenvoud en gezelligheid, ziet het geheel er prachtig uit.

Tussen de twee zwembaden, in een sfeervol kader, liggen kleine Romaanse en Turkse baden, een ruime met mozaïeken gedecoreerde hamam, whirlpools, een solarium en een haardvuurhoek. Achteraf kun je het immuniteitssysteem versterken op een van de verwarmde stenen ligbanken van het Tepidarium. Dames kunnen zich in een aparte ruimte terugtrekken en gebruikmaken van een Japans schoonheidsbad.

Ook deze faciliteiten vallen onder de toegangsprijs van Mondorf Le Club. Het enige nadeel van dit megacomplex is een gebrek aan intimiteit. We voelden ons als in een supermarkt, ronddwalend in een (overzichtelijke) wirwar van ruimten en telkens weer op nieuwe gezichten stotend. Al bij al een klein ongemak tegenover zoveel mogelijkheden.

Vlak naast het fitnesscentrum ligt de kuurinstelling Mondorf Les Thermes, waar de Lucius-bron therapeutische badinstallaties voedt. Het centrum biedt zowel esthetische als medische kuren, wat de aanwezigheid van het paviljoen met een radiologisch centrum en een dieetpraktijk verklaart. Hydrotherapie heeft verschillende toepassingen, onder meer bij reumatische, neurologische, orthopedische, dermatologische, gynaecologische, digestieve en voedingsproblemen.

De behandelingen omvatten behalve badkuren ook andere technieken: van elektro- en kinesitherapie tot (aqua)massage en compressen. De luchtwegen worden behandeld in (individuele) stoomkamers, waarbij het thermische bronwater wordt ingeademd. Ook het drinken van het bronwater wordt nog altijd toegepast, onder meer bij digestieproblemen.

Ook zonder medische behandeling, biedt Les Thermes een ruim aanbod. Wie zegt nee tegen ondergedompeld worden in een massief koperen badkuip? Het water wordt met natuurlijke kruiden of oliën verrijkt, terwijl drie whirlpoolstralen een weldoende massage geven. Achteraf mogen we nagenieten in een heuse strobak! Zalig. Gelukkig bevinden we ons in een verzorgde en uitnodigende privé-kamer. Net zo populair zijn de wikkelbehandelingen. Het centrum beschikt daartoe over de modernste ligbanken, waarin u heerlijk wegzakt tussen met lucht gevulde compartimenten. Naast de traditionele modderwikkel en een fango met vulkaniet, aanbevolen bij reumatisme en verkramping, kunt u de huid laten inpakken in geitenbotercrème, dat ontstekingsremmend en jeukverminderend is. Bovendien bevordert het de doorbloeding, wat de pijn van gewrichtsaandoeningen verzacht. Bij huidirritaties en vroegtijdige huidveroudering, zijn een oranjebloesembad met aromatische massage of een crèmewikkel met teunisbloemolie aangewezen. Versbereide algen zijn dan weer de beproefde remedie bij cellulitis, droge huid en rug- en nekpijnen. Wie verzot is op massages, kan zich hier in een delirium laten knijpen en wrijven. Er zijn zowel manuele als machinale massages, droog of nat (essentiële oliën, Bretoens zeezout,…) of met gebruik van acupuntuur en voetreflexologie. Wie wil, kan achteraf helemaal op peil gebracht worden in het luxueuze schoonheidsinstituut Mondorf L’Esthétique. De gezichts- en lichaamsverzorging die hier wordt geboden is meer klassiek van aanpak en zowel op haar als hem gericht.

We zijn overtuigd. Wie dit kuuroord gestrest verlaat, is onverbeterlijk. Le Domaine Thermal heeft gewoon alles waar een mens van opknapt. En wie mist luxe en franjes, als je vanuit het hotel zo in badjas het fitnesscentrum, de kuurinstelling en het schoonheidsinstituut kunt binnenlopen? Nee, wat ons betreft heeft u alvast één reden om naar Luxemburg te trekken.

Wim Denolf/Foto’s Catherine Lambermont

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content