Met een heel beperkt budget zijn we erin geslaagd om een woning te maken waarbij je het gevoel hebt dat ze er altijd was, en dat er geen architect aan te pas is gekomen. Wanneer we tot een dergelijk resultaat komen, zijn we steeds tevreden", vertellen de interieurarchitecten Renaud De Poorter en Femke Holdrinet. Bescheidenheid is duidelijk hun troef. "Als interieurarchitect moet je de klanten een meerwaarde geven door hun verlangens te vertalen naar een woning die er net uitziet zoals zij ze gedroomd hadden. Uiteraard moet de opdrachtgever dan wel ongeveer wet...

Met een heel beperkt budget zijn we erin geslaagd om een woning te maken waarbij je het gevoel hebt dat ze er altijd was, en dat er geen architect aan te pas is gekomen. Wanneer we tot een dergelijk resultaat komen, zijn we steeds tevreden", vertellen de interieurarchitecten Renaud De Poorter en Femke Holdrinet. Bescheidenheid is duidelijk hun troef. "Als interieurarchitect moet je de klanten een meerwaarde geven door hun verlangens te vertalen naar een woning die er net uitziet zoals zij ze gedroomd hadden. Uiteraard moet de opdrachtgever dan wel ongeveer weten waar hij naartoe wil. In dit geval was dat niet erg moeilijk. Er moest een ontspannen sfeer heersen, het moest een plek worden waar vrienden en familie in een ongedwongen vakantiegevoel bij elkaar konden komen. Het basisidee was : met de blote voeten met de surfplank vanop het strand het huis kunnen inwandelen. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn."De grootste ingreep was het verplaatsen van de voordeur. Deze staat niet langer achteraan, waardoor je niet door de gemeenschappelijke inkom van het appartementsblok moet. Nu wandel je rechtstreeks vanaf het voetpad de keuken binnen. "Omdat de ruimte nogal donker was, hebben we de ramen verhoogd en hebben we net achter het dubbele raam van de ingang de keukentafel geplaatst. Er is geen plek voorzien voor 'officieel onthaal'. Hier val je letterlijk met de deur in huis."De ebbenhouten eettafel en de zitbank, die bij het binnenkomen zeer uitnodigend zijn, werden door de architecten ontworpen. "In de mate van het mogelijke proberen we zelf de meubelen te ontwerpen die in onze opdrachten geïntegreerd worden."De architecten behielden de oorspronkelijke open ruimte en slaagden erin om de kelder om te bouwen tot een hedendaagse loft. De betonnen vloer werd vervangen door een verweerde eikenhouten parketvloer die meteen een warme sfeer opwekt. En om het open gevoel zoveel mogelijk te benadrukken, zijn de meeste kasten ingewerkt in de muren rond het centrale werkblok. Voor het keukenblok hebben de allerkleinste bewoners van het huis hun eigen plek, met aangepast meubilair. Terwijl de keuken en eetzone een heel open karakter hebben, straalt de zitzone een intiemere sfeer uit, dankzij de donkere kleuren van de muren en het meubilair, en de grote zonneblinden voor het raam. Aansluitend op de leefruimte ligt de hoofdslaapkamer en badkamer. Daarachter de kinderkamers en de gastenkamer. "Er is in deze woning zeer weinig invallend daglicht. Toch ervaar je dat bijna niet. Je hebt ook niet echt de grootse vergezichten die je aan de kust verwacht. Daarom hebben we het interieur als een soort basiskamp ontworpen. Als surfer leef je buiten. Wanneer je naar binnen komt is het om te koken, te eten, te feesten en te rusten. Allemaal zaken waarvoor dit huis optimaal is ingericht."Door Owi - Foto's Verne