’s Werelds meest iconische handtas, de 2.55 van Chanel, wordt dit jaar zestig. Toch kan deze oude dame nog rekenen op heel wat jonge fans.

ILJA DE WEERDT (38) “Het is een echt collector’s item”

CHANELTASSEN : 3

“Anderhalf jaar geleden was ik in de showroom van Chanel in Parijs, toen ik deze tas zag staan. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik heb onmiddellijk gezegd dat ik er één wilde, maar dat bleek niet zo evident te zijn. Er zijn maar een beperkt aantal exemplaren van deze 2.55 gemaakt. Het is een echt collector’s item. Ik zie het ook als een investering : Chaneltassen zijn de laatste jaren alleen maar in waarde gestegen, zeker de gelimiteerde.”

“Ik heb ook een klassieke 2.55 in zwart leer, gekregen van mijn man voor mijn verjaardag. Hij had al twee keer gevraagd of ik er één wilde, maar het was nooit het juiste moment. De eerste keer was ik zwanger van mijn oudste zoon en vond ik dat niets meer bij me paste. De tweede keer waren we ons huis aan het verbouwen en wilde ik onze centen liever aan mooie kranen geven. De derde keer had hij prijs.”

“Ik heb een hekel aan witte handtassen. Ik vind ze net als witte botjes altijd wat vulgair. Maar voor de zomer kan wit mooi zijn. Daarom heb ik voor deze moderne 2.55 in frisse kleuren gekozen. Je kunt hem echt met alles combineren. Als ik iets koop, houd ik geen rekening met trends, maar wel met de kleur van mijn haar. Ik heb heel opvallend wit haar, dat is deel van mijn persoonlijkheid. Mijn kleren en accessoires moeten daarbij passen.”

“Ik draag mijn zwarte 2.55 vaker dan deze met de kleurtjes, omdat hij iets groter is en gemakkelijker om naar een feestje te gaan. Hij heeft al veel meegemaakt. (lacht) Iedereen heeft er al eens op gestaan en ik ben hem ook al een paar keer vergeten op een feestje. Gelukkig komt hij altijd terug. Met deze tas ben ik voorzichtiger, ik wil dat hij in goede staat blijft.”

“Ik heb geen dochters om mijn handtassen aan door te geven, alleen zonen. Daarom zeg ik al lachend weleens tegen mijn man dat ik met mijn Chanels begraven wil worden.”

ELS KEYMEULEN (36) “Coco Chanel spreekt tot mijn verbeelding, als modeontwerpster en als feministe”

CHANELTASSEN : 2

“Mijn dochter Bonita is in december drie jaar geworden. Voor haar geboorte heb ik van mijn man als push present de 2.55 van Chanel gekregen. Ik was compleet verrast toen hij met een grote zwarte doos van Chanel de kamer binnenstapte. Mijn vriendinnen wisten dat ik al lang er één wilde en zijn hem ook gaan kopen. Ik moet toegeven dat ik opgelucht was toen ik de doos opende en een klassiek zwarte 2.55 zag, want van een man weet je toch nooit helemaal wat hij zal kopen.”

“De eerste weken na de geboorte van Bonita heb ik hem niet gedragen, dan heb je meer behoefte aan een luiertas dan aan een Chanel. Maar ik haalde hem wel af en toe uit de stofzak, gewoon om naar te kijken. Ik draag hem nu vooral als ik naar een feestje of naar het café ga. Het blijft een redelijk kleine tas, dus om mee te gaan werken is hij niet zo handig. Ik draag hem ook het liefst schuin over de schouder op een casual outfit, jeans met een sweater bijvoorbeeld, dan komt de tas beter tot zijn recht.”

“Ik wilde al lang een Chaneltas. Toen ik nog voor Glamit werkte, heb ik er eens eentje uitgeleend om naar de modeweek in Parijs te gaan. Ik wou hem daarna niet teruggeven, zo mooi vond ik hem. Sinds ik mijn 2.55 heb, kocht ik ook geen andere handtassen meer. Vroeger was ik gevoelig voor it-bags, maar dat is voorbij. Ik vergelijk ze nu met mijn Chanel en daar kan geen enkele tas tegenop. Eigenlijk was die 2.55 dus een heel goede investering.” (lacht)

“Er hangt een magie rond Chanel die je bij geen enkel ander merk terugvindt. Dat heeft veel te maken met Coco Chanel zelf. Zij spreekt tot de verbeelding, als vrouw die de mode veranderd heeft en als feministe.”

LAURENCE MOREL (36) “Ik draag mijn 2.55 zo vaak dat het zwart grijs is geworden”

CHANELTASSEN : 6

“Ik heb vier jaar voor Chanel in Parijs gewerkt, als assistent van Laetitia Crahay. Zij is het hoofd van de accessoires van het huis. We hebben elkaar leren kennen tijdens een diner. Ik had een armband van Chanel aan waarvoor ik heel lang had gespaard. Ze zei dat ze het leuk vond eindelijk een jong iemand met haar accessoires te zien. Het klikte tussen ons en diezelfde avond bood ze me een job aan als haar assistent. Enkele maanden later heb ik haar gebeld en ben ik naar Parijs verhuisd.”

“In het begin was ik heel zenuwachtig. Ik heb geen modeopleiding gevolgd en had geen ervaring. Maar na een tijdje wordt het een gewoonte, dan lijkt het de normaalste zaak van de wereld dat je voor Chanel werkt. Karl Lagerfeld kwam elke dag langs in het atelier om te kijken waarmee we bezig waren. Hij is een ongelofelijke man, ik vind het nog steeds een eer dat ik voor hem heb gewerkt, maar hij verwacht wel dat je je leven voor hem opgeeft. Je kan bijvoorbeeld geen plannen maken, want je moet wachten tot Karl is langs geweest. Ik heb mijn job opgegeven voor mijn dochter, want werken bij Chanel en een gezin zijn moeilijk te combineren.”

“Het is altijd mijn droom geweest om een Chanel te kopen. Het is een tijdloze tas die zowel voor een meisje van twintig als voor een dame van tachtig kan. Toen ik in Parijs woonde, heb ik daarom een 2.55 gekocht. Ik heb voor een klassiek zwart model gekozen, omdat dat voor het leven is. Al weet ik niet of hij mijn hele leven zal meegaan. Ik draag hem zo vaak dat het zwart intussen grijs is geworden.”

DOOR ELLEN DE WOLF & FOTO’S GUY KOKKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content