MIJN PARIJS

Bob's Bake Shop in het 18e arrondissement, een bijhuis van Bob's Kitchen. © ANTOINE DOYEN

Ontwerpster Stella McCartney verloor haar hart aan Parijs. Dit zijn haar tien favoriete adressen in ‘la ville de l’amour’.

Stella McCartney woonde als tiener enkele maanden in Parijs om er stage te lopen bij Christian Lacroix. Tien jaar later verhuist ze opnieuw naar de Franse hoofdstad voor een baan als artistiek directeur van modehuis Chloé. In 2001 geeft ze de fakkel door aan rechterhand Phoebe Philo en lanceert ze haar eigen lijn tijdens de modeweek in Parijs. McCartney woont intussen weer in Londen met haar man en vier kinderen, maar defileert nog elk seizoen in Parijs.

LACHAUME

“In deze 170 jaar oude bloemenwinkel kocht Marcel Proust elke dag een nieuwe boutonnière. Heel wat van mijn parfums zijn beïnvloed door geuren die ik hier heb ontdekt : de Engelse roos, de anjer, het lelietje-van-dalen,…”

103 rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris. www.lachaume-fleurs.com

BOB’S KITCHEN

“Ik ga graag brunchen bij Bob’s Kitchen, bekend voor zijn lekkere, vegetarische keuken. Alles is er gezond en organic. Er is elke middag keuze uit een vijftal gerechtjes. Eigenaar en New Yorker Marc Grossman opende zopas nog een vestiging, Bob’s Bake Shop, in het ruwere achttiende arrondissement. De buurt doet denken aan Brooklyn of Oost-Berlijn. De kaart is uitgebreider dan in Kitchen, ze hebben bijvoorbeeld een ruime keuze bagels.”

74 rue des Gravilliers, 75003 Paris. www.bobsjuicebar.com

PERSHING HALL

“Op het binnenplein van dit hotel dat hedendaags design met historische grandeur combineert, heeft botanist Patrick Blanc een jungleachtige verticale tuin gemaakt. Er is een restaurant dat voor iedereen toegankelijk is. Het hotel was tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Amerikaanse generaal Pershing.”

49 rue Pierre Charron, 75008 Paris. www.pershinghall.com

JARDIN DU LUXEMBOURG

“Als ik even tijd heb, ga ik graag wandelen in de Jardin du Luxembourg, een prachtig park van meer dan 25 hectare in het zesde arrondissement van Parijs. Er is een mooie, achthoekige vijver en naast Franse ook Engelse tuinen, waardoor ik me er meteen thuis voel. Er staan meer dan honderd standbeelden in het park, waaronder het eerste exemplaar van het Statue of Liberty, door de Fransen geschonken aan de VS toen die honderd jaar onafhankelijkheid vierden.”

6e arrondissement, 75006 Paris. www.senat.fr

LADURÉE

“Toen ik voor Chloé in Parijs werkte, woonde ik vlak bij patisserie Ladurée. Ik ging er geregeld binnen om er macarons te kopen. Twee keer per jaar stellen ze hun nieuwigheden voor, net zoals ontwerpers dat doen. De elegante, 150 jaar oude tearoom op de rue Royale is doordrongen van Franse decadentie. Wie wil proeven van de grandeur van Parijs, moet daar een dessert gaan eten.”

16-18 rue Royale, 75008 Paris. www.laduree.fr

LE ROYAL MONCEAU

“Het restaurant van dit vijfsterrenhotel, ontworpen door Philippe Starck, is fantastisch. Hun brunch op zaterdag en zondag wordt beschouwd als een van de beste van de stad. Je hebt er ook een mooie spa met groot overdekt zwembad, het enige Italiaanse restaurant met een Michelinster in Parijs, een winkel met kunstboeken en een toegewijde kunstconsultant. Wie het geluk heeft om er te overnachten, zal merken dat Starck van spiegels houdt.”

37 avenue Hoche, 75008 Paris. www.leroyalmonceau.com

ANGELINA

“Als ik mezelf wil verwennen, ga ik naar Angelina. Ze serveren er de lekkerste desserts van Parijs, op een boogscheut van het Louvre. Ze zijn wereldberoemd voor hun warme chocolademelk L’Afrique en hun Mont-Blanctaartje, een meringue met room en hazelnootcrème. Er staat vaak een rij tot buiten aan te schuiven voor een tafeltje, maar het loont de moeite om te wachten. Je kunt er ook taartjes kopen en meenemen, maar dan mis je wel het interieur, ontworpen door de bekende belle-époque-architect Niermans.”

226 rue de Rivoli, 75001 Paris. www.angelina-paris.fr

SENNELIER

“Ik koop mijn papier en potloden om te schetsen bij Sennelier, een wereldberoemde kunstwinkel niet ver van Musée d’Orsay en de bekendste kunstschool van Parijs, École des Beaux-Arts. Ze verkopen er al meer dan honderd jaar teken- en schildermateriaal aan grote namen uit de kunstwereld. Cézanne kocht er zijn olieverf. Picasso hield van hun grijze pastelkleuren.”

3 quai Voltaire, 75007 Paris. www.magasinsennelier.com

MÉNAGERIE DU JARDIN DES PLANTES

“De op één na oudste zoo van Europa ligt pal in het midden van de botanische tuinen van Parijs. Er zijn geen grote dieren zoals olifanten meer, maar wel zeldzame zoogdieren, reptielen en vogels. Ook de negentiende-eeuwse infrastructuur is heel mooi. Ik ga er graag met mijn vier kinderen naartoe.”

57 rue Cuvier, 75005 Paris. www.mnhn.fr

MUSÉE DE L’ORANGERIE

“Dit museum ligt in het hart van de Tuileries en is de thuis van Monets Waterlelies. Toen ik pas in Parijs woonde, ging ik er geregeld naartoe om tot rust te komen. Daarom heeft Monet ze ook geschilderd : na de horror van de Eerste Wereldoorlog wilde hij het Franse volk opnieuw doen dromen. Door de omvang van de schilderijen, opgehangen in de twee elliptische zalen van het museum, krijg je het gevoel dat je in Monets tuin in Giverny bent.”

Jardin Tuileries, 75001 Paris. www.musee-orangerie.fr

DOOR ELLEN DE WOLF

“Monet schilderde zijn Waterlelies om het Franse volk na de Eerste Wereldoorlog weer te doen dromen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content