Tweehonderdzesentwintig mensen zijn er geboren, tussen het schrijven van de hoofdletter aan het begin van deze zin en de punt op het einde. In dezelfde nietige tijdspanne hebben achtenzeventig personen dit ondermaanse tranendal verlaten, waarvan de meesten wellicht liever nog wat gedraald hadden.

Dat zie ik op de intrigerende website www.worldometers.info/nl, waar je voorts leert dat er vandaag al 301.081 televisies verkocht zijn, 125.620.318 tweets gepost, 6.525.168.918 sigaretten gerookt (het is 10.20 uur in de ochtend), en 13.233 mensen gestorven door hongersnood.

Een aparte vaststelling is dat het aantal zwaarlijvige mensen in de wereld (525.778.009, er komt er een bij terwijl ik ernaar kijk) de ondervoede mensen met verrassend kwieke schreden inhaalt (899.405.311, min drie terwijl ik het opschrijf). Er is dit jaar al 2.855.108 hectare bos teloorgegaan, 6.588.055 hectare woestijn gevormd en 5.376.110 ton chemisch afval gedumpt in de lucht, te water en op het land. Daartoe kan ongetwijfeld een gedeelte worden gerekend van de 1.324.541 boeken die dit jaar al zijn verschenen — terwijl ik dat lees komen drie nieuwe titels uit. Het ontneemt je, als je niet uitkijkt, de lust om daar nog een letter aan toe te voegen. Heuglijker nieuws is dat het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater terugloopt, tot vanochtend het grillige aantal van 775.523.827. Waarom zouden mensen zonder toegang tot veilig drinkwater zich uitsloven om de vorm aan te nemen van een rond getal ?

Gefascineerd kijk ik van achter mijn flatscreen naar die cijferdans, die koel de lusten en de lasten van de wereld samenvat. Bevolkingsgroei in de eerste zes maanden van 2013 : 44.836.423. Er zijn alweer vier voltallige Belgiës bijgekomen. Statistisch gezien, denk ik met de puistige logica van een puber, kan het niet anders dan dat er op dit moment meer adembenemende vrouwen rondlopen dan ooit in het verleden. Het is een pleister met Disneyprinsessen op de et- terende wonde van de overbevolking.

De cijfers verklappen veel, maar verhullen nog meer. Zo blijft onvermeld hoeveel mensen vandaag al door de liefde bij de neus zijn genomen, het woord ‘broeihaard’ gebruikten, dachten aan Frommeltje & Viola of zich de precieze lengte afvroegen van Charles De Gaulle (1m96, lees ik op een website die gespecialiseerd is in maten van beroemdheden. Winston Churchill 1m73 en Jozef Stalin 1m68. Men zou standaard de lengtes van politici in de schrijvende pers moeten vermelden vermits dat van invloed is op hun machtshonger en psyche. Zo is Karel De Gucht volgens Luc Vanderkelen danig gefrustreerd over zijn bescheiden afmetingen).

Wél bekend is het exacte aantal zoekopdrachten dat vandaag al in Google is ingegeven : 1.877.856.918. Het merendeel daarvan groef naar seks, die niet eens zo schaarse maar toch immer felbegeerde delfstof. Dat zegt Worldometer er niet bij, maar ik meen mij te herinneren dat ik het ooit ergens las. Het is een van die dingen waarvan je weet dat ze kloppen als je ze hoort : de kans dat mensen, en dan voornamelijk mannen, woorden als porn googelen is net iets groter dan dat ze Born To Be Alive, de Hofmeister-knik of Leonhard Euler opzoeken.

Die laatste wordt, hoewel niet buitenissig seksueel van inslag, beschouwd als de belangrijkste wiskundige van de achttiende eeuw. Hij (1707-1783) bedacht spannende dingen zoals de imaginaire eenheid, het grondtal van de natuurlijke logaritme en naar verluidt ook de namen van de goniometrische functies sinus, cosinus en tangens. Zijn verzameld werk beslaat zeventig delen, maar zijn praktische ingenieursvaardigheden waren volgens Frederik de Grote niet om over naar huis te schrijven. Zo slaagde Euler er niet in, ondanks herhaalde berekeningen, de fontein in de tuin van de koning te laten spuiten.

De Hofmeister-knik, overigens, heeft niks te maken met de wonderbaarlijke wereld van scepters en troonsbestijgingen.

JEAN-PAUL MULDERS

Bevolkingsgroei in de eerste zes maanden van 2013 : 44.836.423. Er zijn alweer vier voltallige Belgiës bijgekomen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content