Hilde Verbiest / Foto's Guy Obijn
...

Hilde Verbiest / Foto's Guy ObijnHet is een doorsnee flat aan de Belgische kust: beperkte ruimte (137 m2) en kleine vertrekken limiteren de mogelijkheden. Opdracht: een aantrekkelijk weekendappartement creëren met slaapplaats voor acht en ruimte voor de kunstverzameling van de eigenaar. Die opdracht werd toevertrouwd aan co.twee, een nog jong Antwerps ontwerpbureau, met een trio dat een dubbel accent legt: interieurarchitectuur en architectuur. "We waren oorspronkelijk met twee", vertelt Gert Van Den Steen. " Chris Van Suetendael en ik begonnen al in onze studententijd samen te werken. Na verloop van tijd hadden we ons eigen bureau, co.twee. Maar we kregen steeds meer opdrachten waar architectuur mee gemoeid was en dus kwam Sandra Lintermans erbij. Even hebben we overwogen om de naam in co.drie te veranderen, maar dat was voor te veel mensen te verwarrend." Hoewel nog maar prille dertigers hebben Van Den Steen, Van Suetendael en Lintermans al meerdere interessante projecten gerealiseerd. Shops en restaurants als de Fish & Chips en de Kei Kei in Antwerpen en Avenue op de Louizalaan in Brussel, maar ook privé-woningen. Qua sfeer en vormgeving heel uiteenlopende dingen, met een lichte voorkeur voor een strakke, hedendaagse stijl. Van Den Steen: "We zijn niet echt bezig met één stijl. We willen ook geen grote gebouwen neerzetten, wel boeiende opdrachten perfect afwerken." Het appartement in Knokke is daar een mooi voorbeeld van. Opvallend is het sobere gebruik van kleuren. Op het eerste gezicht domineren wit en grijs. Een bewuste keuze, zegt Gert Van Den Steen: "Om het effect van licht en ruimte te vergroten. Het is geen groot appartement, maar dat merk je niet meteen als je binnenkomt. De witte muren en plafonds geven het geheel meer diepte. Een effect dat je ook bereikt met materialen als satijnlak, die we gebruikt hebben voor de grote kast in de hal." Toch is het appartement verre van koel. Want naast het neutrale wit werd er gekozen voor subtiele en beperkte kleuraccenten: een warme houten vloer, grijze zetels, een blauwe wand in de logeerhoek, een rood plafond in de slaapkamer... Woekeren met ruimte, daar ging het dus om. Aangezien het een typisch weekendappartement betrof, ligt het accent op slapen: drie slaapkamers, een logeerhoek en twee badkamers. De leefhoek is zo ruim mogelijk gehouden en combineert de zithoek met de keuken. Gert Van Den Steen: "De keuken bevat het hoogstnoodzakelijke. Voldoende om ontbijt en kleine maaltijden klaar te maken, maar het is niet de bedoeling om hier uitgebreid te dineren. Om dezelfde reden hebben we ook geopteerd voor bankjes die je onder de lange tafel kan schuiven."Onder het viereneenhalve meter brede raam creëerde co.twee een hoekig zitelement. Niet alleen een ideale plek om te genieten van het voortdurend wisselende wolkenspel aan onze kust, het bevat ook grote lades om boeken, gezelschapsspelen en ander gerief in op te bergen. De hangende wand met open haard (op gas) is een andere blikvanger, en ook hier is onder de haard bergruimte voorzien.Het spatieuze van de leefruimte wordt versterkt door twee doorkijkjes. Achter de keuken zit de logeerhoek annex tv- of speelhoek, die met een grote schuifdeur volledig van het kookgedeelte wordt gescheiden. Van Den Steen: "Het is niet volledig akoestisch afgesloten. Maar je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen als 's morgens iemand koffie begint te zetten." Ook de doorgang naar de hal is opengelaten en biedt plaats aan een deel van de kunstcollectie van de eigenaar: een beeld van Kobe en in de kast o.a. een Cloaca van Wim Delvoye. Opvallend is de aandacht die het trio aan details besteedt. De greepjes van de keukenkasten bijvoorbeeld zijn uitgefreesd en afgewerkt met aluminium, en de scharnieren van de bergkast in de hal zijn netjes aan het zicht onttrokken. Voor dit project heeft co.twee het meubilair ook grotendeels zelf ontworpen: van de tafel in de keuken en zetels in de leefruimte, over de halkast tot en met de bedden en de badkamers. Gert Van Den Steen: "We hebben een zwarte en een witte badkamer gemaakt, respectievelijk met zwart Italiaans marmer en een grote douche van 1,20 x 1,20 meter, en met wit marmer en een stoomdouche. Een spiegelwand zorgt voor een vergrotend effect. De houten krukjes zijn gesculpteerd uit het dikste stuk van een boomstam en kunnen mee onder de douche."