Mode zonder grenzen

© karl ferris

Nu we opnieuw buiten onze landsgrenzen kunnen, plannen we maar wat graag uitstappen naar internationale musea. Drie modieuze tentoonstellingen voor je volgende citytrip.

Nog tot 13 maart – 1–De betere boetiek

Wilde je in het Londen van de jaren zestig mode dragen die echt de tijdgeest vatte, dan moest je afzakken naar de wijk Chelsea, waar verschillende boetieks zich afzetten tegen de gevestigde waarden van die tijd. Het Londense Fashion and Textile Museum blikt in een nieuwe expo terug op de ontwerpers die een nieuwe kijk hadden op gender en seksualiteit, sociaal-politieke thema’s en heersende idealen. Meer dan honderd ensembles uit deze tegencultuur werden verzameld voor de tentoonstelling, vaak gedragen door sterren als The Beatles, The Rolling Stones en Jimi Hendrix. Ze worden gepresenteerd in grafische reconstructies van acht iconische boetieks als Hung On You, Granny Takes A Trip en Apple Boutique.

Mode zonder grenzen
© helmut newton

Beautiful People: The Boutique in 1960s Counterculture, ftmlondon.org

Van 31 oktober tot 15 mei – 2–De wet van Newton

Ter ere van zijn honderdste verjaardag wilde het Berlijnse Museum für Fotografie al in 2020 met een grote retrospectieve uitpakken van Helmut Newton. Daar stak het coronavirus een stokje voor, waardoor het museum nu met een jaar vertraging meer dan driehonderd werken van de iconische modefotograaf tentoonstelt. Nadat hij op 18-jarige leeftijd Berlijn verliet, ontpopte Newton zich tot een household name binnen de sector. Zijn portretten voor tijdschriften, modeontwerpers en adverteerders worden in deze overzichtstentoonstelling aangevuld met polaroids en contactafdrukken, waaronder talrijke onbekende of vergeten beelden.

Mode zonder grenzen
© david bailey

Helmut Newton: Legacy, smb.museum

Nog tot 30 januari – 3–En Vogue

Nog een bijzonder jubileum dat met een jaartje vertraging gevierd wordt. In 1920 richtte Condé Nast een Franse tak op van het succesvolle Amerikaanse modetijdschrift Vogue. 101 jaar later is Vogue Paris nog steeds het oudste Franse modetijdschrift dat in omloop is. In een nieuwe expo in het Parijse Palais Galliera reis je door de tijd tot de beginjaren van het blad, langs de redactionele keuzes van Michel de Brunhoff tot Emmanuelle Alt en de talrijke illustratoren en fotografen die het blad mee tot een succes maakten. Daarnaast ontdek je talrijke samenwerkingen met grote namen uit de modesector zoals Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld.

Vogue Paris, 1920-2020, palaisgalliera.paris.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content