Het Zweedse kledingmerk Gant gaat met een telg uit de Amerikaanse presidentiële Kennedydynastie in zee. Letterlijk dan, want water is het thema van de komende zomercollectie. Robert F. Junior poseert en preekt.

Het putje in de kin, de ietwat weggezonken maar felblauwe en doordringende ogen. Geen twijfel, dit moet een Kennedy zijn. Robert F. Junior mocht “uncle” zeggen tegen de in 1963 vermoorde president John F. En hij zei “papa” tegen Robert F. – alias Bobby -, die amper vijf jaar later tijdens zijn running for president hetzelfde trieste lot beschoren was als zijn broer. De toen veertienjarige Junior werd die vijfde juni – net als zijn tien broers en zussen – uit het klaslokaal geroepen om het slechte nieuws te horen. Op zijn tweeënvijftigste is hij nog steeds een publiek figuur.

Amerika kent hem vooral als milieuactivist : RFK Jr. studeerde rechten in Harvard en aan de London School of Economics en specialiseerde zich later in milieuwetgeving. Hij pleitte honderden zaken tegen polluters : industriëlen en bedrijven die zich niet aan de milieuwetgeving houden. Nu is hij advocaat van de milieuorganisatie Natural Resources Defense Council en professor in milieurecht. Twee jaar geleden schreef hij het boek Crimes against nature en hij publiceert geregeld artikels in tijdschriften en kranten zoals The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal en Rolling Stone.

Voor zijn hulp bij het zuiveren van de Hudsonrivier kreeg hij van Time Magazine de titel Heroe of the planet. Nochtans is de eerste reden waarom Robert F. Jr. bij de Hudsonredders aansloot, minder heldhaftig : in 1983 werd hij aangehouden met heroïne in de zakken. De rechter veroordeelde hem tot achthonderd uren gemeenschapsdienst, die Kennedy invulde als vrijwilliger bij de Hudson River Foundation. Daar maakte hij prompt professioneel carrière. Hij werd de officiële advocaat en later voorzitter van de organisatie die als Waterkeeper Alliance internationaal ging.

Vooral in naam van Waterkeeper Alliance steekt Robert F. Kennedy de grote plas over naar Stockholm, waar zich het hoofdkantoor van Gant bevindt. Immers : in ruil voor een paar foto’s van hem en zijn (tweede) gezin in Gantoutfit, ontvangt Waterkeeper Alliance een percentage van de opbrengst van speciaal ontworpen kleding en “een substantiële donatie van minstens zes cijfers, in dollars uitgedrukt”, benadrukt Arthur Engel, CEO van Gant. Hij is tevreden met de campagne : “Het verheugt ons met Robert F. Kennedy samen te werken. Gant heeft altijd al een sterke band gehad met het leven aan de kust van New England. De levensstijl aan het water is vanaf het allereerste begin de belangrijkste bron van inspiratie geweest voor Gant.” Gant is dan ook oorspronkelijk een Amerikaans bedrijf, opgericht in 1949. In 1999 werd de Amerikaanse markt overgenomen door de Zweedse tak van het merk, nadat deze al de verdeling in de rest van Europa in handen had.

Naast een goede vriendschap tussen Kennedy en Ari Hoffmann, de verantwoordelijke van Gant in de States, is het vooral de gemeenschappelijke geschiedenis aan de Amerikaanse East Coast en de gedeelde liefde voor watersport die beide partijen samenbracht. Sinds zijn jeugd al is Robert F. een fervente buitensporter. “Ik ben opgegroeid tussen de camera’s. Zo’n opgave was het dus niet om twee dagen te poseren. Vooral niet omdat dit echt een weekend was zoals mijn gezin het graag doorbrengt : opstaan bij zonsopgang, waterskiën, ontbijten, zeilen en sporten met de kinderen. Al doe ik dat normaal niet in roze shorts. Dat was de eerste keer. Een bevrijding, moet ik zeggen.” (lacht)

Nochtans is de man niet van een kleintje vervaard : na een eerste aanraking met de politie in de jaren tachtig, leerde hij de ordediensten nog eens kennen in Puerto Rico. Hij wilde samen met activisten een eind maken aan het gebruik door de Amerikaanse marine van het eiland Vieques als testgebied voor bommen. Hij werd gearresteerd voor het overtreden van verboden terrein en vloog een maand achter de tralies.

KLASSIEK SPORTIEF

Vanuit India zijn journalisten naar het hoofdkwartier van Gant in Stockholm afgezakt. Om een glimp van een ‘echte’ Kennedy op te vangen. “Hij is een Kennedy, en dus een ster in Amerika. Onderschat dat niet,” vertelt een Amerikaanse collega van Women’s Wear Daily. Dat Kennedy een ster is, bleek nog twee jaar geleden, toen actrice Catherine Zeta-Jones op zijn vijftigste verjaardag een imitatie deed van Marilyn Monroe, die in mei 1962 Happy Birthday Mr. President zong voor oom John F. De Amerikaanse collega is nerveus omdat hij straks een kwartier alleen met Mr. Kennedy moet praten. Wij stikjaloers, want wij krijgen slechts een twintig minuten durend rondetafelinterview met vijftien collega’s.

RFK Jr. lijkt vermoeid, heeft al meer dan twintig uur niet geslapen. Met zijn donkerblauwe pak ziet hij er klassieker uit dan de sportieve stijl die Gant vertegenwoordigt. Een zwart rubberen polsbandje bloklettert in rood ” stop global warning“. Hoewel tante Jackie Onassis een stijlicoon was, heeft ze blijkbaar niet veel modeprikkels kunnen doorgeven aan haar neefje : “Ik heb een erg conventionele stijl”, vindt Kennedy. “Als je een foto zou zien van vijfentwintig jaar geleden, zou ik waarschijnlijk net dezelfde kleren dragen als nu. Hoogstwaarschijnlijk een pak, als het bij een publieke gelegenheid is.” Op de foto’s van de campagne oogt de kledij alleszins luchtiger : polo’s, shorts en hemdjes in levendig lichtblauw, roze of marinewit en -blauw en een diepe decolleté voor Mary Richardson, Kennedy’s tweede vrouw die verdacht veel wegheeft van tante Jackie. “Wij zijn geen fashion creators,” bevestigt Ronald Versluis, directeur van Gant Benelux. “Onze klant is een man tussen de 20 en 70 die zich conventioneler kleedt.”

In de marge van de politiek

Ook in zijn levensvisie is Kennedy eerder traditioneel. “Ik heb geleerd van mijn vader en grootmoeder dat Amerika en God erg goed geweest zijn voor de Kennedy’s en ik vind dat we iets moeten teruggeven. Die boodschap geef ik ook aan mijn kinderen door.” Zijn grote held ? De dertiende-eeuwse Italiaanse heilige die Robert F. Jr. zijn middle name Francis bezorgde : Franciscus van Assisi. Er staat niet alleen een standbeeld van de patroonheilige van de ecologisten op zijn oprit, Robert Kennedy schreef er vorig jaar een boek over : Saint Francis of Assisi : a life of joy.

Hoewel hij geen politicus is in de klassieke zin van het woord, bevindt hij zich zeker in de marge van het New Yorkse politieke leven : hij steunde Kerry for president en presenteert de radioshow Ring of fire, die meer dan eens uitmondt in een anti-Bush uurtje. De ondertitel van het boek Crimes against Nature is niet toevallig : How George W. Bush and his corporate pals are plundering the country and hijacking our Democracy. De Amerikaanse collega is enthousiast : “Man, wat zou hij een goede presidentskandidaat zijn !” Gant ziet het allicht graag gebeuren.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content