Foute hertenkoppen gecombineerd met stijlvol design, een amalgaam waaruit Weekend Knacks modestyliste Audrey Heselmans een krachtig en karaktervol interieur weet te puren.

Je interieur weerspiegelt je karakter. Een huizenhoog cliché, dat zeker opgaat voor de woning van Audrey Heselmans en haar man Tom. Als modestyliste bij Weekend Knack heeft Audrey een hectisch leven. Ze reist de wereld af voor fotoshootings, scout modellen en selecteert leuke kledingstukken voor modeproducties. Iemand met zo’n creatieve job moet wel inspiratie hebben voor een smaakvolle woonst, niet ? “Ik heb zoveel ideeën voor mijn interieur dat ik moeilijk kan kiezen. Daarom heb ik maar beslist elke kamer in een ander thema te doen.”

De eetplaats doet denken aan een gestileerde Ardense chalet, onder meer dankzij een grote wandfoto van een dennenbos. “Ik hou van het beeld omdat het zo puur is”, zegt Audrey. “Eerst wilden we daar een kitschprent van een berglandschap ophangen, maar we hielden het bewust strakker.” Rond de houten eettafel staan stijlvolle designstoelen van Robin Day. Daarboven hangt een rij jarenzestiglampen, oorspronkelijk wit maar nu met houtfineer bekleed. Een artistieke ingreep van Audrey en Tom, om zo het bosgevoel nog meer op te wekken. Alsof dat nog nodig is, met zo’n collectie hertenkoppen overal rondom. “Vrienden die hier komen eten, zijn soms gechoqueerd of voelen zich bekeken”, vertelt Tom. “Wijzelf hebben er geen last van, integendeel, met die beesten aan de muur is er altijd wel iets te zien.”

Toch is het vooral zijn vrouw die een zwak heeft voor jachttrofeeën. “Allemaal gekocht voor een prikje”, zegt ze trots. De grootste vond ze, niet zonder slag of stoot, in een kringwinkel. “Dat ding woog zo veel en ik was zo opgewonden toen ik hem van de muur tilde, dat ik samen met het winkelhulpje van de ladder ben gevallen. Ik lag boven op die arme jongen, met een hertenkop in mijn schoot.” Het typeert Audreys verwoede zoektocht naar de ultieme interieurspulletjes. Kosten noch moeite spaart ze om net dátgene te vinden waar ze haar zinnen op heeft gezet. “Al moet ik daarvoor naar het buitenland rijden”, zegt ze.

Creatieve geesten

Inspiratie haalt Audrey ook uit haar vele modereizen. Het idee voor de mozaïekvloer in de keuken komt bijvoorbeeld uit Tokio. “Om te contrasteren met de moderne, strakke keuken in Corian en inox, wilden we felle kleuren gebruiken op de grond. Na lang zoeken vonden we tegeltjes in zestien knallende tinten. Ik ontwierp zelf het mozaïekpatroon, zodat zich nergens dezelfde kleurencombinatie herhaalde”, vertelt Audrey. “Helaas zag geen enkele vloerder het zitten om de tegels te leggen zoals ik het wou, dus deed ik het uiteindelijk zelf.” Ook het aanrecht en de gootsteen ontwierp ze zelf, net als het schilderij aan de keukenmuur, de lampenkappen in de zithoek, het paneel boven de open haard, en de wandkasten in het leessalon.

“Tom en ik doen zoveel mogelijk zelf”, zegt ze. “Creatief spullen ontwerpen doen we allebei heel graag, maar we hebben ook een zwak voor designmeubilair.” Hun Sputnikluchter in de voorkamer is een mooi voorbeeld. “Een heel maf ontwerp, maar hij schijnt iets te fel, dus zitten we niet zo vaak in ons leeshoekje”, geeft Tom toe. Hun Bubble Chair in de woonkamer heeft al meer zijn dienst bewezen. “Eigenlijk kochten we die voor de show, maar hij blijkt nog super te zitten ook”, vertelt Audrey. “Al jaren zijn we wild van zulke ontwerpen uit de jaren zestig. Eigenlijk wilden we een witte Ball Chair met voetstuk, maar daarmee zou ons salon veel kleiner lijken. Daarom kozen we het transparante, hangende model.” In het salon is resoluut voor een retro loungestijl gekozen. De vlammen in het originele Canadese grenen parket kwamen toevallig naar boven, tijdens het beitsen. “Zo kreeg zelfs de vloer een cool sixtieseffect”, lacht Audrey.

Tegen de muur staat nog een andere designklassieker uit de jaren zestig, namelijk een tweezit van Robin Day. “Een tijdloos ontwerp”, vindt Audrey. “Hij overleeft zowel in een strak als in een eclectisch interieur.” Dat is precies de spirit van hun huis : spullen combineren die ook in een andere omgeving passen. “De hertenkoppen uit de eetkamer hebben misschien vroeger in een fout restaurant gehangen, en de barokke kasten in de slaapkamer behoorden waarschijnlijk tot een overdadig interieur. Wij trekken dat uit zijn context en geven er een compleet nieuwe bestemming aan.” Het interieur is een goed uitgekiende combinatie van zelf opgelapt meubilair en designstukken. “Alles wat er staat, is goed overdacht. Decoratieve troep of onnozele postuurtjes zul je bij ons niet vinden.”

Antiek in zwart-wit

Het protserige meubilair in de slaapkamer lakten Tom en Audrey volledig wit. “Het ziet er nu modern uit en het trekt minder de aandacht, ook al blijft het qua vorm kitscherig.” Alles in de slaapkamer, tot en met het beddengoed, de gordijnen en de lampenkappen, is wit. “Voorlopig nog, want hoogstwaarschijnlijk ziet het er binnen twee maanden weer compleet anders uit.”

Zwart is dan weer de dominante kleur in de barokke badkamer. Een antieke schilderijkader fungeert als spiegel, zwartgelakt reliëfbehangpapier (uit Engeland meegebracht !) vervangt muurtegels. De donkere natuurstenen vloer en de chromen plinten contrasteren mooi met de witte gietijzeren badkuip, compleet met pootjes en kleurrijk bloemenmotief. “Precies het bad dat we wilden”, zegt Audrey. “We moesten een basketploeg inhuren om dat gevaarte hier boven te krijgen, zo zwaar was het.”

Even lastig was de queeste naar hun droomhuis. Drie jaar duurde het tot ze hun ideale stekje vonden. “Alleen jammer dat het niet in een bos ligt”, zegt Audrey. Was hun budget onuitputtelijk geweest, dan had het jonge koppel het spookkasteel van Disney nagebouwd. “Met van die scheve torens, groezelige hoekjes, een grote trappenhal en tamme kraaien”, fantaseren ze erop los. “Nee serieus, als we ooit zo’n kasteel vinden dat betaalbaar is, verhuizen we onmiddellijk.”

+

+

+

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content