Wijn als resveratrol-fabriekje

Resveratrol : knoop dit begrip als wijnliefhebber in uw oren. Deze stof komt van nature immers voor als antischimmelmiddel in verschillende planten, waaronder aardnoten, rode besvruchten en druiven, en meer bepaald in de schil en de pitten. Resveratrol wordt daarom in veel studies naar voren geschoven als hét tovermiddel in de strijd tegen onder meer hartinfarcten, arteriosclerose en verschillende kankers, van maag, slokdarm, prostaat, over longen tot dikke darm.

Voortbordurend op de magie van dit bestanddeel – waarbij sommige onderzoekers toch reserves plaatsen – hebben Japanse wetenschappers nu een wijn geproduceerd die naar verluidt drie keer meer ‘natuurlijke’ resveratrol bevat dan de gemiddelde rode wijn, of welgeteld zo’n 10 à 12 mg/liter. De universiteit van Yamanashi en het Japanse bedrijf Mercian ontwikkelden de voorbije maanden immers deze cuvée op basis van merlot en een lokale muskaatvariant, die ze eerst blootstelden aan ultravioletstralen alvorens ze te ‘vinifiëren’ op hoge temperatuur, om zo een maximum aan resveratrol te onttrekken aan de most. De superwijn zou al tegen eind 2007 gecommercialiseerd worden.

Vraag is natuurlijk of er, na zo’n geforceerd vinificatieproces, straks nog sprake is van ‘smaak’ of ‘finesse’, laat staan van wijn.

Wijn is goed tegen beroertes

Met al de negatieve berichtgeving rond alcoholconsumptie dreigt wijn ook in het hoekje van de Verderfelijke Zondes te belanden. Geheel onterecht, zo blijkt uit een nieuw onderzoeksproject van de Columbia University onder leiding van Dr. Mitchell Elkind. Het klinkt formeel : een matige wijnconsumptie kan ons integendeel beschermen tegen beroertes, los van ons geslacht of ras. Deze opbeurende conclusie lezen we uit een langjarig onderzoek bij 3176 New Yorkers. Zij die gemiddeld ’s avonds één à twee glazen wijn per dag dronken, bleken hun risico op een stroke (onder vorm van bloedklonters) met maar liefst 50 procent te reduceren. De onderzoekers registreerden jarenlang de eet-, drink- en rookgewoontes van hun respondenten. “Onze onderzoeksresultaten tonen echter duidelijk aan dat er een sterk beschermend effect tegen beroerte optreedt bij een matige alcoholconsumptie, zeker in deze multiculturele, steeds verouderende populatie”, vatten de auteurs van deze studie hun bevindingen samen in het januarinummer van het vakblad Stroke. Vooraleer u nu blij huppelend naar uw bewaarruimte holt om er de kurkentrekker in de zoveelste fles te wurmen : hetzelfde onderzoek bevestigt ook de stelling dat méér dan twee volle wijnglazen per dag deze positieve effecten helemaal tenietdoen. Hetzelfde researchteam concludeerde een tijd geleden trouwens dat het effect van matig wijndrinken ook geldt voor patiënten die al een hartinfarct kregen, terwijl vrouwen over het algemeen door dit drinkgedrag een lager risico op een eerste hartprobleem hadden.

De relatie ‘matige wijnconsumptie/minder beroertes’ was al eerder bevestigd, maar deze studie – die reeds in 1993 startte – is de allereerste die ook illustreert dat het effect losstaat van de factor ‘ras’. Zowel blanken als Amerikaanse zwarten of hispanics blijken te profiteren van het wijneffect. Of correcter : van het alcoholeffect tout court, want eerdere studies van dit team brachten geen structurele verschillen naar boven tussen wijn, bier of sterke dranken, in tegenstelling met ander wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheidsbonus hoofdzakelijk bij (rode) wijn blijft leggen.

Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content