MIJN LONDEN

De Hayward Gallery staat bekend voor zijn hedendaagse kunst en fijne sfeer. © GF / HAYWARD GALLERY

Gaia Trussardi, artistiek directeur van het modelabel met haar familienaam, woont en werkt in Milaan. Maar Londen noemt ze ook haar thuis, sinds ze daar meer dan tien jaar geleden studeerde.

Londen is de stad van oud en nieuw, van historische monumenten en moderne ondernemingen, van Westminster Abbey en het vlakbij gelegen Tate Modern. Het is die tegenstelling tussen heden en verleden die Gaia Trussardi, achterkleindochter van Dante, oprichter van het merk Trussardi, aantrok toen ze van Bergamo naar Londen verhuisde om er sociologie te studeren aan de universteit in Londen. “Marketing en communicatie zijn me met de paplepel ingegeven, dus ben ik voor een onderwerp gegaan dat me altijd heeft geïnteresseerd. Wat ik leerde in de leslokalen kon ik meteen in de straten van Londen waarnemen. Het heeft mijn observatievermogen aangescherpt, en dat komt in mijn werk van pas.”

Na haar studies in Londen keerde Gaia Trussardi terug naar Italië en in 2013 nam ze samen met haar broer Tomaso het familiebedrijf in handen : zij het artistieke aspect, hij het zakelijke. Ze gaat nog regelmatig terug naar de Britse hoofdstad, en dat zie je : met respect voor het verleden, bereidt ze Trussardi voor op de toekomst. Na een afwezigheid van enkele seizoenen wordt Trussardi Jeans dit voorjaar opnieuw op de markt gebracht. De komende drie jaar wil het merk wereldwijd vijfentwintig nieuwe Trussardi Jeanswinkels openen. En zopas lanceerde het merk een nieuw mannenparfum, Blue Land, waarvan Tomaso Trussardi het gezicht is.

“Veel merken zijn de afgelopen jaren gedepersonaliseerd. Terwijl wij net willen laten zien dat Trussardi nog steeds een familiebedrijf is, waarin we onze eigen smaak en voorkeuren kunnen uitdrukken”, zegt Gaia Trussardi. “De economische crisis heeft de markt grondig door elkaar geschud. Mensen winkelen niet meer zoals ze dat vroeger deden. Niemand koopt alleen nog bij luxemerken, men combineert eerder een alledaagse broek van Zara met een leren jasje van Trussardi. Daarom hebben we het merk bijgestuurd : al onze lijnen komen nu duidelijk voort uit één identiteit, die van de familie. Onze verschillende persoonlijkheden zijn een weerspiegeling van de verschillende modelijnen, zoals de dure Trussardi-hoofdlijn, Trussardi Jeans en het trendy Tru Trussardi, waar ik me als dertiger zelf mee identificeer.”

“Op zondag wandel ik geregeld langs de Theems, van de Hayward Gallery naar het Tate. Uiteraard kom ik graag in het V&A Museum, het National History Museum en het Tate, maar de Hayward Gallery is mijn favoriet. Het is geen museum met een permanente collectie, maar een galerie voor hedendaagse kunst. Er loopt altijd wel een interessante tentoonstelling. Zeker de expo over Ed Ruscha van enkele jaren geleden is me bijgebleven. Ik was op slag verliefd en heb achteraf een kunstwerk van hem gekocht. De sfeer is er ook tof : je ziet er skaters en veel leuke graffiti.”

Southbank Centre, Belvedere Road, www.haywardgallery.org.uk

MAROUSH

“Ik hou van de Libanese keuken en Maroush in Knightsbridge is altijd een topper. Vooral het vlees vind ik lekker : ze laten het uren marineren met look, peterselie en allerlei kruiden en specerijen. Heerlijk ! Toen ik nog in Londen woonde, ging ik ook heel vaak bij Alounak (Perzische keuken, red.) in Notting Hill eten. Daar serveren ze de bes-te brochettes met gehakt lamsvlees of kip met saffraan. Je ziet ook hoe ze hun pitabrood bakken, met het deeg tegen de bovenkant van de oven. Hoe ze dat doen, blijft voor mij een raadsel. Hoe dan ook, het is superlekker.”

Maroush, 38 Beauchamp Place, www.maroush.com. Alounak, 44 Westbourne Grove

PRET A MANGER

“Ik ben dol op Pret A Manger. Als ik in Londen ben, loop ik altijd een Pret binnen voor een sandwich. Ja, dat hebben we hier dus niet in Italië, hé. Foodketens doen het bij ons niet zo goed, omdat Italianen nogal traditioneel zijn wat hun eten betreft. Ik moet toegeven dat ik soms zelfs de koffieketens mis. Het koffieritueel ginder is zo anders dan hier. Frappuccino, mochaccino (lacht)… En het hoeft niet per se een Starbucks te zijn hoor, Caffè Nero en Coffee Republic zijn ook goed.”

www.pret.co.uk

THE COW

“Hoegaarden van het vat is mijn lievelingsbier. Dat vind je niet overal, maar wel in The Cow, een historische pub en een van de eerste gastropubs, bekend voor zijn vis, zeevruchten en steak. Gastropubs zijn echt mijn ding, je eet er de plaatselijke keuken omringd door locals. Nog zo’n adres is The Westbourne. Daar kwam vroeger ook de Britse undergroundscene. In mijn studententijd liep ik geregeld Noel Gallagher tegen het lijf in de Rat & Parrot. Het zat daar vol oude mannen, vooral muzikanten die livemuziek speelden.”

The Cow, 89 Westbourne Park Road, www.thecowlondon.co.uk The Westbourne, 101 Westbourne Park Villas, www.thewestbourne.com

FORTNUM & MASON

“Fortnum & Mason vind ik schitterend. Daar koop ik mijn Stilton, de blauwe kaas. Inpakken in papier of plastic hoeft niet, want ze verkopen hem in keramieken potten. Je hebt er ook allerlei soorten groenten in het zuur en zoetigheden die ik graag mee naar huis neem. En als ik er dan toch ben, ga ik meestal ook iets eten aan de bar vooraleer ik een kijkje neem achter de hoek in Jermyn Street, die bekendstaat voor haar gespecialiseerde zaken in herenkleding en -accessoires.”

181 Piccadilly, www.fortnumandmason.com

BED AND BREAKFAST

“Londen is een van de steden waar je in kleine steegjes een bed-and-breakfast vindt van topkwaliteit, zoals the Orange Public House & Hotel aan Sloan Square. Als je toch liever in een hotel slaapt, dan is Claridge’s fantastisch. Ik vind het interessant om te zien hoe het erin slaagt traditioneel te blijven, en toch een snelle, hedendaagse service te bieden.”

Orange Public House & Hotel, 37 Pimlico Road, www.theorange.co.uk. Claridge’s, Brook Street, Mayfair, www.claridges.co.uk

CAMDEN LOCK TOT LITTLE VENICE

“Een van de dingen die ik graag doe, is wandelen van Camden Lock langs het kanaal helemaal naar Little Venice, in de buurt van Abbey Road. De meeste mensen weten niet eens dat het bestaat. Je wandelt achter een lange rij huizen met mooie tuinen. Het is er romantisch en je kan zien hoe residentieel Londen eigenlijk is. In Little Venice komen twee kanalen samen. Je kan er iets eten en drinken op een boot of in een van de bars. Ik eindig meestal in The Bridge House.”

The Bridge House, 13 Westbourne Terrace Road, www.thebridgehouselittlevenice.co.uk

SHOREDITCH

“Markten aflopen is een must. Portobello Road voor antiek, maar ook Camden Market en Old Spitalfields in Shoreditch. Ik hou van vintage en unieke stukken. In Camden heb ik ooit twee Gae Aulenti-zetels op de kop kunnen tikken. Die staan nu in de lounge van het Trussardi Palazzo in Milaan en ik word er nog altijd blij van. Al vraag ik me soms af of het zal blijven duren, want op het internet heb je alle markten van de wereld binnen handbereik, je hoeft niet ter plaatse te zijn. Naar Londen gaan en reizen in het algemeen draaien voor mij nu vooral rond indrukken en sferen opdoen, minder rond shoppen.”

www.olsdpitalfields.com, www.camdenmarket.com en www.portobelloroad.co.uk

DOOR ELLEN DE WOLF EN DELPHINE STEFENS & FOTO’S LIEVEN BULCKENS

“Markten aflopen is een must in Londen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content