Nathalie Rykiel, ontwerpster en vicepresident van het modehuis dat haar moeders naam draagt, schreef samen met tien gastauteurs een boek over elegantie. Het is geen handleiding voor de vrouw geworden, maar een manifest over wat het begrip vandaag nog betekent.

Waarom een boek over elegantie ?

Nathalie Rykiel : We leven in een tijd waarin alles snel verandert en elegantie in de klassieke zin van het woord soms ver te zoeken is. Dat interesseerde me : is het niet meer van deze tijd of is het ge-evolueerd ? En zo ja, wat betekent het dan vandaag ? Ik wilde ook tonen dat elegantie niet alleen met uiterlijkheden te maken heeft. Daarom vroeg ik aan tien getuigen met heel uiteenlopende profielen, van een prima ballerina en een rockmuzikante tot een tuinier, om hun visie op elegantie neer te schrijven.

En wat betekent het vandaag ?

Het is niet meer in één definitie te vatten, net omdat het zo verschillend is. Een jonge vrouw zoals de vierentwintigjarige Izïa, die luid praat, luid lacht, drinkt, rookt en vloekt op het podium, zouden we vroeger nooit als elegant hebben beschouwd. Toch vind ik dat zij de moderne verpersoonlijking is van het begrip. Ze verslindt het leven, maar tegelijk is haar manier van zijn zeer elegant.

Kun je elegantie leren of is het aangeboren ?

Beide, denk ik. Elegantie heeft veel met opvoeding te maken. Met respect voor anderen. Maar opvoeding is niet genoeg. Er zijn mensen die alle regels volgen, maar nooit elegant zullen zijn.

Wat hebt u van uw moeder geleerd ?

Ik heb veel geleerd door haar te observeren. Maar ze is niet het type dat raad geeft of zegt wat ik moet doen. Mijn moeder is een vrije vrouw die ver is geraakt in het leven, zonder rekening te houden met vooroordelen of wat anderen over haar zegden.

U hebt drie dochters. Hebt u het boek voor hen geschreven ?

Niet echt, ze hebben er wel aan meegewerkt. Achterin het boek heb ik een vragenlijst over elegantie voorgelegd aan mijn dochters en mijn moeder. De verschillen zijn opvallend, maar er is ook een gelijkenis : vrouwelijkheid. Mijn grootmoeder was koket, mijn moeder is excentriek en mijn dochters zijn stijlvol: drie manieren van elegantie.

U beweert ook dat mode en elegantie tegengestelden zijn.

Mode is heel vergankelijk. Na zes maanden gaat ze de vuilnisbak in en wordt er weer van nul begonnen. Om ervoor te zorgen dat ze blijft bestaan, is het belangrijk dat de media erover berichten. Hoe doe je dat ? Door op te vallen en gekke kleren te maken waarover men wil praten. Elegantie is net het tegenovergestelde. Dat heeft alles te maken met discretie. Met waarden die je net niet opmerkt.

Bent u dan de hele dag door elegant ?

Nee hoor ! Ik doe ’s avonds ook mijn schoenen uit.

L’élégance, van Nathalie Rykiel, uitgegeven door Autrement, 22 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content