MIJN MILAAN

Het Museo del Novecento, vlakbij de Duomo, is altijd inspirerend. © L'EXPRESS STYLES

Ontwerper en bon vivant Philipp Plein onthult waar hij eet, drinkt en shopt in de Italiaanse hoofdstad van de mode.

Philipp Plein staat sinds 2010 op de kalender van de Milanese modeweek. Zijn spectaculaire shows (en de afterparty’s) lokken elk seizoen veel bezoekers. Hij heeft twee winkels in Milaan : op de Via della Spiga en de Via Monte Napoleone. “De eerste keer dat ik naar Milaan ging, was in de maand augustus, jaren geleden. Geen aanrader. Het is er dood, want alle Milanezen zijn de stad ontvlucht. De rest van het jaar is het er leuk wonen, veel aangenamer dan in andere modesteden.”

THE YARD

“De bar van dit boetiekhotel heeft de beste cocktailkaart van de stad. Mijn favoriet is de Moscow Mule, een longdrink met wodka, gemberbier, suikersiroop, limoen en munt. Ik vraag ook vaak aan de barman om voor mij een cocktail op maat te maken, en hij heeft me nog nooit teleurgesteld. Het interieur, met mooie vintage meubels, doet denken aan een Britse gentlemen’s club en komt uit de persoonlijke collectie van de eigenaar. Jonge, trendy ontwerpers drinken er een aperitief naast een koppel dat er backgammon speelt.”

Piazza XXIV Maggio 8, www.theyardmilano.com

DUOMO

“Het is een cliché, maar de Duomo blijft een van de mooiste monumenten van de stad. Vanuit de grote zaal van het Museo del Novecento heb er je een mooi zicht op. Het is een van mijn vaste adressen als ik in Milaan ben. Ik ga graag alleen naar tentoonstellingen, dan kan ik ze op eigen tempo bezoeken. Soms neem ik mijn team mee, om inspiratie op te doen. Ook vanuit het nabijgelegen restaurant Giacomo Arengario kun je de Duomo in al zijn glorie zien. Ik kijk er nooit naar de kaart en laat de obers iets voorstellen : meestal zijn dat verse visschotels of zeevruchten. Als je er een aperitief gaat drinken, vraag dan naar een tafeltje bij de grote ramen. Het zou zonde zijn om het sensationele uitzicht op de Duomo te missen.”

Giacomo Arengario, Via Guglielmo Marconi 1, www.giacomoarengario.com

FINGER’S GARDEN

“Het beste Japanse restaurant van Milaan. Ik eet bijna uitsluitend Japans, omdat het zo gezond en puur van smaak is. Roberto Okabi, de Japans-Braziliaanse eigenaar, is een goede vriend en mijn vaste traiteur tijdens de fashion week. Er staat zelfs een cocktail op de kaart die mijn naam draagt en die we na al mijn shows serveren. Ik weet dat hij blauw is en heel lekker, maar vraag me niet wat erin zit.”

Via Keplero 2, www.fingersrestaurant.com

CARLO É CAMILLA

“Wie graag trendy uit eten gaat, moet bij Carlo é Camilla zijn. Je komt er alle belangrijke mensen uit de mode- en designwereld tegen. Het restaurant is gelegen in een voormalige zagerij uit de jaren dertig. Het rauwe van de betonnen ruimte staat in contrast met de glamour van de inrichting, zoals de kristallen luchters en stoelen van Cappellini. Ik ben er zelf nog maar één keer geweest, maar ik ga zeker terug. Het zal wel heel moeilijk worden om er een tafel te bemachtigen zolang de Wereldtentoonstelling loopt.”

Via 20141, Via Giuseppe Meda 24, www.carloecamillainsegheria.it

BEAUTICK

“Voor mijn defilés omring ik me graag met de beste mensen. Beppe D’Elia, de meest gereputeerde kapper van Italië, zorgt elk seizoen voor het haar. Beautick is zijn salon. Ook mijn vriendin gaat er naar de kapper. Ik houd niet alleen van zijn savoir-faire en drang om steeds te vernieuwen, maar ook van zijn gevoel voor luxe en service. Het salon heeft bijvoorbeeld VIP-ruimtes en op vraag verplaatst men zich naar je hotel.”

Via Monte di Pietà 19, www.beautick.com

PECK

“Een delicatessenwinkel met de lekkerste kazen van de stad. Je kan er beter niet binnenstappen met een lege maag, tenzij je aan de bar of in het restaurant iets wil eten. Ze hebben een eigen label met onder andere pasta, olijfolie en kruiden. Ik kan er niet buitengaan zonder een ijsje te eten.”

Via Spadari 9, www.peck.it

GIOIELLERIA VINTAGE

“Deze vintagewinkel heeft twee vestigingen, in Milaan en in Rome, en is gespecialiseerd in luxe accessoires en juwelen. Ik loop er graag even binnen, omdat heel wat stukken uit mijn collectie versierd zijn met bijzondere applicaties of knopen, die je daar ook vindt. Ik vind het inspirerend om te zien hoe ze decennia geleden alles met de hand afwerkten.”

Via Boccaccio 14, www.gioielleriavintage.it

DAAD DANTONE

“Het is geen geheim dat ik houd van zwart en leer, en dat is net wat ze verkopen bij concept store Dantone. Ook al draag ik alleen mijn eigen merk, ik loop er toch af en toe binnen om naar de nieuwigheden te kijken. Dantone heeft de meest vooruitstrevende selectie in de stad, en slaagt erin om redelijk onbekende merken als Tom RebL of D. Gnak by Kang te combineren met grote namen als Rick Owens en Comme des garçons.”

Via della Spiga 25, www.daad-dantone.com

CARGO

“Cargo is de meest bekende designwinkel van de stad, in een oude fabriekshal waar vroeger Ovomaltine gemaakt werd. Ze hebben er meubels in alle stijlen en uit alle periodes. Het hoeft niet per se duur zijn, je vindt er al stukken vanaf vijftig euro. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe je in deze winkel, met een oppervlakte van 11.000 vierkante meter, niet je gading vindt. Wat ook interessant is, is de mix van vormen en materialen die kunnen omgezet worden naar de mode.”

Via privata Antonio Meucci 39, www.cargomilano.it

DOOR ELLEN DE WOLF

“In Finger’s Garden staat een cocktail op de kaart die mijn naam draagt”

“Bij Cargo hebben ze meubels in alle stijlen en uit alle periodes”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content