Peter werkte 32 jaar lang in de reclamewereld en heeft altijd de indruk gehad dat hij meer had genomen dan gegeven, dat er een moment moest komen om iets voor anderen te doen. …

Tekst en foto’s Pierre Darge

Peter werkte 32 jaar lang in de reclamewereld en heeft altijd de indruk gehad dat hij meer had genomen dan gegeven, dat er een moment moest komen om iets voor anderen te doen. Op een zondagochtend daagde het hem: een klein hotelletje, waar de bezoeker enkele dagen als een prins kon verblijven. Hij ging in Amsterdam bij Seven One Seven kijken, dat zeven kamers telde, en ontdekte tot zijn ontzetting dat er vijftien man personeel rondliep. En dat terwijl hijzelf één les had geleerd: dat hij géén personeel wilde.

De verbouwing van het pand nam twee jaar in beslag en Peter, die precies wist wat hij wilde, hielp waar hij kon: hij zette koffie voor de arbeiders, bracht her en der een laatste wijziging aan en sprintte op gezette tijden naar de uitdrager voordat de echte antiquairs er aankwamen. De vrucht van die laatste inspanning is overal aanwezig: karaffen in geslepen glas, piepkleine schilderijtjes, een art-decoleeslamp, een lange houten tafel uit Indonesië, stoelen uit Italië en een prachtige ronde tafel met marmeren blad en houten onderstel in de zithoek bij het raam waar we koffie drinken. Tegen de muur een groot werk van de Italiaanse schilder Rafaello Rossi.

Spaarne 8 heeft slechts twee kamers, en de inrichting ervan, sober en toch hartverwarmend, is van de hand van Peters vrouw Janneke, die een passie heeft voor het juiste stuk op de juiste plek. In de kamers overheersen witte muren en een lichtbruine, houten vloer, houten ongeschilderde deuren met venster. Daartussen enkele kleine accenten, zoals een olijfgroen bad op vergulde poten in de badkamer van de grootste kamer.

Een verblijf in Spaarne 8 valt niet goedkoop uit, maar niemand zeurt daarover en extra kosten zijn er niet. Niet voor de wijn, niet voor de Schotse whisky, niet voor de keuze aan internationale kranten, niet voor de fruitsalade, de croissants met roomboter of het eitje. “Vroeger had ik klanten en personeel”, merkt Peter op. “Nu zie ik rondom mij alleen blije mensen.”

Spaarne 8 telt twee kamers, één met ligbad waarvoor 770 gulden/ 350 euro/ 14.119 fr. wordt aangerekend, en één met douche waarvoor 290 euro/ 11.699 fr. wordt gevraagd, ontbijt en alle drankjes inbegrepen.

Spaarne 8, Spaarne 8, 2011 CH Haarlem, Nederland.

[{phone}] +31-23-55 11 544, fax +31-23-53 42 602, www.spaarne8.com

E-mail: info@spaarne8.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content