TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Soms bevalt een charmant onderkomen voor één nacht al van bij een eerste indruk, en dat is vandaag het geval. De negentiende-eeuwse villa Stella Maris in De Haan oogt stemmig, op de achtergrond klinkt de stem van Georges Brassens en de glimlach van de gastvrouw is al even uitnodigend. An Degeyter is dan ook geen beginner: haar moeder verhuurde al kamers, en toen An zelf later alleen woonde, deed ze hetzelfde. Vijftien jaar geleden streek ze in de houten villa neer en een jaar later begon ze met een eerste gastenkamer.

“Behalve de buitenmuren en de schouw bestaat het hele huis uit hout, en daar was wel wat werk aan. Later vernamen we dat de villa in 1890 op initiatief van een Kortrijkse juweliersfamilie werd opgetrokken, die ze voor de zomer wilde gebruiken. Omdat het allemaal zo snel moest gaan, lag hout voor de binnenbouw voor de hand.”

Het resultaat oogt alvast spectaculair, omdat de bezoeker altijd geheel met hout is omringd, een bijzondere ervaring die moeilijk in woorden te vatten valt. Bovendien heeft An ook nog voor een originele aankleding gezorgd. In de benedengang hangen zo’n veertig hoeden aan de muur, boven vindt de bezoeker een collectie marionetten, elders in het huis sieren tientallen brilletjes een wand. “Omdat klassiek meubilair hier nauwelijks past, hebben we het huis beetje bij beetje bemeubeld met wat we op rommelmarkten ontdekten”, licht An toe.

We slapen in een ouderwets ledikant, op de eerste verdieping, in kamer nummer 2. De vloer werd voor de isolatie met kurk bedekt, maar de sfeer is dezelfde als elders in het huis. Een oude kast en een wastafel die in een houten onderstel werd ingewerkt, vervolledigen het geheel. Tegen de muur hangen vier naïeve schilderijtjes met vuurtorens en ’s morgens komt het zonlicht opgewekt door de ramen naar binnen. De twee kamers op de eerste verdieping delen samen een heel fraaie badkamer, en daarom is voor die gasten een kamerjas voorzien. De derde kamer bevindt zich op de benedenverdieping en beschikt over een eigen douche en toilet.

Als het weer ’s morgens een beetje meezit, kan buiten op het overdekte terras worden ontbeten, maar meestal kiezen de gasten voor de intimiteit van de ontbijtkamer, waar charcuterie, confituur en kaas op tafel komen, met knapperig verse broodjes. En An vindt het geen moeite om voor een gekookt eitje bij het ontbijt te zorgen.

Stella Maris telt drie kamers. De twee die één badkamer delen, worden aan 45 euro verhuurd voor de eerste nacht, aan 43 euro voor de tweede en aan 40 euro vanaf de derde nacht. Bij bezetting door drie personen wordt dat respectievelijk 64, 60 en 56 euro. Voor de kamer met douche wordt 5 euro per nacht extra gevraagd. In die prijzen zijn de ontbijten inbegrepen.

Stella Maris, Memlinglaan 11, 8420 De Haan, tel en fax 059 23 56 69, www.stellamaris.be , stellamaris@stellamaris.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content