Plaatsen die u voorbijsnelt op weg naar verre bestemmingen, wij houden er halt om eens rond te neuzen.Deze week : METZ, verrassend en sfeervol, ondanks of dankzij zijn provinciale kleinschaligheid.

honingkleurig

Het moet gezegd : na de renovatiewerken liggen de kasseistraten en talrijke pleinen van Metz er bijzonder netjes bij. De honingkleurige Jaumontsteen komt niet alleen in de zon maar ook ’s avonds tot zijn recht : voor de avondverlichting – let op de Philippe Starcklampen op het stationsplein – won de stad de Grand Prix National Lumière. Sfeer biedt deze voormalige vestiging van Galliërs en Romeinen trouwens in overvloed. Rond de gotische kathedraal Saint-Étienne en de Place Saint-Louis waant u zich in een middeleeuws decor, zijn heel wat typisch Franse pleintjes maar ook de Germaanse invloeden zijn nog merkbaar – Metz werd tussen 1871 en 1944 twee keer door Duitsland geannexeerd. Het ietwat provinciale karakter maakt uw wandeling zeker niet minder aangenaam, u hoeft immers geen toeristenhordes te vrezen.

eten & drinken

L’Etude (Avenue Robert Schuman 11) : Franse keuken in een bibliotheekinterieur.

Info : +33 3 87 36 35 32, www.l-etude.com

Sweet (Rue Taison 21) : jong en fris restaurantje, met in de kelder een spa voor haar en hem.

Info : +33 3 87 32 30 85, www.restaurant-sweet.com

In de schaduw van de kathedraal is La Cave des Trappistes een geliefd lunchadres (Place de Chambre 20, +33 3 87 36 71 17). Vlakbij ligt de moderne wijnbar Mala Coste (Place de Chambre 23, +33 3 87 32 15 34) en met wat geluk treft u een tangodansvloer op de stoep van Le Strapontin, een populair adres bij de stadsbewoners (Place de Chambre 15, +33 3 57 50 86 89).

De Place Saint-Jacques telt de meeste terrassen, maar onze voorkeur gaat uit naar de zitjes voor en onder de middeleeuwse arcades van de naburige Place Saint-Louis.

shop & drop

De filialen van Lafayette en Printemps zijn niet de grootste maar het verkeersvrije centrum biedt een aardig winkelaanbod, met Franse merken als Comptoir des Cotonniers (Rue de la Tête d’Or), Cotélac (en Fournirue), Petit Bateau en L’Artisan Parfumeur (Rue des Clercs). De stalletjes in de overdekte markthal tegenover de kathedraal zijn een aanrader voor wie van Franse streekproducten houdt.

zomertips

Klank- en lichtspektakel in de fonteinen van de Lac aux Cygnes, elke vrijdag, zaterdag en zondag tot 7 september, telkens na zonsondergang. De menigte verzamelt aan de Esplanade op de Boulevard Poincaré.

Tot 22 augustus gratis concerten en straattheater in het stadscentrum, tijdens Metz en Fête. Zo kunt u op zaterdag 9 augustus sportief theater ontdekken op de Place Saint-Louis.

Optochten, markt en watersportinitiaties tijdens de 58e Fêtes de la Mirabelle, van 21 tot 31 augustus. Info : www.mairie-metz.fr

De Association Photo Forum organiseert een fotowedstrijd voor inwoners én bezoekers van Metz. De winnende foto’s worden vanaf 28 oktober tentoongesteld. Info en deelname : www.photo-forum.fr

pom-pom-pidou

Doet het Centre Pompidou-Metz straks voor de stad wat het Guggenheimmuseum deed voor Bilbao ? Het Noord-Franse filiaal van de Parijse kunsttempel, een indrukwekkend ontwerp van Shigeru Ban (Tokio) en Jean de Gastines (Parijs), is met 12.000 vierkante meter even groot als het origineel en kost zo’n 54,4 miljoen euro. Naast kunst zal de futuristische pagode onder meer een bioscoop, theater- en conferentiezalen, een bookshop en horecazaken huisvesten. In La Maison du Project (Avenue de l’Amphithéâtre 8, dagelijks 13 tot 20 u.) geven maquettes, 3D-beelden en een werftribune al een voorsmaakje, de thuisblijvers bekijken de webcam op de internetsite.

Info : www.centrepompidou-metz.fr.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content