Kirsten en Ellen klimmen uit een dal na hun respectieve postnatale dipjes. Vandaag lachen ze weer. Kirsten heeft een dochter, Lenne. Ellen heeft een zoon, Seppe. Samen hebben ze een boek. En een visie.

Kirsten (31) en Ellen (35) leerden elkaar kennen op de redactie van Flair, Kirsten was journaliste en Ellen fotografe. Drie jaar geleden baarden ze allebei een kind. Eind augustus ligt hun boek The gentle mom, mama zijn zonder schone schijn in de rekken. Het is het verhaal van het wel, en voornamelijk het wee van jonge moeders. Waaronder inbegrepen het kleden van de kinderen.

Kirsten : “Wij zijn geen shopaholics, maar vanuit onze achtergrond zijn we met mode en lifestyle bezig. We hebben graag dat onze kinderen er leuk uitzien. Maar ze lopen zeker niet altijd in het laatste nieuwe rond, er zijn nog grenzen.”

Niettemin : mocht hun budget groter zijn, dan zouden ze minder de H&M binnenlopen en meer voor het verantwoorde segment van de kinderkleding kiezen. Ellen : “Over tachtig procent van de spullen in Seppes kleerkast heb ik nagedacht : over het land waar het gemaakt is, of de materialen biologisch verantwoord zijn, over de kwaliteit…”

De koopjesperiode ? Ja, graag, vinden ze allebei. “En dan gelijk een voorraad inslaan voor het volgende seizoen.” Foute cadeaus ? Ellen : “Die breng ik later naar de kringloopwinkel.” Kirsten gaat wel eens naar de rommelmarkt en die foute roze geschenken verdwijnen dan in alle stilte in de handen van een babyspullenopkoper.

DE ACHT FAVORIETE ADRESSEN VAN KIRSTEN EN ELLEN 1. AAP NOOT MIES

Als het op schoenen en jassen aankomt, laten de dames zich wel eens gaan. Bij Aap Noot Mies bijvoorbeeld, om er een stevig paar stappers te kopen. Ellen : “Schoenen zijn blikvangers die de kinderen gemakkelijk een heel seizoen dragen. Bij Aap Noot Mies hebben ze kwalitatieve schoenen die voldoende steun geven. En de winkel is in Gent, waar ik woon, dus dat is makkelijk.” Kirsten : “Geen Zara-schoenen aan Lennes voeten. Niet dat ze twintig paar schoenen heeft… wel twee paar sneakers, een paar sandalen, waterschoenen en een paar Havaianas.”

Aap Noot Mies, Bennesteeg 1a, 9000 Gent, www.aapnootmies.be.

2. FRED & GINGER

“Coole prints, thematische collecties…” Kirsten werkte een poosje voor Fred & Ginger. “Ik weet hoeveel tijd en energie er in het creatieve proces kruipt. Bovendien is het een Belgisch merk. Wanneer ik stukken voor mezelf of mijn dochter koop, hou ik daar rekening mee. Mundo Melocotón en Lily-Balou passen ook in dat Belgische rijtje.”

Het is er iets duurder, maar dat compenseert Kirsten door af en toe wat rond te snuisteren op Kapaza of tweedehands.be. Ellen gaat niet voor tweedehands, hoewel Seppe ooit het eerste truitje van zijn pa heeft gedragen.

Fred & Ginger, Lombardenvest 54, 2000 Antwerpen, www.fredginger.com.

3. EN LAS NUBES

In deze webwinkel is het al zwart en wit wat de klok slaat. En Las Nubes heeft geen uitgebreid gamma, wel heel veel basics. Naast kinderkleding vind je er ook originele geboortecadeautjes. Kirsten : “Ik hou ervan om Lenne stoer aan te kleden, voor haar dus geen bloemenjurkjes. Zolang ik het zelf nog in de hand heb, wil ik alle roze kleertjes vermijden. In Lennes kleerkast hangt er heel wat zwart. Dus kom ik in En Las Nubes heel goed aan mijn trekken. Mijn moeder daarentegen is niet echt te vinden voor al dat zwart. Voor haar mag het best wat meisjesachtiger zijn.”

En Las Nubes, www.enlasnubes.nl.

4. IN DE WOLKEN

In De Wolken verkoopt merken die niet overal in de rekken liggen. In grote ketens is het op de kinderafdeling veelal eenheidsworst. Ellen : “Ik vind het belangrijk dat Seppe kleren draagt waar hij graag in rondloopt. Je moet een kledingstuk tweehonderd keer kunnen wassen zonder dat het van kleur verschiet of uitzakt.”

In de wolken, St.-Benedictusstraat 3, 2640 Mortsel, www.bovenindewolken.be.

5. PLAY ! BY REWIND

“Rewind zet in op het ecologische aspect : herbruikbare materialen, fair trade, lokale productie… De winkel verkoopt sinds enkele seizoenen ook spullen voor kinderen. Zo is er nu een aparte Play ! by Rewind : naast leuke kledingmerken zijn er toffe meubels en mooi, houten speelgoed, kortom, dingen die je niet overal vindt. Het geeft een goed gevoel als je hier iets koopt.”

Play ! by Rewind, Kloosterstraat 87, 2000 Antwerpen, www.rewinddesign.be.

6. LITTLE FASHION ADDICT

Bij Little Fashion Addict vind je, behalve kleding, alles voor de babykamer. Als dat nestje nog niet helemaal is ingericht en u heeft al twee centimeter opening : geen probleem. Volg de raad van de twee gentle mommies. “Hou het eenvoudig, benadrukken we in ons boek, zowel bij de geboorte als ervoor en erna… Ook op gebied van kleding. Je kind hoeft er echt niet de hele tijd bij te lopen als in een brochure, met alle franjes en bijbehorende petjes. Leuke broek, T-shirt. Klaar.”

Little Fashion Addict, www.littlefashionaddict.com.

7. STUDIO AIMEE

Zijn Facebook en al die sociale media één pot nat vol cafépraat ? Misschien, maar niet altijd. Kirsten leerde Marissa van Studio Aimée kennen via Instagram.

“Ik volgde haar al een tijdje en onlangs startte ze een webshop. Ze biedt dingen aan die ze zelf voor haar dochters zou kopen : sweaters met grappige opschriften of met een leuke vondst…” Die worden wel eens een maat of twee te groot gekocht. “Zo’n sweater mag wat slobberig zitten. Mouwtjes oprollen en Lenne kan er weer een seizoen langer mee rondlopen. Hetzelfde voor leggings, als die wat te kort zijn, is dat niet zo erg als een jeans met water in de kelder.”

Studio Aimée, vwww.studioaimee.com.

8. GOLDFISH

Tot op vandaag is Goldfish een webwinkel. Daar komt verandering in. Er wordt druk verbouwd en als alles goed loopt, opent de winkel feestelijk zijn deuren midden september. Ellen : “Ik heb het gemak van webshops leren kennen toen ik in zwangerschapsverlof was. Goldfish sprong eruit omdat ik er mijn ding vind : een mix van betaalbare en duurdere leuke dingen. En ze hebben er Petit Bateau.” Ah, de sponzen broekjes, wie herinnert die zich niet ? “Petit Bateau is oerdegelijk en tijdloos”, aldus Kirsten.

Goldfish, Onze-Lieve-Vrouwstraat 118, 2800 Mechelen, www.goldfish.be.

DOOR STEVEN GRAAUWMANS & PORTRET KAREL DUERINCKX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content