Op 16 oktober komt het internationale modefilmfestival A Shaded View on Fashion Film (ASVOFF) naar Antwerpen. Op het programma staan (kort)films en documentaires over mode, een optreden van de band SX en een dj-set. Diane Pernet, bekend videojournaliste en oprichtster van ASVOFF, kiest haar favorieten.

1. Les Stars DOOR SERGE LUTENS

Diane Pernet: “Les Stars is de eerste film van de Franse fotograaf, regisseur, modearchitect en parfumeur Serge Lutens. Hij regisseerde twee kortfilms in de jaren zeventig, Les Stars en Suaire, die toen allebei werden getoond op het Filmfestival van Cannes. Het adembenemende, visuele meesterwerk Les Stars haalde uiteindelijk de officiële selectie van ‘Quinzaine des Realisateurs’ in 1976. Hoewel de film een sensatie was in zijn tijd, is hij nu nauwelijks terug te vinden, zelfs niet online. Het is dus een privilege om de film te tonen tijdens het festival, nadat hij al die jaren veilig opgeborgen zat in een kluis.”

2. Zillions DOOR MALCOLM VENVILLE

Zillions is een ongelooflijk entertainende en bijna perfecte reflectie op de mode-industrie en hoe die echt werkt. Malcolm Venville is een Britse filmregisseur, fotograaf en regisseur van videoclips en reclamefilmpjes. Voor deze film trok hij naar het Zwitserse VIP-bergresort Saint-Moritz voor een interview met modelegende Karl Lagerfeld tijdens de opening van zijn nieuwe tentoonstelling. Daar wordt hij geconfronteerd met de onrealistische verwachtingen van Lagerfelds assistenten, de media die elkaar verdringen en een strikt schema, waardoor hij slechts één krachtige maar verleidelijke vraag aan Lagerfeld kan stellen.”

3. Shakki DOOR JULIEN LANDAIS

“De iconische Daphne Guinness schittert als Judith in deze sciencefictionfilm, vermengd met ideeën over de macht van mode, transformatie en invloed, van de Franse regisseur Julien Landais. Het uitgangspunt van de film is de vraag : ‘Wie heeft er nooit gedroomd om iemand anders te zijn ?’ Martin heeft de macht om in iemands lichaam te treden en zijn ziel te beheersen, dankzij een faustiaans pact dat hij sloot met Judith. Hoewel Judith hem verlaten heeft, blijft hij onophoudelijk proberen om haar te veroveren.”

4. Sister Act DOOR ELLEN VON UNWERTH

“Speels, brutaal en tegelijk heel sexy. Zo maakt de Duitse modefotografe Ellen von Unwerth het verschil met haar collega’s. Haar films zijn ook zo, je krijgt er nog een stout verhaaltje bij. Wat ik zo bijzonder vind aan deze film is het hoge ritme van de montage en het perfect chaotische camerawerk, om nog maar te zwijgen over de geweldige soundtrack. Haar films zijn fris en fun, twee ‘karaktertrekken’ die de modewereld vaak ontbeert.”

Praktische info: WANNEER? 16 oktober 2013, van 19u 30 tot 23u WAAR? Amuz, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen PRIJS? Gratis. Tickets reserveren via asvoff@momu.be INFO? www.momu.be

DOOR ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content